Повернутися до новин

Перспективи біткоїна в 2020 році. Чи варто вкластися

Опубліковано: 23.04.2020
Оновлено: 01.09.2022
Bitcoin

Минуло вже кілька років з моменту, коли BTC досяг позначки в $ 20 000. Після цього, ціна на криптовалюту піднялася влітку 2019 року, до рівня $ 14 000. Нещодавно біткоїн знову пережив падіння, його ціна була на рівні до $ 3 800, але вже сьогодні валюта торгується в межах $ 7000 - $ 7500.

Биткоин

Всесвітня епідемія і обвал фондового ринку не позначились на біткоїні, і за останні кілька тижнів він подорожчав практично в два рази. Швидше за все, вартість криптовалюти досягла мінімуму і тепер починає рости. Можливо, вартість біткоїна просто скорегувалась, після сильного падіння минулого місяця. Логічно припустити, що нас очікує ще одне падіння, але експерти сумніваються, що криптовалюта перестане існувати, навпаки - багато хто впевнений, що $ 20 000 ще не межа.

Думки і прогнози аналітиків:

Микола Кленов (Raison Asset Management):

Вартість біткоїна в $ 3100-3600, після стрімкого падіння від свого піку в $ 20 000, можна вважати початком для довгострокового зростання криптовалюти. Сьогодні багато хто недооцінює як альткоіни так і сам BTC. Безумовно, нас ще чекають неодноразові падіння, але вони скоріше будуть пов'язані з маніпулюванням валютою, ніж з падінням попиту на неї. В майбутньому ми будемо спостерігати зростання всього кріптовалютного ринку, лідером якого є біткоіни. Точний курс біткоїна через кілька років передбачити неможливо, але цілком імовірно, що його вартість може перевищити $ 20 000. Під час кризи, ми можемо спостерігати, як знецінюється валюта в різних державах, так що криптовалюту в наступні десять років можна розглядати як засіб збереження своїх активів .

Антоніна Левашенко (Росія-ОЕСР):

Всесвітня епідемія впливає як на фіатні гроші, так і на саму криптовалюту. Але впливає скоріше позитивно. У перші місяці 2020 року, ми спостерігали сильне зростання біткоїна, який зміг піднятися вище $ 10 000. У цьому році, у нас є всі шанси побачити подальше його зростання. Великою перевагою криптовалюти є те, що вона повністю віртуальна. У нинішніх реаліях це безумовно важливо. В наші нелегкі часи, коли люди дистанціювалися один від одного, вони особливо потребують соціальної підтримки, також потрібно враховувати ймовірність того, що це триватиме ще довгий час. У зв'язку з цим центральним банкам, можливо, варто задуматися про створення офіційних криптовалют і індивідуальних гаманців для громадян.

Так само на підвищення і зниження вартості криптовалюти впливатиме регулювання ринків з боку різних держав. Подальшого розвитку криптовалютного ринку може бути досягнути з появою регульованих учасників, таких як стейблкоїни, але за умови, що їх будуть приймати великі компанії в якості оплати.

Віктор Першиков (8848 Invest):

Останнім часом ми спостерігали, як курс біткоїна стрімко падав, але навіть при цьому він зберіг тенденцію до зростання. Ціна на монету буде рости в майбутньому, незважаючи на те, що ця криптовалюта так і не змогла інтегруватися в економіку і отримати гідне правове регулювання.

Головними причинами підвищення курсу BTC до $ 20 000 стали величезний інтерес серед різних інвесторів, і великий галас у ЗМІ. Після того, як ажіотаж вщух - знизився і попит на біткоїни, і тепер всі в очікуванні нових причин для зростання.

Іван Петуховскій (EXMO):

Ключові дати і фактори:

  • Травень: очікується халвінг BTC (скорочення винагороди для майнерів), який повинен позитивно вплинути на курс віртуальної валюти.

  • Літо-осінь: вступлять в силу закони, які зачіпають регулювання ринку криптовалюти, прийняті в 2019 році.

  • Осінь: виходячи з багатьох прогнозів, в цей час дасть про себе знати фінансова криза, яка сильно вдарить по світовій економіці і спричинить за собою уповільнення виробництва, збільшення світового боргу.

Але це може стати можливістю для біткоїна та інших криптовалют. Вони можуть показати себе, як засіб збереження своїх активів. Великобританії, після виходу з ЄС, потрібно буде вирішити проблему з міжнародними транзакціями, і можливо, вона звернеться саме до криптовалют.

Чого чекати від курсу біткоїна в 2020 році

Курс криптовалюти - річ непередбачувана, хоча деякі тенденції можна побачити з різних факторів.

Халвінг

Кожні чотири роки нагорода, одержувана майнерами, скорочується. Вперше це сталося 7 років тому - спочатку майнери отримували по 50 біткоїнів за один блок, але в 2012 р нагорода зменшилася в два рази (до 25 BTC). Через 4 роки відбулося ще одне скорочення - до 12,5 BTC. І нарешті в цьому році винагороду знову зменшиться в два рази - до 6,25 BTC.

Халвінг (зменшення нагороди для майнерів вдвічі) відбувається автоматично, коли число здобутих блоків досягає 210 000. У нинішніх реаліях це відбувається раз на чотири роки. Так вийшло, що халвінг припадає на високосні роки - яким і є 2020 рік. За різними прогнозами, чергове зменшення нагороди відбудеться зовсім скоро - 17 травня.

