Повернутися до новин

Як перевести в готівку Біткоін в Україні?

Опубліковано: 20.08.2021
Оновлено: 26.07.2023
Bitcoin

У першу половину 2023 року криптогалузь переважно відчувала стабільну картину з позитивною динамікою — для Біткоіна, головного гравця ринку рік почався з цифри $17 тис., а станом на кінець липня актив торгується по $30 тис. В останні місяці монета демонструє оптимістичну тенденцію зі зростанням вартості майже вдвічі та зовсім незначними періодичними зниженнями. У цілому нині котирування цифрових активів і показники ринкової капіталізації перебувають у більш високих рівнях порівнюючи з початком року. Так, на момент написання статті курс Біткоіна сягає $30 тис., а обсяг капіталізації перевищує $580 млрд.

Способи виведення криптовалюти на картку

Вивести цифрові монети на банківський рахунок можна по-різному – сьогодні користувачам доступні різноманітні опції. Розглянемо найпопулярніші їх.

  • Криптовалютні біржі. Багато криптобіржі надають користувачам можливість виводити крипту на карту банку. Ці платформи відрізняються високою ліквідністю, гарною безпекою та простотою функціоналу.

  • Онлайн обмінники. Криптообмінники дозволяють вивести криптовалюту у фіат на банківський рахунок або зняти готівкою через офіс. Зробити це дуже швидко і просто — верифікація найчастіше не обов'язкова, а розібратися з усім зможе навіть новачок.

  • Сервіси із підтримкою P2P. Щоб вивести криптовалюту способом peer-to-peer, користувач розміщує відповідне оголошення та здійснює обмін безпосередньо з іншим користувачем. Серед переваг більший контроль, нижчі комісії, посилена прозорість.

  • Електронні гаманці. Цей варіант переведення в готівку цифрових активів не найпопулярніший, але досить зручний для тих, хто часто користується електронними гаманцями.

  • Криптовалютні банкомати. Конвертувати криптовалюту у готівку можна і через криптомат. Все, що потрібно зробити, — відсканувати QR-код, перекласти крипту на адресу і отримати гроші готівкою або на картку.

Як вивести Біткоін на картку через обмінник

Перевести в готівку крипту можна по-різному, в тому числі і не в одну ітерацію. Ви можете конвертувати монети у фіат на банківську картку, а потім зняти готівку через банкомат. Вивести Біткоін можна через криптообмінник - це вигідно, швидко і просто. Як продати Біткоін через обмінник? Розглянемо з прикладу сервісу Changeit.

  1. Вкажіть валютну пару та суму обміну.

  2. Введіть номер банківської картки для зарахування коштів.

  3. Авторизуйтесь (введіть ім'я, email та телефон).

  4. Здійсніть переказ і пам'ятайте, що через обмеження НБУ, запроваджені через війну в Україні, не всі транзакції можуть відбуватися.

  5. Очікуйте на зарахування гривні.

Криптообмінники є найпопулярнішими майданчиками для виведення Біткоіна. Таких сервісів сьогодні є величезна кількість — всі вони різні, але всі пропонують серйозні переваги в порівнянні з аналогами:

  • високий рівень доступності без географічних та тимчасових обмежень;

  • гарні умови (адекватні комісії, надійні алгоритми, вигідні курси);

  • високий рівень безпеки у разі вибору надійного та перевіреного сервісу;

  • зручність, простота та висока швидкість роботи та операцій;

  • абсолютна конфіденційність та анонімність з опціональною верифікацією.

Платіжні системи

Електронні платіжні системи — чудовий спосіб для виведення Біткоіна на будь-який платіжний інструмент, поповнення рахунку на криптобіржі, здійснення обміну або здійснення оплати за товар чи послугу. Крім того, є системи, які випускають дебетові картки для проведення платежів у магазинах, де переказ у будь-яку валюту здійснюється на касі в автоматичному режимі. Приклади платіжних систем:

  • Payeer;

  • Perfect Money;

  • PayPal.

P2P обмін Біткоіна

Перевести в готівку криптовалюту в Україні можна через P2P обмін, тобто безпосередньо від користувача до користувача. Знайти такі послуги не складно — вони можуть як існувати самостійно, так і бути прив'язаними до криптовалютних бірж.

Як це працює? Такий спосіб вивести Біткоін передбачає, що ви переводите крипту іншому користувачеві, а він виплачує вам цю суму у фіаті. P2P платформа є гарантом безпеки і виступає посередником угоди. Так, ви обираєте ордер, умови якого вам підходять, або самі створюєте ордер і чекаєте, поки хтось погодиться на нього.

Цей метод виведення крипти у фіат має кілька головних переваг перед аналогами:

  • швидкість операцій та висока швидкість обмінних процесів;

  • можливість знайти найвигіднішу пропозицію;

  • зручність та простота роботи.

