Повернутися до новин

Чи справді Біткоїн децентралізований?

Опубліковано: 20.01.2021
Оновлено: 01.09.2022
Bitcoin

Давайте проаналізуємо

Головною перевагою біткоїна є повна його децентралізація. Засновник цієї криптовалюти писав: Пірінгова структура електронних грошей дозволить відправляти онлайн-платежі безпосередньо від однієї сторони до іншої, минаючи фінансові установи.

Простіше кажучи, будь-яка людина може відправити гроші (біткоїн або ж іншу будь-яку криптовалюту) без використання банку або інших сторонніх об'єктів, так як мережа не належить жодній організації. При цьому безпека забезпечується кількома децентралізованими вузлами. Згідно Bitnodes.io, сайту, який відстежує глобальний розподіл вузлів біткоїна, по всьому світу розкидано 11625 вузлів.

Хоч біткоїн поряд з іншими криптовалютами, в цілому, ще й не набули широкого поширення, але ми бачимо, що за останні 12 років було досягнуто значного прогресу. Біткоїн, який раніше називали «марним» і «безглуздим» активом, тепер може мати цінність ту ж, що і золото, яке добре котирується у світі. Останнім часом інституційні інвестори борються за цифрові активи, і великі технологічні гравці, такі як PayPal, які раніше не визнавали криптовалюту, починають розгортати підтримку криптовалюти. В цілому, купувати або продавати біткоїн стало легше та швидше.

Наступною сходинкою у використанні біткоїна повинні стати повсякденні транзакції, такі як оплата чашки кави або купівля квитка на автобус.

Біткоїн показав відмінні результати в сфері забезпечення надійних транзакцій та використання блокчейну. І це наштовхує на наступні думки.

Хто контролює біткоїн?

Існує думка, що біткоїн не має обличчя та ніким не контролюється, але можна припустити, що цей аргумент трішки помилковий.

Більшість людей не купують біткоїн або будь-яку іншу криптовалюту для виконання своїх функцій як засіб платежу. Раптовий приплив інституційних інвесторів потрібен тільки для одного - для отримання прибутку. Роздрібні інвестори, так само як і всі, зацікавлені в прибутку. Припустимо, що, якщо сьогодні BTC впаде до 3 тисяч доларів, швидше за все, багато інвесторів в паніці побіжать продавати його.

При цьому біткоїн контролюється його ціною, яка, в свою чергу, контролюється законами попиту та пропозиції. Тенденція підвищення в кінці 2020 року почалася тоді, коли інституційні гравці почали накопичувати біткоїни.

Чи не будемо приховувати той факт, що немає нічого кращого, ніж широко поширене володіння біткоїном. Кілька великих власників, так звані кити, володіють і контролюють більшу частину біткоїнів. Розглянемо, наприклад, Bitcoin Trust Grayscale, який керує крипто-хедж-фондом контролює понад 23 мільярди доларів в біткоїнах. Посилаючись на дані досліджень Flipside Crypto, 95% біткоїнів, що відслідковуються контролюється всього 2% анонімних акаунтів. Коментуючи це питання, Ерік Стоун, глава відділу науки про дані в Flipside, зазначив, що концентрація в руках найбільших акаунтів також збільшилася через те, що останнім часом ціна на ВТС різко зросла.

Биткоин

Це означає, що розпродаж біткоїна великими власниками може легко перевищити вплив на вкрай неліквідний ринок, що надалі піддає приватних інвесторів, які не мають захисту або даних, різким коливанням цін.

Як ви думаєте, що станеться, якщо Grayscale вирішить ліквідувати половину своїх біткоїнів? Припущення такі, що цього може ніколи не відбутися, оскільки великі гравці вважають за краще обережно ліквідувати невеликі кількості біткоїнів протягом тривалого періоду. Але ми не можемо виключити таку можливість. Одної жорсткої постанови влади може вистачити, щоб змусити інституційних інвесторів згорнутися.

У підсумку, якщо про децентралізацію біткоїна судити по його відносній простоті використання і доступності для мільйонів людей, можна сказати, що цифровий актив децентралізований. Однак децентралізація - це міра того, хто контролює ціну цифрового активу, тоді те, що ми спостерігаємо, - це просто перехід гравців з «великими активами» зі сфери традиційних фінансів в цифрові валюти. Така ж монополія буде існувати, оскільки ціна біткоїна як і раніше є об'єктом маніпуляцій з боку цих суб'єктів.

Біткоїн як і раніше залишається ігровим майданчиком для великих інвесторів, тому як дані BitInfoCharts показують, що понад 70% адрес біткоїнів володіють менше 0,01 біткоїна.