Повернутися до новин

Як створити Біткоїн гаманець

Опубліковано: 02.04.2021
Оновлено: 21.09.2022
Bitcoin

Незважаючи на те, що станом на середину березня 2022 року ринкова капіталізація Біткоіна майже досягає $800 млрд, для багатьох криптоіндустрія, як і раніше, залишається складною і зовсім незрозумілою. Однак, щоб робити перші інвестиції, достатньо вивчити основи, дотримуватися деяких правил та дотримуватися інструкцій. А перше, з чим треба розібратися, — Біткоін гаманець.

Створення криптосховища - це перший крок кожного користувача, який вирішив вкластися у віртуальні гроші. Це те, що робить можливим здійснення будь-яких операцій з цифровими монетами.

Гаманець - це спосіб зберігання таємних ключів, які забезпечують доступ до криптовалюти та дозволяють підписувати транзакції. Так, його наявність є обов'язковою умовою для взаємодії з мережею блокчейн та здійснення купівлі, продажу чи обміну криптовалют.

У цьому матеріалі говоримо про все, що потрібно знати щодо створення Біткоін гаманця, що це таке, навіщо він потрібен, де і як його відкрити.

Мало придбати або намайнити цифрові монети, важливо правильно їх зберігати. Щоб купувати біткоіни, витрачати або продавати, вам буде потрібно створити біткоїн гаманець. Криптовалюта заснована на технології розподіленого реєстру, а гаманець - це область Блокчейну, яка містить запис про кількість коштів на рахунку та історію транзакцій. Фактично, самі монети ніде не зберігаються, а завдання гаманця полягає в тому, щоб зберігати цифрові ключі. Саме вони забезпечують доступ до біткоіни-адресою та дозволяють підписувати транзакції.

Пам'ятайте, що ключовий принцип операцій з електронними валютами - їх незворотність. А це означає, що якщо ви плануєте мати з ними справу, важливо відповідально підійти до питання заощадження своїх активів. Крім того, якщо ви втратите, забудете або випадково видалите секретний ключ, відновити доступ до гаманця, на жаль, вже буде неможливо. Саме тому хороші гаманці пропонують резервне копіювання та захист даних.

Створення безпечного та надійного біткоіни-гаманця - це вже половина успіху на шляху до перших вкладень у криптовалюту.

Види Біткоїн-гаманців

Які ж вони бувають? Все криптогаманці, незалежно від активів, для яких вони призначені, діляться на дві великі групи - гарячі і холодні. Їх ми і розглянемо детально. Спойлер: незважаючи на одну задачу - збереження віртуальних монет - призначення гарячих і холодних гаманців різний.

Гарячі криптогаманці

Hot wallets — це ПЗ, програми, хмарні сервіси, які підключені до інтернету. Вони забезпечують доступ по паролю і пропонують миттєві транзакції.

  • Онлайн-гаманець. Доступ до нього відбувається через браузер на ПК, ніякого допоміжного ПЗ не потрібно. Переваги: найвища швидкість здійснення крbптовалютних операцій; оптимальне рішення для заощадження невеликої кількості монет; мультивалютність (часто, але не завжди); функція інтеграції в кріптобіржі; можлива анонімність. Недоліки: заощадження грошей на сторонній платформі, а не на особистому ПК (ключ доступний третій стороні - власнику серверу); високий рівень вразливості та потенційна ймовірність злому шахраями.

  • Мобільний гаманець. По факту, це той же самий онлайн-гаманець, тільки спроектований під гаджети. Переваги: висока швидкість завантаження та зручний інтерфейс; кращий спосіб для частих транзакцій; наближена версія класичного гаманця; додаткові функції (наприклад, застосування QR-коду). Недоліки: висока ймовірність проникнення вірусу в мобільний пристрій; ризик втрати/крадіжки гаджету та потенційна можливість отримання доступу до вашого криптогаманця зловмисниками; високий рівень хакерських атак.

  • Компьютерний гаманець. Альтернативні назви - настільний, десктопний. Це спеціальне програмне забезпечення, яке встановлюється на комп'ютер користувача, зберігається на жорсткому диску, і з його допомогою можна здійснювати операції з цифровими монетами. Переваги: ​​простота використання; рівень захисту вище, ніж у онлайн та мобільних криптогаманців; збереження секретних ключів на диску комп'ютера користувача. Недоліки: неможливість створення резервної копії ключів в разі поломки/крадіжки пристрою (це призводить до втрати доступу до гаманця); можливість отримання доступу до вашого гаманця зловмисниками, наприклад, при здачі комп'ютера в ремонт; схильність вірусам.

Холодні криптогаманці

Cold wallets — гаманці, які не підключені до інтернету, а це значить, що автоматично виключається ймовірність злому. Такими є паперові та апаратні гаманці.

