Повернутися до новин

Чому Біткоін падає в ціні

Опубліковано: 24.06.2022
Оновлено: 09.01.2023
Bitcoin

Поточний рік продовжує кидати виклики криптогалузі – котирування цифрових монет стрімко знижуються, а показники ринкової капіталізації стабільно переживають негативну динаміку. За останній рік ключовий гравець ринку, Біткоін, втратив майже 70% своєї вартості. Якщо у грудні 2021 року актив торгувався за $50,8 тис., то станом на кінець поточного року курс Біткоіна становить $16,8 тис.

Щодо показника ринкової капіталізації, то там цифри не менш втішні. Якщо у другій половині грудня 2021 року обсяг капіталізації Біткоіна становив $960 млрд, то на момент написання статті він ледве перевищує $320 млрд.

Динаміка зниження спостерігається у всій криптогалузі. Суттєві падіння курсів зазнають й інших цифрових активів, що очікувано вражає трейдерів та інвесторів. Але тут важливо не забувати, що такі стрибки це норма криптовалютного ринку.

Індустрія відрізняється сильною волатильністю, підвищеними ризиками та високим рівнем нестабільності. І навіть незважаючи на те, що з урахуванням поточної глобальної політичної та економічної ситуації тенденція на зниження може продовжуватися і далі, історія та статистичні дані свідчать про те, що зростання неодмінно буде. І це лише питання часу.

Піки зростання та падіння Біткоіна

Великі коливання курсу – норма для цифрових монет. Котирування цих активів відрізняються різкими стрибками протягом усього розвитку криптогалузі. Розглянемо вартість Біткоіна в історичному розрізі останніх п'яти років.

На початку 2017 року ціна активу ледве сягала $1 тис., а вже влітку монета зросла вчетверо. Різкі стрибки вартості не змусили на себе чекати — вже наприкінці 2017 року Біткоін торгувався за рекордними на той час $19 тис. Так, лише за рік ціна криптовалюти зросла в 20 разів. А ось 2018-й видався непростим для цифрового активу: рік розпочався з позначки $17 тис. і протягом усіх наступних місяців демонстрував негативну динаміку. Це призвело до того, що Біткоін повернувся на свій колишній торішній рівень і в грудні 2018 року торгувався менш як за $4 тис.

У 2019-му Біткоін зайшов на рівні близько $4 тис., але вже навесні монета почала переживати тенденцію на збільшення, досягнувши влітку позначки $13 тис. Закінчився рік для криптовалюти досить стабільно — котирування знаходилися в межах $7 тис. Відносно стабільним актив був і на протягом наступного року — до жовтня 2020 року Біткоін перебував у коридорі від $5 до $10 тис. Проте восени криптовалюта демонструвала суттєве зростання, що призвело до того, що наприкінці року монета торгувалася майже по $30 тис.

Проте вже наступного року стало очевидним, що це далеко не межа. 2021-й розпочався для Біткоіна на рівні $29 тис., а в листопаді того ж року було оновлено абсолютний історичний максимум — ціна склала рекордні й донині $67 тис.

Але злети не тривали надто довго. Цей рік для цифрового активу є складним. Протягом першої половини 2022 року вартість Біткоіна не піднімалася вище за $47 тис., а часом монета взагалі демонструвала антирекорди останніх років — у червні ціна криптовалюти склала $18 тис.

Незважаючи на те, що криптовалюти можуть продовжити падіння, це абсолютно не означає крах ринку або його гравців. І хоча зараз активи ще більш мінливі, це свідчить лише про те, що необхідно виявляти пильність та обережність. А зростання криптовалют неодмінно настане. Це лише питання часу.

Фактори, що впливають на вартість Біткоіна

Традиційно на ринок криптовалют впливають різні фактори, серед яких співвідношення попиту та пропозиції, вартість майнінгу та рівень конкуренції, законодавча база та державне регулювання, новинний фон та ситуація на фінансових ринках, світові кризи, глобальний політичний та економічний контекст.

