Повернутися до новин

На що варто звернути увагу при покупці біткоїна інвесторами у 2021 році?

Опубліковано: 24.12.2020
Оновлено: 01.09.2022
Bitcoin

Схоже, що вартість біткоїна досягла максимальних значень за весь час свого існування, але, судячи з ряду факторів, це ще не межа.

Кінець 2020 року відзначився криптоцентричними субреддитами і потоками біткоїн-ходлерів, оскільки кількість бажаючих придбати більше біткоіни досягло рекордно високого рівня. Це було обумовлено прийняттям мережі PayPal, поряд з довгоочікуваним схваленням з боку шанованих персон, таких як Майкл Сейлор, Джек Дорсі і Пол Тюдор Джонс. Збільшення ціни і широка поінформованість з боку таких людей, як Мейсі Вільямс, а також недавня інституційна підтримка з боку MassMutual продовжують підтримувати ціну і настрою навколо біткоїнів (BTC).

У 2021 року кількість операцій з біткоіни буде однозначно зростати, оскільки динаміка роботи на дому сприяє такий цифровий трансформації. Давайте подивимося на деякі ключові області, на які варто звернути увагу в 2021 році.

Оцінка Майнер біткойнов і порівняння з золотом

Майнинг біткоїнів порівнюють з видобутком золота, але все ж є ключові відмінності, які необхідно вивчити в складному завданні оцінки операцій біткоїн-майнер. Як приклад можна розглянути компанію Riot Blockchain, яка представляє собою майнер біткоїнів зі США з штаб-квартирою в Колорадо.

Riot почала майнинг в 2017 році і нещодавно оприлюднила плани по збільшенню швидкості хешування за рахунок поставки обладнання для майнингу, яке очікується навесні 2021 року. Компанія опублікувала 9 листопада звіт, де вказано, що Riot здобула 224 BTC - на суму приблизно 4,1 мільйона доларів при доході 18 500 доларів за BTC. Згідно з опублікованими вище даними, інвестори розмірковують над питанням: як компанія може виправдати ринкову капіталізацію в 670 мільйонів доларів за допомогою всього лише 8 мільйонів доларів доходу і величезних операційних витрат (електрика)?

Незважаючи на те, що на балансі компанії числиться понад 1000 BTC, що становить 18,5 мільйонів доларів за поточним курсом BTC, оцінка, м'яко кажучи, дуже просторова. Тут в гру вступають два чинники, які можуть виправдати набагато більшу ринкову капіталізацію Riot разом з іншими крипто-майнерами, якщо припустити, що мережа все далі переходить на звичайний ринок: підвищення ціни на біткоїн і відсутність обладнання для майнинга.

Очікування майбутнього підвищення цін

Вартість біткоїна має достатньо оптимістичні цілі. Діапазон простягається від оцінки Майка Новограца в 65 000 доларів до 288 000 доларів, яку PlanB оцінює на основі популярної моделі «від запасів до потоку». При цьому, CitiBank нещодавно висловив думку про 318 000 доларів; близнюки Вінклвосс запропонували 500 000 $, і генеральний директор Ark Investment Кетрін Вуд, схоже, згодна з останніми.

Майнер в курсі, що існує можливість виступати в якості валідаторів мережевих транзакцій, і триваюче зростання швидкості хешування мережі показує, що біткоїн стає все більш безпечним і конкурентоспроможним з кожним днем. Вони очікують, що мережа з'явиться в доступному для огляду майбутньому. І тому ці ціни є причиною того, що майнери витримали цикл 2018 року і часом працювали в збиток.

Таким чином, незначні 224 BTC, які Riot здобула в третьому кварталі, розширили б свій потік доходів до більш неоднозначного числа, якби верхня межа ціни біткоїну була не визначена. Це означає, що оцінка прибутку Riot буде неточною, якщо BTC піддасться ще одному параболічному ралі. Навіть якщо нинішня оцінка не має сенсу для «підйомних витрат» на видобуток одного біткоїну і кількості здобутих BTC.

