Повернутися до новин

Чому Біткоін такий дорогий

Опубліковано: 07.09.2022
Оновлено: 23.11.2023
Bitcoin

Біткоін розпочав свій шлях 2009 року з вартості менше ніж $1 за монету, а вже 2021 року актив сягнув рекордних $69 тис. за одиницю. Сьогодні ця криптовалюта є найвідомішою та найпопулярнішою серед трейдерів та інвесторів по всьому світу. І навіть у моменти негативної динаміки та зниження котирувань Біткоін стабільно залишається найдорожчою та найбільшою цифровою валютою з ринковою капіталізацією $700 млрд.

Чому ж ця криптовалюта така дорога? Продовжуйте читати, щоб дізнатися 10 головних причин високої вартості Біткоіна.

Причини високої вартості Біткоіна

Незважаючи на появу неймовірної кількості альткоінів, Bitcoin - це незмінно найдорожча криптовалюта, вартість якої варіюється в широкому діапазоні. Для багатьох залишається загадкою, чому ціна на Біткоін настільки висока. Що впливає на те, що ціна цифрової монети вдесятеро перевищує вартість золота. Спробуємо докладніше розібратися у цьому питанні.

1.  Обмежена емісія

Процес видобутку Біткоіна має обмежений характер - максимальна кількість монет, які можуть бути отримані в результаті майнінгу, становить 21 000 000. Станом на середину квітня видобуто вже 19 348 118, що складає 92% від усіх Біткоінів. До речі, навіть за умови, що весь обсяг Біткоіна буде емітований, в обігу перебуватиме лише від 3 до 7 мільйонів монет — кілька мільйонів Біткоінів ніколи не передавалися на інші гаманці. Це означає, що 20-25% криптовалюти вже безповоротно втрачено.

Протягом перших 4 років було намайнено 10500000 монет, після чого було здійснено скорочення винагороди майнерам в два рази. Так, за наступні 4 роки було випущено вдвічі менше криптовалюти. Принцип емісії Біткоіна працює так, щоб розподіл здійснювався якомога довше - з часом винагорода майнерів буде не більше 1 сатоші (один Біткоін складається зі 100 млн сатоші).

За прогнозами, емісія Біткоіна триватиме ще 132 роки, а останній сатоші буде випущений у 2140 році. Але вже до 2036 року буде намайнено понад 99% Біткоіна. Ключові плюси обмеженої емісії – запобігання інфляції, захист від девальвації, гарантія децентралізації.

2.  Жодного зв'язку з іншими активами

Ще одна причина, через яку ціна Біткоіна в десятки разів перевищує вартість золота – це повна децентралізація. Жоден існуючий орган не може регулювати та впливати на ціну, контролювати транзакції чи встановлювати власні комісії. Ця монета не прив'язана до золотих резервів або фіатних грошей.

З цієї причини багато приватних осіб та великі компанії інвестували нечувані гроші в цю криптовалюту, щоб убезпечити свої заощадження від впливу реально фінансової системи, економіки та криз. Цифрові активи не мають регулятора, отже, і їх ціна визначається лише внутрішнім попитом. І чим він вищий, тим вища вартість.

3. Доступність та популярність

Різні програми, криптовалютні біржі, Telegram-боти, онлайн-обмінники - все це сприяє тому, що купити криптовалюту значно простіше. Тепер купівля/продаж/обмін Bitcoin не викликає жодних складнощів.

Це сприяє тому, що був відкритий доступ для інвестування недосвідченим трейдерам, а також зручно багатьом компаніям, яким вигідніше утримувати гроші в криптовалюті, зокрема в Bitcoin. А чим популярніша монета, тим більше на неї попит. А обмежена кількість та підвищений попит сприяють завищеним цінам.

4.  Bitcoin підтримує суспільство

Складні політичні та економічні події, які рік у рік просто вражають світову економіку, сприяють тому, що людям необхідно шукати альтернативні способи для накопичення капіталу. А саме Біткоїн – це децентралізована валюта, яка не підлягає регулюванню державою і не зазнає суттєвих змін через політичні події.

