Повернутися до новин

Як знайти свій старий Біткоін гаманець

Опубліковано: 30.03.2022
Оновлено: 24.01.2024
Bitcoin

Якщо ви задумалися про покупку крипти, то одне з головних завдань — визначитися зі зберіганням цифрових монет. Місце має бути зручним, захищеним і безпечним.

Фактично криптовалюта ніде не зберігається — зберігаються лише секретні ключі, які надають доступ до адрес і дозволяють проводити транзакції. Саме за збереження цих даних і відповідають криптогаманці.

Для забезпечення захищеності транзакцій, Біткоїн використовує відкриті та закриті ключі. Коли ви створюєте гаманець, то отримуєте приватний ключ, а вже потім сховище генерує публічні ключі, які є адресами для здійснення транзакцій.

Сьогодні розповідаємо, як дізнатися свою адресу та як отримати доступ до старого гаманця, щоб повернути загублені монети. І приємний бонус від наших авторів — поради щодо зменшення ризиків і посилення безпеки вашого криптосховища.

Адреса VS ключ VS гаманець

Адреса Біткоін гаманця — це унікальна цифрова адреса, що складається із символів (літер та цифр), яка застосовується для проведення криптотранзакцій. Він являє собою покращений спосіб вираження відкритого ключа - має дві ключові переваги в порівнянні з публічними ключами:

  • застосування алгоритмів хешування, що забезпечує ще один рівень шифрування для збільшення захищеності;

  • зручність використання: відкриті ключі довші та значно складніші в управлінні порівняно з адресами.

З цього випливає, що для додаткової безпеки та простоти використання краще робити вибір на користь загальнодоступних адрес, а не відкритих ключів.

Адреси Біткоін гаманців починаються з «1», «3» або «bc1», що добре відрізняє їх від відкритих та закритих ключів. Вони містять 27-34 латинські символи і є абсолютно анонімними - встановити особистість власника гаманця за адресою неможливо.

Так, адреса являє собою публічний ключ для транзакцій, а гаманець є набором прихованих ключів. По суті, це криптографічне зв'язування ключів — криптогаманець містить усі створені адреси, за допомогою яких можна отримувати або надсилати монети.

Биткоін гаманці бувають різними. Існує два типи сховищ: гарячі (браузерні, мобільні, десктопні) та холодні (паперові, апаратні). Перші постійно підключені до інтернету, відмінно підходять для швидкого проведення транзакцій та роботи з невеликими сумами Біткоіна. Другі не потребують перманентного підключення до мережі, мають дуже високу захищеність та ідеальні для збереження великих обсягів BTC.

Оскільки адреса - це просто модифікований вираз відкритого ключа, ви можете без будь-якого побоювання ділитися ним з іншими користувачами, не переймаючись вразливістю безпеки.

Ось як виглядають публічні ключі та адреси гаманців.

Відкритий ключ Bitcoin:
032E6EFFCA888036CE13D7201AB58F567AE8C6E4A334835B70E6979B9B88A6AB0E

Адреса гаманця Bitcoin:
1NMjw6MnDdvGFLN4w2iDYayXYhDMWy5LVL

Як дізнатися свою Біткоїну адресу?

Як ми вже сказали, всі ваші адреси зберігаються у криптогаманці. А те, як їх дізнатися, залежить безпосередньо від типу вашого сховища. Як правило, знайти свою Біткоін адресу можна декількома способами.

  • Зайти в "Налаштування", потім перейти в "Адреси". Іноді гаманці генерують нову адресу в автоматичному режимі щоразу, коли ви отримуєте криптовалюту. Ви можете перейти до «Управління адресами» та ознайомитися з усіма адресами, що були згенеровані на цьому обліковому записі.

  • Зайти в «Гаманець-Баланс», вибрати опцію «Поповнити» у рядку «BTC для Біткоін». Тут ви зможете побачити адресу свого гаманця, а також скопіювати його за потреби.

Як відновити втрачений Біткоїн гаманець?

Технічні проблеми з обладнанням, втрата або крадіжка пристрою, злом або просто забудькуватість - безліч причин можуть призвести до втрати доступу до сховища.

Як відновити старий криптогаманець і повернути втрачені монети?

1. Повторіть свої кроки та згадайте потрібну інформацію

Перше і найголовніше - спробуйте відновити у пам'яті всі потрібні дані. Йдеться про тип цифрового гаманця, адресу пошти та інші елементи вашого облікового запису BTC, відповіді на питання для перевірки, перелік можливих паролів, PIN-коди і так далі.

Існують різні типи криптогаманців, і саме від цього залежатиме спосіб відновлення втрачених монет або закритих ключів.

  • Веб-гаманці. Цілком очевидно, що для цих сховищ необхідний доступ до Інтернету. І тут правильним рішенням буде перегляд історії відвідувань та пошук слідів веб-сайту провайдера вашого веб-гаманця.

  • Мобільні гаманці. Якщо ви випадково видалили програму зі свого пристрою, спробуйте знайти її в магазині програм і повторно завантажити.