Відсутність обладнання для майнингу

Будь-який бажаючий може направити свої обчислювальні потужності на видобуток біткоїнів, хоча і з дуже низькою ймовірністю успішного майнингу блоку і першого рішення алгоритму хешування. Адже для успішного видобутку біткоїну потрібна остання версія Antminer S19 від Bitmain, що не надійде в продаж до квітня 2021 року.

Через брак мікросхем ASIC і іншого устаткування для майнингу в 2017 році, постачальники, такі як AMD, Nvidia та Bitmain, не могли задовольнити попит на ВТС.

Якщо ця ситуація повториться з Bitmain і MicroBT, то будь-які майнери, які в даний час володіють обладнанням наступного покоління, матимуть перевагу, до моменту виходу новітнього та потужного устаткування. Однак, незалежно від того, як довго триває гонка озброєнь обладнання для майнингу, біткоїн не може добуватися швидше, ніж 6,25 BTC кожні 10 хвилин, що сильно впливає на динаміку попиту та пропозиції біткоїнів.

GBTC проти біткоїнів

Bitcoin Trust (GBTC) від Grayscale торгується на позабіржовій основі та дозволяє інвесторам отримати доступ до базової цифрової валюти на загальних брокерських рахунках, наприклад, в закритому фонді. Після вирахування щорічної комісії в розмірі 2% та премії GBTC, кожна акція являє собою 0,00095346 ВТС.

Img

Як показує скорочення розриву між цінами на активи в кінці вересня, BTC працює трохи краще, ніж GBTC в період консолідації цін. Але GBTC працює трохи краще, ніж базовий актив, оскільки дохід збільшується, а зростаючий ринковий попит обмежує неефективність позабіржового інвестиційного механізму в порівнянні з ціною базового активу в реальному часі. На це вказує розрив, що збільшується під час зростання цін за останні два місяці.

Нижче наведені докладні відомості про дохід GBTC за останній рік, крім вартості чистих активів у порівнянні з ціною акцій.

Img

Дохід досяг дна приблизно на 10% під час повільного руху ціни BTC (в квітні, липні та вересні) та збільшився до 30-40% під час швидкого зростання цін, що сталося в лютому та серпні.

Нещодавнє підвищення ціни на біткойн до 19000 доларів з 11000 доларів збільшує дохід відповідно до цієї тенденцією. Так як це унікальний продукт на ринку США, ще невідомо, що зроблять з GBTC конкуруючі закриті фонди, що пропонують доступ до біткойнов.

Спрос и предложение

Кожні 10 хвилин видобувається блок, і з'являється 6,25 нових біткоїнів в якості компенсації винагороди за блок. Для порівняння: кожну годину видобувається 37,5 BTC. Це відповідає 900 нових BTC в день. До скорочення вдвічі біткоїнів 11 травня ця цифра становила 12,5 BTC кожні 10 хвилин, а в 2024 році вона буде скорочуватися до 3,125 BTC.

Щодня, до ринкової капіталізації Біткоїнів додається за поточним курсом близько 16,7 мільйона доларів нових монет. Сам GBTC повідомив про щоденний приток в розмірі 115 мільйонів доларів 12 листопада, що в 11 разів більше, ніж 50 мільйонів доларів в тиждень в попередньому місяці. Цей попит в 6,9 рази перевищує нова пропозиція, і для кількісної оцінки попиту з боку Square, PayPal і бірж по всьому світу. Виходячи з цього, попит на біткоїн поступається вступу монет на ринок.

Минулого разу, в чотирирічному циклі, це призвело до запуску 2017 року, який підняв криптовалюту в очах основних роздрібних інвесторів, що призвело до підвищення ціни на біткоїн у 20 разів з 1000 доларів в січні до 20000 доларів до кінця року. Якщо б Біткоїн можна було порівняти зі статусом золота як глобального засобу заощадження, ринок золота вартістю 9 трильйонів доларів був би еталоном, до якого інвестори можуть прагнути. Це буде означати 25-кратне збільшення поточної ринкової капіталізації біткойнов за умови, що вони можуть мирно співіснувати.