Тепер давайте розглянемо чинники, якими було викликане саме поточне падіння Біткоіна.

Ситуація з Celsius у 2022-му

Деякі зміни цін на криптовалюти, ймовірно, пов'язані з недавніми невдачами найбільших компаній. Так, величезний вплив на ринок зробив той фактор, що лідируюча крипто-кредитна компанія Celsius призупинила зняття коштів з рахунків, що викликало побоювання, що вона незабаром закриється.

Маючи до 1,7 мільйона клієнтів, Celsius заслужив культ у світі криптовалют. Таким чином, ця платформа децентралізованого фінансування та популярна компанія з крипто-кредитування, стала одним із найвпливовіших джерел негативних настроїв на ринку Біткоіна.

Станом на 17 травня компанія мала активи під управлінням (AUM) на суму $11,8 млрд порівняно з більш як $26 млрд у жовтні минулого року. У червні компанія перестала розкривати загальний обсяг активів під управлінням, а потім заявила, що припиняє зняття коштів, обмін та перекази між рахунками через екстремальні ринкові умови.

І таке рішення, безумовно, сколихнуло галузь і вплинуло на поточне падіння ціни Біткоіна.

Висока волатильність криптовалют

Цифрові монети нестабільні за своєю природою. І сьогодні цілком очевидно, що Біткоін є дуже волатильним та ризикованим. Це означає, що він відноситься до інвестицій, які зазнають значної динаміки у звичайному ході ринку. Вартість таких активів може рухатися вгору та вниз практично за будь-яких ринкових умов.

Донедавна Біткоін вважався засобом заощадження, певною мірою несприйнятливим до коливань ризикованих активів. Це не так. Сьогодні Біткоін та весь крипторинок залежать від економічних факторів, які впливають на вартість ризикованих активів, таких як інфляція, фондові ринки та монетарна політика ФРС.

Геополітичні умови також викликають волатильність ринку у багатьох класах активів. А Біткоін точно не застрахований від чого б там не було. Інфляція також на найвищому рівні істотно впливає на падіння Біткоіна.

З 2009 року монета неодноразово знижувалась на 50% порівняно з попереднім рекордом. Так, наприклад, у липні 2021 року актив упав нижче за $30 тис. у зв'язку з тим, що Китай вжив жорстких заходів щодо майнінгу.

Експерти стверджують, що в крипту не повинні заходити ті, хто не готовий до зниження як мінімум на 50%. Такі падіння Біткоіна це цілком нормально. Такою є природа криптовалюти.

Вплив поведінки холдерів

На котирування криптовалют також впливає поведінка великих власників цифрових монет. Їх дії багато в чому диктують тенденції розвитку ринку та напрямок вартості активів. Ті трейдери, які є провідними гравцями галузі, мають величезний вплив і суттєво рухають весь ринок.

Інвестори-початківці повинні бути готові до того, що росте і падає криптовалюта з різних причин, а багато хто з них спрогнозувати просто неможливо. Володіння Біткоіном пов'язане з багатьма ризиками. Потрібно розуміти ключові принципи того, як працює Біткоін, щоб усвідомити вплив різних факторів.

Прогнози та рекомендації — купувати чи продавати Біткоін?

Отже, що робити користувачам у сьогоднішній нестабільній ситуації? Криптоексперти радять не робити нічого. Статистика демонструє, що Біткоїн падає, а потім зростає. І кожен інвестор має усвідомлювати ці ризики та не реагувати на подібні стрибки курсу.

Рішення про те, щоб купити або перевести в готівку Біткоін, не повинно бути викликано лише тим, що Біткоін падає чи росте. Єдино правильний підхід до криптоінвестування - не звертати уваги на різкі коливання котирувань і не піддаватися емоціям. Бажаємо вам удачі!