Повернутися до новин

Вартість Біткоіна знову перевищує $61 тис.: чому криптоінвестори мають ігнорувати злети та падіння

Опубліковано: 01.11.2021
Оновлено: 01.09.2022
Bitcoin

У п'ятницю 15 жовтня ціна Біткоїна перевищила $61 тис., а вже наступного дня було досягнуто позначки в рекордних за останній час $62 600. Це стало найвищим показником курсу монети з середини квітня, коли криптовалюта торгувалася майже по $65 тис.

Підвищення відбулося після кількох тижнів «провисання»: ціна активу становила трохи більше ніж $40 тис. з моменту його останньої спроби перевищити $50 тис. на початку вересня. А динаміка, яку ми зараз можемо спостерігати, безперечно наближає Біткоїн до квітневого історичного максимуму, після якого було рішуче падіння до менш як $30 тис.

З одного боку, експерти прогнозують, що це змусить Біткоїн набрати новий імпульс для оновлення свого історичного максимуму більш ніж у $65 тис. А якщо цей рівень опору буде подолано, трейдери націляться на рівні в $68 тис. і $70 тис.

Однак, з іншого боку, з огляду на історію волатильності криптовалюти, жодне підвищення не гарантує довгострокового розвороту. Ціна Біткоіна з такою ж ймовірністю впаде, як і продовжить зростати. Коливання курсу точно продовжуватимуться, і експерти запевняють, що це те, з чим довгостроковим криптоінвесторам доведеться мати справу.

Давайте поговоримо про те, що повинні робити криптоінвестори у зв'язку з поточним зростанням Біткоіна. Спойлер: нічого, на думку експертів.

Що інвесторам слід знати

Якщо ви інвестуєте в криптовалюту, будьте готові до того, що такі стрибки збережуться, оскільки волатильність курсу є однією з ключових особливостей ринку цифрових активів. Це, власне, і є причиною, через яку експерти рекомендують вкладати в криптовалюту менше ніж 5% від вашого загального інвестиційного портфеля.

«Я знаю, що ці речі дуже нестабільні, наприклад, деякі дні вони можуть впасти відразу на 80%», — зазначає Хамфрі Янг, експерт з особистих фінансів з Humphrey Talks. «Але якщо ви вірите у довгостроковий потенціал Біткоїна, просто не перевіряйте. Це найкраще, що ви можете зробити.

Тут працює наступний принцип. Так само, як ви не повинні дозволяти падінню цін вплинути на ваше рішення про купівлю криптовалюти, не дозволяйте раптовому зростанню цін вплинути на довгострокову інвестиційну стратегію. А найголовніше – не починайте купувати більше криптовалюти лише тому, що ціна зростає. І пам'ятайте головне правило: перш ніж вкладати гроші у волатильний та ризикований актив, обов'язково переконайтеся, що ваша фінансова база повністю покрита.

Нещодавній великий стрибок Біткоїна не є чимось новим. Історія вже знає такі приклади. У той час як у довгостроковій перспективі ціна Біткоіна загалом зростала, ми стикалися з великою волатильністю на цьому шляху та різкими падіннями.

Що інвесторам слід робити

Все це говорить про те, що інвестори повинні стримуватись, не турбуватися про коливання і не піддаватися ажіотажу. Незалежно від того, чи росте чи падає криптовалюта, найкраще, що ви можете зробити, — не звертати на це уваги. Ставтеся до вкладень у цифрові активи так, як ставитеся до будь-якого традиційного рахунку для довгострокових інвестицій. Якщо ви дозволите своїм емоціям надто сильно вплинути на це, ви можете продати не вчасно, ухвалити неправильне рішення, втратити гроші. Хамфрі Янг впевнений, що переживати і стежити — це неправильний підхід. Враховуючи, що все одно не вдасться спрогнозувати щось напевно.

І хоча можна виявити певні закономірності в коливаннях ринку, обвали та крахи у криптогалузі трапляються не за розкладом. А спади та злети повторюватимуться знову і знову. І це цілком нормально.

Крім того, галузь сильно схильна до зовнішніх факторів, які істотно впливають на котирування монет. Досить згадати маніпуляції Ілона Маска з крипторинком, а з останніх подій, які вплинули на курси цифрових активів, — заборона майнінгу китайською владою. Динаміка ринку показує, що періодичні обвали це закономірність, а передбачити їх з точністю просто неможливо.

Прокачуйте свою криптонаглядність, не робіть поспішних рішень, спостерігайте за графіками зміни курсів, не піддавайтеся ефекту ажіотажу, ніколи не поспішайте, ігноруйте стрибки курсів. І пам'ятайте, що успіх минулих інвестицій не означає успіху у майбутньому. Бажаємо вам лише вигідних вкладень та виправданих ризиків.