Повернутися до новин

Нові рекорди вартості біткоїна та інвестори

Опубліковано: 13.01.2021
Оновлено: 01.09.2022
Bitcoin

Сьогодні багато інвесторів відчувають себе досить впевнено на ринку криптовалюти, адже вартість біткоїна перевищує позначку в 34 тисячі доларів. В останній раз BTC так високо підіймався в 2017 році, досягнувши максимуму на той час в 19 783 доларів. Однак нинішнє зростання це щось інше і більшість в співтоваристві криптовалюта солідарні з такою думкою. Тому, варто детальніше поглянути на причини нинішнього зростання.

Роздрібний інвестор більше не керує парадом

Роздрібні інвестори стали причиною зростання біткоіни в 2017 році. Спекулятивні ставки сприяли зростанню ринку BTC і інших менш капіталізованих криптовалют через початкового масового тренду на монети. Більш того в Китаї, Південній Кореї і Японії діяло величезна кількість роздрібних інвесторів, які стали головною рушійною силою на ринку. Також, як зазначив головний ринковий стратег IG Group Кріс Вестон в Wall Street Journal, в 2017-му саме звичайний інвестор забезпечив збільшення біткоїну більш ніж на 1300%.

Частка торгівлі біткоїнами в залежності від валюти, що використовується. Джерело: The Wall Street Journal.

Підключення Уолл-стріт і збільшення торгівлі доларом США

У 2020 році ситуація з інвесторами кардинально змінилася. Великі інвестори, які часто не особливо були активні в першій хвилі підвищення, на цей раз виступили причиною зростання. Швидше за все, ці інвестори будуть вичікувати і не продавати криптовалюту в найближчій перспективі. Вони також оперують на ринках ф'ючерсів, на Чиказькій товарній біржі операції з біткоїнами нещодавно перевищили 1 млрд доларів. Таким чином, BTC допомагає зміцнювати баланси компаній, і дозволяє не тримати кошти в готівці. Цікаво, що багато лідерів корпорацій в Америці, вперше потрапляючи в сферу біткоїна, є тими, хто раніше категорично заперечували успіх біткоіна.

Нещодавно платіжна платформа PayPal анонсувала підтримку транзакцій з криптовалютою в 26 млн продавців на своїй платформі. Тут можна буде зберігати, купувати або продавати криптовалюту, включаючи біткоїн, ефір (ETH), Litecoin (LTC) і Bitcoin Cash (BCH). При цьому примітно, що колишній гендиректор PayPal - Білл Харріс в 2018 році стверджував, що криптовалюта не більше ніж шахрайство і не має взагалі ніякої цінності. За словами Уоррена Баффета з Berkshire Hathaway, всі фірми з Уолл-стріт раніше намагалися уникати біткоїн через його волатильность, вважаючи його досить ризикованим активом. При цьому багато трейдери-мільярдери рекламують лідируючу криптовалюту охочіше, ніж те ж золото. Також прикладом мінливості може вважатися компанія JPMorgan. У 2017 році директор JPMorgan Джеймі Даймон погрожував звільняти співробітників, які торгують ВТС, але сьогодні фірма з оптимізмом дивиться на використання цифрових активів.

Ситуація тоді, і зараз

Варто нагадати, що з 2017 року ціна на біткоіни торгувалася з 1000 доларів і за три роки торг за BTC почався з 7200 доларів. Таким чином, сьогодні він вже набагато дорожче, і не всі роздрібні інвестори в курсі, що можна не купувати весь біткоіни, щоб мати доступ до даного активу.

Однак COVID-19 також сказав своє слово. Роздрібні інвестори найбільше постраждали від економічного спаду. Їхні інвестиційні плани могли значно скоротитися. Рівень безробіття в США, наприклад, тримається на рівні 6,7% і, якщо сімейні інвестори зможуть вибратися з наслідків пандемії, то економіка ще зможе піднятися. На жаль, економічні реалії 2020 року вносять свої корективи. Крім того, інвестори зі Східної Азії в 20 році добувають свої біткоіни стрімкими темпами.

Біткоїн-банкомати на вулиці

Безумовно, ринок криптовалюти все ще може залишатися на самому старті свого розвитку, але він став більш зрілим, в порівнянні з 2017 роком. Різні коливання притаманні роздрібним інвесторів, проте це не заважає крипторинку швидко рости і розвиватися, а також з'являтися новим біржам, в тому числі не централізованим. Тому біткоїн-банкомати набирають популярності і стають зручними каналами для роздрібних інвесторів по всьому світу.

Останнім часом ринок BTM активно розширюється, тому у крипто-роздрібних інвесторів з'являється простий вхід для старту. Наприклад, один з найбільших операторів BTM CoinFlip облаштував тисячі BTM по всіх Сполучених Штатах, акцентуючи на території, де люди мало користуються банківськими рахунками або обмежений доступ в Інтернет. Зрозуміло, не всі біткоїн-банкомати однакові. На жаль, зустрічаються і сумнівні оператори, у яких комісія може доходити до 20%, що, звичайно, суперечить головним принципам демократизації біткоіни. Однак політика більшості компаній прагне до зниження комісій. Ті ж CoinFlip і CoinSource пропонують комісію в розмірі 6,99% і 11% відповідно.

При всьому при цьому, онлайн платформи з купівлі або продажу криптовалюти так і залишаються найбільш вигідним і доступним способом обміну біткоїнів на даному сегменті ринку.