Повернутися до новин

Про особливості біткоіна

Опубліковано: 14.12.2018
Оновлено: 07.07.2023
Bitcoin

Децентрализація

Біткоін-мережа не контролюється таким собі центром або організацією: фактично, дана мережа рівномірно розподілена між усіма учасниками, які коли-небудь до неї підключилися. Траплялися спроби деяких структур (наприклад, на Кіпрі в 2013 році) диктувати правила всій мережі, однак успіху вони не мали, і привели до того, що частина мережі пішла оффлайн. У той час як глобальна мережа продовжила свою роботу в колишньому режимі..

Простота у використанні

З біткоіном зручно починати працювати - швидка реєстрація та готовність до використання без додаткових перевірок і очікування. Для цього достатньо зареєструвати біткоін-гаманець, без документальної тяганини, бюрократичних зволікань і дозвільних процедур, що вигідно відрізняє біткоін-мережу від загальновідомої банківської системи.

Анонімність

Зручно також те, що можна зберегти повне інкогніто в мережі - э можливість створювати необхідну кількість біткоін-адрес, і не прив'язувати їх до власного імені: ідентифікація і верифікація користувачів мережі здійснюється зовсім іншими механізмами!

Прозорість

Найбільш зручна система послідовного збереження даних в ланцюжку блокчейн - коли-небудь виконані дії неможливо змінити постфактум, підтасувати, видалити. При цьому система передбачає можливості перегляду балансу на рахунку власників публічних біткоін-адрес. Відповідно, щоб зберегти інкогніто, досить для кожної транзакції використовувати нову біткоін-адресу.

Швидкість роботи

Мережа працює цілодобово, без перерв і вихідних. Всі запити обробляються протягом декількох хвилин. Мережа поширена по всьому світу. Отже, тепер можна зробити будь-який платіж в будь-яку точку світу без комісії, а головне - легко і швидко!

Безвідкличні транзакції

Однак слід бути уважним: виконана дія не має зворотної сили - транзакцію не вдасться скасувати, або повернути кошти заднім числом. У разі, якщо перерахування коштів було скоєно помилково - одержувач може їх повернути тільки за власним бажанням.

Доступність

Мережа Bitcoin є поєднанням всіх клієнтських програм (гаманців) та розподіленої бази даних blockchain, яка зберігається на кожному комп'ютері, де встановлений повний клієнт. Blockchain є повністю відкритим для перегляду реєстру всіх операцій в системі. Підключення до цього реєстру можливе за допомогою власного гаманця або веб-інтерфейсу спеціальних сервісів моніторингу з будь-якої точки світу, без паролів та будь-якої іншої авторизації.

Обмеженість

Творцем Біткоіна став геніальний, японський програміст – Сатоші Накамото. Він опублікував статтю, в якій розповів про перспективи електронної системи платежів, засновану на математичних обчисленнях. Швидкість появи нових монет наперед визначена алгоритмом. Причому це значення зменшується рівно вдвічі через кожні чотири роки. Творці мережі запровадили штучне обмеження на видобуток монет. Остання монета буде здобута приблизно 2140 року. Максимальна кількість Біткоїнів не перевищить 21 мільйон. У порівнянні з числом традиційних грошових одиниць, ця величина дуже мала. Але кожна монета ділиться на сто мільйонів частин, названих Сатоші на честь розробника Біткоіна.

Захист

Feature2

З кожним новим блоком зростає обчислювальна потужність, необхідна майнерам для розрахунку всього ланцюжка з нуля, і чим довше ланцюг – тим важче зламати мережу. На сьогоднішній день Bitcoin - це децентралізована обчислювальна мережа, продуктивність якої більш ніж у 8 разів перевищує сумарну обчислювальну потужність усіх суперкомп'ютерів у світі. Для того, щоб захопити над нею навіть обмежений контроль, потрібні величезні ресурси та витрати у сотні мільйонів доларів.