  • Настільні гаманці. Перегляньте всі папки на вашому ПК, а також обов'язково перевірте приховані папки та ті місця, які ви рідко відвідуєте.

  • Апаратні гаманці. Щоб знайти ці фізичні пристрої, уважно огляньте кожну кімнату, всі шафи та ящики, сумки, схованки та інші місця, де ви зазвичай зберігаєте свої основні документи та важливі речі.

  • Паперові гаманці. Шукайте ключі доступу в блокнотах, книгах, старих папках, гаманцях, ящиках та скрізь, де ви могли б записати та сховати свої ключі.

2. Перевірте доступні інструменти відновлення

Якщо ви втратили свій криптогаманець через апаратний або програмний збій, є шанс (хоч і дуже невеликий), що доступ до вашого сховища ще можна повернути.

Припустимо, ваш комп'ютер раптово почав погано працювати, вийшов з ладу, і в результаті ви через це втратили свою інформацію. Деякі інструменти можуть відновлювати пошкоджені дані або несправне програмне та апаратне забезпечення. Наприклад, FinderOuter. Це один із безлічі сервісів, призначених для відновлення втрачених даних закритого ключа.

Крім того, ви завжди можете найняти професіонала для відновлення ваших даних. Але врахуйте, що ми не радимо вам вдаватися до цього методу. Однак якщо ви все-таки зважитеся на це, обов'язково переконайтеся, що ви маєте справу із законною та надійною фірмою з відновлення. Пам'ятайте, що йдеться про потенційно великі гроші. Надання ненадійній третій стороні доступу до паролю вашого криптовалютного облікового запису - величезний ризик. Не поспішайте і проведіть дослідження, перш ніж прийняти рішення найняти фірму відновлення.

3. Запитайте про допомогу

Не всі з нас технічні фахівці, не кожен добре розуміється на технологіях і тонкощах криптосвіту. Отже, ви можете звернутися до своїх друзів або надійних знайомих у світі фінансових технологій та запитати їх, чи можуть вони надати якусь допомогу у відновленні забутого закритого ключа. Вибирайте тих людей, яким ви можете довіряти.

4. Отримайте доступ до свого старого гаманця, як тільки його буде знайдено

Після відновлення втраченого гаманця відразу зробіть кілька його копій для резервного копіювання, щоб не пошкодити файл.

Потім ви можете застосувати Bitcoin Core, щоб дізнатися, чи залишився на ньому будь-який баланс BTC. Якщо ви знайдете, що в гаманці залишилися монети, ви можете завантажити весь блокчейн, щоб отримати їх. Оскільки блокчейн містить понад 150 Гб даних, ви можете перейти на blockchain.info.

Зареєструйтесь, увійдіть до системи, перейдіть в налаштування, де ви побачите опцію «адреси». Натисніть на «адреси» та імпортуйте адреси Bitcoin. Як тільки ви додаєте свій закритий ключ, ви зможете повторно використати свій обліковий запис. Доступ до гаманця відновлено.

Що не потрібно робити для відновлення криптогаманця?

Тепер, коли ми поговорили про те, як правильно відновити BTC, поговоримо про те, як точно не потрібно відновлювати втрачений гаманець. Якою б не була причина втрати криптосховища, ми сподіваємося, що ви не йтимете на крайні заходи.

Історія знає безліч прикладів відчайдушних рішень — власники Біткоін гаманців можуть бути вкрай винахідливими та наполегливими у спробах відновлення втрачених доступів. Люди порушують закон, наймають хакерів з метою зламати сховище BTC, вирушають на сміттєзвалища, вдаються до гіпнотерапії та багато іншого.

Пам'ятайте, що сьогодні вам не потрібно йти на такі заходи, щоб відновити свій пароль. Користуйтеся нашими порадами та рекомендаціями, а головне — спробуйте запобігти будь-яким потенційно можливим проблемам з криптосховищем.

Як уникнути всього цього та мінімізувати ризики?

Найкраще, що ви можете зробити, - уникнути втрати Біткоін гаманця. А для цього насамперед необхідно вибрати належне сховище криптовалют. Це убереже вас від стресу, ризику та інших непотрібних турбот. Сьогодні існує безліч безпечних та надійних цифрових сховищ.

Крім того, вам слід зробити резервну копію свого гаманця, що дозволить вам зберегти приватні та відкриті ключі, якщо з вашим сховищем BTC станеться щось несподіване. Обов'язково використовуйте передові методи захисту вашого облікового запису, щоб убезпечити свої гроші. Спробуйте впровадити двофакторну аутентифікацію (2FA) як додаткову перевірку перед доступом до біржової платформи.

Завжди зберігайте свій гаманець і закриті ключі в надійному місці і не забудьте переконатися, що ви його добре запам'ятали. Якщо у вас вже є криптогаманець, подбайте про те, щоб збільшити його захист. Якщо ви тільки замислюєтеся про те, щоб створити Біткоін гаманець, підійдіть відповідально до вибору типу сховища. Пам'ятайте, що криптогаманець не тільки відповідає за відправлення та отримання транзакцій, але також саме від нього залежить безпека ваших коштів.