  • Апаратный гаманець. Це окремий пристрій, на якому зберігаються монети користувача. Це щось на зразок зовнішнього жорсткого диска або флешки. Часті операції проводити буде досить складно, тому апаратні гаманці - оптимальний вибір для довгострокового заощадження коштів. Переваги: ​​високий рівень захищеності (обумовлений відсутністю виходу в інтернет); ідеальне рішення для заощадження великої кількості біткоїнів (або іншої валюти); можливість вибору моделі з екраном для введення пароля. Недоліки: значні габарити деяких моделей; схильність до зовнішніх факторів, що ведуть до збоїв в роботі криптогаманця.

  • Паперовий гаманець. Це лист із записаними на ньому секретними ключами. Важливо: крім цього листа, ключ більше ніде не зберігається. Переваги: високий рівень безпеки; краще рішення для заощадження великих сум цифрових активів; можливість здійснення операцій за допомогою QR-коду. Недоліки: досить складна і тривала процедура (не підходить для частих операцій); ймовірність втрати або пошкодження паперового криптогаманця (всі активи в такому випадку будуть безповоротно втрачені).

Який спосіб вибрати?

Отже, створити біткоїн гаманець можна по-різному. Якщо ви вирішуєте встановити програмне забезпечення на свій ПК або ноутбук, врахуйте, що ви повинні бути на 100% впевнені в захисті свого пристрою. Для того щоб завести біткоїн гаманець на комп'ютері, вам буде потрібно завантажити програму "Bitcoin core" останньої версії. На сьогоднішній день ця програма є самим надійним і зручним клієнтом Bitcoin.

Створення криптогаманця на перевіреному ресурсі - більш поширений спосіб. Головний його плюс полягає в тому, що ви отримуєте постійний та швидкий доступ з будь-якого пристрою. Найзручніший та популярний сервіс для реєстрації кріптокошелька - Blockchain.info.

ТОП-3 сервісів для створення криптогаманця

Як ми вже зрозуміли, дуже важливо не просто зберігати біткоїни, а робити це надійно і безпечно. А це означає, що потрібно обирати сервіс, який буде відповідати цим вимогам. Щоб полегшити вибір тим, хто хоче безпечно інвестувати в біткоїн, ми вибрали 3 кращих сервісу для створення криптогаманця. Крім того, ми рекомендуємо вам повністю зрозуміти концепції холодних та гарячих криптогамнців, перш ніж вибирати своє безпечне сховище.

Тож, наш ТОП-3.

Blockchain.info

Создать биткоин кошелек

Blockchain.com — мабуть, найпопулярніший криптогаманець на сьогоднішній день. Сервіс був створений в 2011 році, а сьогодні ним користуються люди з усієї планети. Blockchain підтримує більше 20 мов і 5 криптовалюта. Це простий і зручний гарячий гаманець, зі зрозумілим інтерфейсом та швидкою реєстрацією, яка займає пару хвилин.

Переваги:

  • Безпека та захищеність. Blockchain-гаманець настільки надійний, наскільки може бути надійний онлайн-гаманець.

  • Проста та зрозуміла функція відправки. Досить вибрати бажану суму фіатних коштів, та сервіс переведе їх в біткоіни.

  • Доступність та зручність. Просто скачайте мобільний додаток, та ваш гаманець буде завжди з вами.

  • Простий та абсолютно зрозумілий дизайн. З тим, щоб створити біткоіни гаманець та поповнити біткоіни гаманець впорається навіть новачок.

  • Підтримка декількох криптовалют.

  • Вбудований обмін. Можливість здійснення покупки/обміну прямо в гаманці.

Недоліки:

  • Ризик. Незважаючи на високий рівень безпеки, Blockchain залишається онлайн-гаманцем, тому зберігати великі суми може виявитися ризиковано.

  • Централізованість. Компанія має доступ до секретних ключів, а також може обмежити функціонал сервісу.

Electrum

Создать биткоин кошелек

Electrum — ще один гарячий гаманець, який існує з 2011 року та спеціалізується тільки на біткоїнах. Крім того, сервіс хоч і є простим з точки зору користувача інтерфейсу, він більше підходить для досвідчених користувачів через його складні опції. Electrum дозволяє користувачам встановлювати індивідуальні комісії за транзакції і також пропонує можливість визначати бажаний рівень безпеки. Так, ви можете створити стандартний гаманець, гаманець з двухфакторною аутентификацією або гаманець з кількома підписами. Сервіс відмінно підходить для просунутих інвесторів, яким важливі високі показники безпеки та функції налаштованості.

Переваги:

  • Можливість поповнити біткоїн гаманець та здійснювати транзакції з налаштованими комісіями.

  • Підвищений рівень безпеки в порівнянні з більшістю гарячих гаманців.

  • Можливість вибору необхідного рівня безпеки.

  • Можливість налаштування вихідної фрази.

Недоліки:

  • Примітивний користувацький інтерфейс.