Яким же чином халвінг впливає на динаміку валюти?

До цього біткоїн піднімався в ціні приблизно за 6-12 місяців до зменшення нагороди, і після халвінга він досягав максимальних значень. У 2013 році, після першого халвінга, вартість валюти піднялася на 12000%, а в 2017 році - на 13000%. Після того, як вартість монети досягала максимуму - починався черговий спад, але до наступного халвінгу ціна на біткоіни впевнено росла.

Швидше за все, в цьому році біткоїн так само піде своєю тенденцією. Таким чином, до осені, ми можемо очікувати чергове зростання криптовалюти.

Зростання інтересу до криптовалют

Влітку минулого року, Facebook оголосив про намір запустити свою криптовалюту під назвою Libra. Запуск самої платформи запланований на цей рік. Марк Цукерберг отримав багато поганих висловлювань на свою адресу, і ставлення спільноти до нової криптовалюти суперечливе. Але з упевненістю можна стверджувати, що Libra підвищила інтерес до криптовалюти, і це вплине на весь криптовалютний ринок. При підвищенні інтересу підвищується і зростання курсу.

Регулювання на державному рівні

Новою валютою від Facebook зацікавилися не лише власники, а й деякі політики. У 2019 пройшли слухання Конгресу США, де обговорювалася можливість регулювання криптовалюти в цілому. Подібні слухання пройшли і в Великобританії, після чого оголосили, що держава бачить перспективний торгівельний майданчик в блокчейн-технологіях і не буде заважати їх розвитку.

Завдяки Libra, є ймовірність, що центральні банки різних країн почнуть випускати власні криптовалюти. А поки вони просто спостерігатимуть за успіхом валюти Facebook, і на основі отриманої інформації запускати свої блокчейн-проекти, замінюючи біткоїни. Перехід великих держав на віртуальні валюти і державне регулювання кріптомонет може вплинути на перспективи біткоїна - можемо побачити це на прикладі Китаю.

Цифрові валюти в Китаї регулюються на державному рівні. За допомогою майданчика Tencent, користувачі соцмережі WeChat можуть здійснювати перекази між собою, платити за таксі і квитки, робити різні покупки. Решта ICO в Китаї заборонені. Можливо, в майбутньому ми побачимо цю практику і в інших країнах, що спричинить за собою погіршення ліквідності біткоїна, зменшить кількість користувачів і опустить курс монети.

Висока волатильність

Курс біткоїна дуже нестабільний, монета продемонструвала, що вміє різко падати і дуже швидко підніматися. Через це інвестори з побоюванням вкладають свої кошти в розвиток блокчейна, боячись втратити гроші, що в свою чергу негативно впливає на зростання біткоїна.

Перспективи біткоїна

Безліч аналітиків і експертів згодні з прогнозом, що в цьому році криптовалюту чекає черговий зліт. Але точну ціну назвати не можуть - одні кажуть, що вартість монети буде варіюватися від $ 15 000 до $ 20 000, інші бачать суму до $ 1 000 000. Але майже всі експерти впевнені, що курс буде рости протягом всього 2020 року. Потім нас чекає черговий спад, який завжди слідує за зростанням, після халвінга. Різні чинники можуть вплинути на вартість і ліквідність біткоїна після спаду, вона може стати ще нижче поточної. І тепер багато майнери думають про те, коли найкраще продати свою криптовалюту, щоб отримати прибуток.

Чому потрібно вкладатися?

  1. Безумовно, біткоїн має найвищу ліквідність серед всіх криптовалют, також є найбільшою криптовалютою в світі. Щодня даною валютою цікавляться великі інвестори, що в свою чергу впливає на зростання курсу. Виходячи з цього, безліч аналітиків і експертів рекомендують задуматися про покупку біткоїна.

  2. Перспективи біткоїна і інших криптовалют досить непогані. Сьогодні, блокчейн-технології проникли в різні сфери, в тому числі і економіку. У деяких країнах цим цифровим активом вже користуються в якості платежів. Все це підвищує попит на цифрову валюту.

  3. На сьогоднішній день видобуто вже більше 18 млн BTC. Це означає, що залишилося здобути менш 3 млн BTC до максимуму, і в зв'язку з цим через недостатню пропозицію на ринку, ціна на криптовалюту підвищиться.

Чому не потрібно вкладатися?

  1. Багато хто з сумнівом ставиться до купівлі біткоїнів, думаючи, що ними найчастіше захоплюються аферисти і шахраї. Так само, вони впевнені, що криптовалюта ніколи не стане рівноцінною реальним грошам.

  2. Курс біткоїна дуже непередбачуваний, а це значить що можливі як і доходи, так і збитки. Можна легко заробити, а можна ще легше втратити.

  3. Біткоїн це віртуальна валюта, яка не має ніякого зв'язку з реальним світом, являє собою лише комп'ютерний код.

Висновок

Якщо ж ви задумалися про покупку біткоїна, слід пам'ятати про ризики. Ніколи не купуйте криптовалюту на останні гроші. Ретельно вивчайте біржі, на яких збираєтеся торгувати, звертайте увагу на термін роботи. Не продавайте всю валюту, коли курс стрімко падає, адже як показує практика, він завжди піднімається, а так ви ризикуєте продати все за безцінь.