Навіть якщо відбудуться якісь глобальні зміни, то Bitcoin не припинить свого існування як фіатна валюта якоїсь держави, а просто зміниться ціна. І щоб захистити власні заощадження від девальвації, багато хто воліє користуватися криптовалютою. Також цьому сприяє те, що деякі принципово не хочуть сплачувати податкові збори або не ухвалюють банківської системи. Цьому сприяло те, що Bitcoin отримав таку підтримку з боку суспільства та демонструє такі високі ціни.

5.  Зростає вартість альткоінів

Важливо розуміти, що Bitcoin – це «батько» практично кожного альткоіну. Будь-яка транзакція з монетами так чи інакше зачіпає основну монету. Це означає, що разом із зростанням цін на інші токени, збільшується капіталізація ринку криптовалюти, як наслідок – зростає ціна на Bitcoin. І він частіше, ніж будь-яка інша криптовалюта, застосовується для проведення фінансових операцій.

6.  Інституційна валюта

Самі інвестори почали більше вкладати в криптовалюту, через що почалося стрімке зростання ціни на Bitcoin. Наприклад, перший рекорд на позначці 20 000 $ пояснювали тим, що інвестори готувалися до використання ф'ючерсів. Було створено нові ф'ючерс-контракти, які дали можливість інвесторам просто перейти у сферу криптовалюти.

Подальше збільшення ціни було з тим, що люди почали колективно розуміти, наскільки цінним є Bitcoin. Тобто почали закуповувати монети за завищеними цінами і не продавали, чекаючи подальшого зростання. А чим більше людей утримують у себе монети, тим вища ціна на решту. Також є думка, що великі майнінг-пули спеціально завищували ціни, щоб у результаті отримати вищий прибуток із видобутку.

7.  Мінімальна комісія

Bitcoin має маленьку комісію при здійсненні операцій, що робить її популярною серед користувачів. У деяких випадках відсоток за транзакцію нульовий, а при виконанні банківських переказів варіюється в межах від 1% до 5% від суми операцій. А це солідні гроші, якщо говорити про великі перекази. Це ще одна цінність Біткоіна, за якою валюта так високо цінується і коштує так дорого.

8.  Висока швидкість фінансових операцій

Час – дорогоцінний ресурс і за це готові платити заможні люди. У середньому термін проведення операцій у Біткоіні становить 10 хвилин, а банківський переказ – до 3 днів. Це підвищує цінність криптовалюти, якщо порівнювати із класичними фіатними грошима.

9.  Високі витрати на видобуток

Згодом добувати Bitcoin стає все складніше, тому і ціна цієї криптовалюти стрімко зростає. І подібна тенденція триватиме – видобувати токени буде все складніше, отже, вона зростає у ціні.

10. Універсальна платіжна система

Біткоін не має жодних обмежень по країнах – він доступний скрізь. І це не простий засіб оплати, а повноцінна система, де між гаманцями немає посередників. Обмін здійснюється за технологією Р2Р. Подібної технології просто не існує.

Злети та падіння криптовалюти за останні 3 роки

Фактично з початку 2022 року волатильність Біткоіна знаходиться на високому рівні. Станом на середину квітня 2023 року курс монети дещо стабілізувався і становить $30 тис. Розглянемо докладніше всі піки та спади Біткоіна за останні 3 роки.

2021 рік

Це поки що найвдаліший рік для Bitcoin і всієї криптовалюти зокрема, т.к. рекорди спостерігалися щомісяця. Стрімке зростання спостерігалося з початку року:

  • 8 січня 1 BTC коштував 41 515 $;

  • 21 лютого 1 BTC коштував 58 175 $;

  • 13 березня 1 BTC коштував 61 558 $.

Саме це і був історичний максимум, якого вдалося досягти Bitcoin. Після цього цифровий актив в одну мить впав на 14 000 $, і монета торгувалася в районі 48 000 $ протягом тривалого часу. 10 травня ціна зросла до 59 421 $, але після цього з наступного тижня впала до 32 000 $.