  • Підтримка виключно біткоїн.

  • Відсутність клієнтської підтримки.

Trezor

Создать биткоин кошелек

Trezor — холодний гаманець апаратного типу, який може функціонувати незалежно від мережі інтернет. Сервіс був створений в 2014 році і вважається найпершим у світі автономним пристроєм для зберігання монет. Криптогаманець є мультивалютним та дозволяє швидко та надійно провести операції за різними криптоактивами, серед яких: Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Ethereum Classic. Відмітна особливість - компактний розмір (ідентичний автомобільному ключу), який дозволяє мати доступ до гаманця коли завгодно та де завгодно.

Переваги:

  • Величезний список підтримуваної криптовалюти.

  • Веб-інтерфейс користувача з вбудованими біржами.

  • ПЗ з відкритим вихідним кодом з додатковою перевагою підтримки клієнтів та спільноти.

  • Необмежений обсяг сховища гаманця.

Недоліки:

  • Досить висока вартість (ціна вище, ніж у аналогів).

  • Маленький сенсорний екран для набору тексту.

  • Складність для початківця.

Інструкція по створенню біткоіни-гаманця на Blockchain.info

Тепер поговоримо безпосередньо про те, як створити біткоіни гаманець. На прикладі сервісу Blockchain.info.

1. Переходимо на сайт, на головній сторінці вибираємо в меню Wallet (гаманець).

Создать биткоин кошелек

2. Натискаємо на кнопку Create Your Wallet (створити гаманець).

Создать биткоин кошелек

3. Вводимо email та придумуємо пароль. Повторюємо пароль. Ставимо галочку, що розуміємо, що сервіс не зберігає паролі, а значить - не можна буде відновити забутий пароль. Ознайомлюємося і погоджуємося з Terms of Service & Privacy Policy.

Создать биткоин кошелек

4. Натискаємо Create Wallet (створити гаманець)

Создать биткоин кошелек

5. За вказаною адресою очікуємо лист з підтвердженням email та ID гаманця.

Создать биткоин кошелек

6. Підтверджуємо email, натиснувши “Yes, I Confirm This Is My Email Address”.

Создать биткоин кошелек

7. Email підтверджений.

Создать биткоин кошелек

8. Натискаємо на номер Wallet ID.

Создать биткоин кошелек

9. Ви перейдете на сторінку для авторизації: введіть ваш Wallet ID та пароль.

Создать биткоин кошелек

10. В отриманому листі натискаємо “Authorize Log in”.

Создать биткоин кошелек

11. На сторінці blockchain.com ви повинні побачити віконце з повідомленням про авторизацію. Тепер ви можете увійти до свого кабінету (гаманець). ВАЖЛИВО! Не забудьте зберегти ID вашого гаманця та доступи до нього.

Создать биткоин кошелек

12. Заходимо в свій гаманець, щоб створити його адресу. Натискаємо іконку шестерінки (в правому верхньому куті), вибираємо з меню Wallets & Addresses, потім + Add Next Address. Вам буде присвоєно номер гаманця.

Создать биткоин кошелек

13.Тепер у вас есть криптогаманець. А це означає, що ви вже можете купувати криптовалюта та поповнити біткоїн гаманець.

Создать биткоин кошелек

Чи можуть зламати біткоїн гаманець?

Чи можливо це - зламати біткоїн гаманець? Так. Важко, але можливо. Великі гроші, розвиток світу цифрових грошей, високий рівень зацікавленості та інвестицій приваблюють все більше хакерів та шахраїв, охочих вкрасти монети у користувачів.

Наприклад, розглянемо одну з популярних схем. Кіберзлочинці якимось чином отримують закритий ключ, що веде до гаманцю з криптовалюта. Якщо його не виходить зламати своїми силами, робиться спроба продати дані хакерам, у яких більше можливостей для того, щоб зламати біткоїн гаманець. Так, на хакерському форумі з'являється запит на злом гаманця з певною адресою.

Це тільки одна з схем, у шахраїв їх цілий арсенал. Тут важливо запам'ятати: будь-який, навіть самий захищений та надійний сервіс, може бути зламаний. Але в ваших силах максимально убезпечити себе та захистити свої гроші. Вибирайте надійні, перевірені та безпечні платформи для будь-яких операцій з криптовалютою. І все буде добре.

Висновки

На сьогоднішній день на криптовалютному ринку представлено безліч найрізноманітніших криптогаманців: гарячий та холодний гаманець, мультивалютний та моно-, для новачків та просунутих користувачів.

Ми поговорили про те, навіщо взагалі необхідно завести біткоіни гаманець та які бувають їхні типи, дізналися, як створити біткоїн гаманець та чи можна його зламати, а також розглянули ТОП-3 сервісів для ваших криптовалютних заощаджень. Сподіваємося, ця стаття була для вас корисною. І пам'ятайте: остаточний вибір завжди залежить від первинної мети.