Серед недоліків, з якими стикаються користувачі, - певні складнощі у підборі відповідного ордера та деякі труднощі під час роботи з самостійними P2P сервісами.

Криптомати як спосіб обміну Біткоіна на готівку

Криптомати (оффлайн-банкомати) - один з найбільш зручних та швидких способів обміняти Біткоін на готівку. Це аналог банкоматів. Операції здійснюються за таким же принципом, як і з фіатними грошима. Кожний апарат має свою цифрову адресу, а процедура виглядає наступним чином:

  1. Користувач переводить на адресу криптомата кошти.

  2. Криптомат переводить криптовалюту, та користувач отримує фіатні гроші.

Головні недоліки цього способу отримати готівку - високі комісії (як правило, вони складають понад 5%) та низька поширеність. Перший такий апарат був встановлений в 2013 році у Ванкувері, а на сьогоднішній день кількість криптоматів у світі перевищує 12000 пристроїв. Велика частина знаходиться в Північній Америці, Канаді та Великобританії.

Чи є криптомати в Україні?

Криптомат є автоматом для придбання цифрових монет через захищений інтерфейс за готівку. У Києві такі пристрої вперше з'явилися у 2017 році. Сьогодні в Україні їх п'ять, а розташовані у трьох містах.

Криптомати м. Києві - за адресами:

  • Київ, вул. Борщагівська, 154

  • Київ, вул. Верхній Вал, 10Kiev bit

    Kiev

    Криптомати в м.Львові за адресами :

  • Львів, Соборна площа, 14

  • Львів, вул. Кульпарківська, 22б

    Lvov bit

    Lvov

    Криптомати в м. Івано-Франківську за адресами:

  • Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 97

    I_F  bit

    I-F

Чи законно виводити біткоін в Україні?

Ще зовсім недавно ринок криптовалют в Україні не мав законного статусу, не мав регуляторів і фактично не контролювався. Однак упродовж останніх двох років спостерігалися спроби легалізувати цифрові активи.

І призвели вони до того, що 17 лютого 2022 року було ухвалено закон «Про віртуальні активи». А 16 березня поточного року в Україні було остаточно узаконено криптовалютну діяльність — відповідний документ підписав Президент України Володимир Зеленський.

Тепер власники цифрових монет можуть абсолютно легально обміняти Біткоін, вносити віртуальні гроші в податкові декларації, створювати блокчейн-бізнеси, виводити Біткоін та здійснювати будь-яку іншу діяльність із криптовалютами на цілком законних підставах.

У зв'язку з повномасштабним вторгненням росії на територію України та дією військового стану НБУ вимушено запровадив обмеження на міжнародні транзакції. Під них потрапили й операції із цифровими активами — обмеження поширилися на виведення гривні у криптовалюти. А зроблено це було з метою покращення обстановки на валютному ринку та запобігання відтоку капіталу з країни.

Чи потрібно сплачувати податок за Біткоіна?

Станом на другу половину лютого доходи від транзакцій з Біткоіном оподатковуються за загальними правилами. Фізичні особи повинні фіксувати цей дохід у річній декларації та сплачувати податки у сумі 18% та 1,5% військового збору. Комісії за операції, що проводяться, при цьому не враховуються. Юридичні особи мають сплачувати 20%, включаючи ПДВ.

Платникам єдиного податку необхідно виплатити 5% від прибутку в результаті виведення Біткоіна у фіат. Складається враження, що вони у кращому становищі, але не так просто. КВЕД, який відповідає за операції з криптовалютою, відсутня, а зайняття діяльністю, яка не входить до реєстру платників єдиного податку, зобов'язує переходити на загальну систему оподаткування (20%).

Окремо варто сказати, що придбання в Україні товарів безпосередньо за цифрові монети призводить до збільшення суми податків.

Коли варто продавати Біткоін?

Курси криптовалют стабільно відрізняються найвищою волатильністю — котирування Біткоіна лише за перші два місяці 2023 року варіювалися від $16 до $25 тис. Загалом зараз на ринку спостерігається значно оптимістичніша та впевненіша обстановка, але це аж ніяк не означає, що так буде продовжуватись і далі.

Причини падіння можуть бути різними, прогнозувати сценарій розвитку просто неможливо, а давати поради щодо купівлі чи продажу було б неправильно. Але одне тут ясно абсолютно точно: інвестори мають бути готовими до різних поворотів, залишатися спокійними та не приймати рішень під впливом емоцій.

Єдина стратегія, що працює: падає — купуйте, росте — продавайте. Не поспішайте виводити Біткоін у фіат при різкому зниженні котирувань і пам'ятайте, що ви маєте справу з довгостроковими інвестиціями, а не спекулятивними вкладеннями.