Піднятися до високих позначок не вдавалося до кінця літа, поки 23 серпня не піднялася до 50 430 $, а на початку серпня до 52 701 $. Але вже до кінця вересня монета впала до 41 108 $. Протягом усього місяця курс вагався від 40 до 45 тис. доларів.

Вже в листопаді Bitcoin продемонстрував стрімке зростання і 10 листопада курс склав 68622 $. І до кінця 2021 року ціна вже почала знижуватися, торгуючись у діапазоні від 47 до 50 тис. доларів.

2022 рік

Початок 2022 року був складним для Bitcoin. І зустрів він його червоною зоною та стрімким обвалом. Спочатку відбувся на тлі протестів у Казахстані, який займає 2 місце з видобутку BTC. Мінімальна ціна на січень становила 33495 $, що сталося 24 числа.

Цьому також сприяло засідання Федеральної резервної комісії США, коли регулятор вирішив збільшити відсоткові ставки та скоротити баланс Центрального банку країни. Падінню Bitcoin також сприяв загальний обвал фондового ринку та можлива заборона на криптовалюту в Росії. Це був перший серйозний обвал у середині 2021 року.

Протягом лютого та березня курс варіювався в межах від 35 до 45 тис. доларів, чому сприяла геополітична ситуація. Переломним стало 28 березня, які курс почав зростати і досяг позначки 47 948 $. Упродовж квітня ціна трималася в діапазоні від 36 до 47 тис. доларів, але вже у травні ціна почала різко падати.

І вже 12 травня вартість Bitcoin знизилася до 26 759 $ і продовжила своє падіння - на 18 червня курс становив 17 744 $. Цього дня ринок криптовалюти втратив близько 800 000 000 000 капіталізації. Протягом усього літа BTC вже не досягав свого піку і стрімко не зростав у ціні, торгувався у діапазоні від 18 до 25 тис. доларів.

2023 рік

Нинішній рік розпочався для монети непросто - котирування Біткоіна в перших числах року впали до $15 тис., а обсяг ринкової капіталізації становив $320 тис. Однак криптовалюта досить швидко взяла стрімкий курс на позитивну динаміку - вже навесні вартість монети сягнула $30 тис. Після цього Біткоін періодично зазнавав незначних падінь, але впродовж року ціна активу не опускалася нижче за $25 тис. Загалом криптовалюта перманентно демонструвала стабільність, а в жовтні взяла курс на зростання - станом на початок листопада біткоїни торгуються по $35 тис., що є найвищим показником за 2023 рік.

Аналітики вважають, що оптимістичні настрої спостерігатимуться в галузі й надалі, а Біткоін і далі відчуватиме позитивну динаміку. Ба більше, криптоексперти сходяться на думці, що головний гравець ринку має всі шанси вийти на історичний максимум і навіть оновити його. А рівень у $100 тис. здається вельми реалістичним уже в найближчому майбутньому. Аналітики переконані, що коли Біткоін досягне своєї рекордної вартості в $69 тис., то йому знадобиться зовсім небагато часу, щоб вирости до поки що немислимих $100 тис.

Коли варто купувати Bitcoin?

Якщо ви хочете інвестувати з максимальною вигідною, тоді, звичайно, потрібно купувати криптовалюту, коли ціна Біткоіна низька. Це зазвичай відбувається під час криптовалютних зим. Підходить для середньо або довгострокових інвестицій, але не для трейдингу.

Якщо вас цікавлять короткочасні інвестиції, тоді на думку керуючого цифровими активами Capriole Чарльза Едвардса найвищий дохід BTC приносить у неділю або рано вранці в понеділок. Цьому сприяє 2 фактори:

  • на вихідні реєструється менший обсяг криптовалюти, що сприяє високій волатильності;

  • класичні ринки, які полегшують торгівлю криптовалютою закриті, тому при їх відкритті можна спостерігати високу волатильність.

Це сприяє тому, що ніч неділі – найкращий час для покупки. Але якщо у вас немає можливості купити, тоді можна заробити Біткоін. Існує велика кількість способів, які дозволять придбати заповітну монету.