Повернутися до новин

Як працює біткоін — гайд для початківців

Опубліковано: 26.04.2021
Оновлено: 06.07.2023
Bitcoin

Що таке біткоіни? Це цифрові гроші, нове золото, безумовний лідер глобальної криптовалютної індустрії. Це те, про що говорять всі, але далеко не кожен розуміє. Біткоін не має купюр, його не можна взяти в руки, на нього не можна подивитися. Але люди готові платити за нього величезні гроші. Якщо в 2012 році його можна було купити за 5-10 доларів, то сьогодні за одну монету доведеться віддати майже $ 60 000. І експерти прогнозують, що це ще далеко не межа. А стрімко зростаючий курс Біткоіна до гривні лише підтверджує, що починати ніколи не пізно.

Як новачок ви можете почати робити перші інвестиції в біткоіни навіть без глибокого розуміння технології в цілому і якихось окремих технічних нюансів. Але якщо ви замислюєтеся над серйозними вкладеннями, то розібратися як саме працює біткоіни вам точно доведеться. Сьогодні ми поговоримо про криптовалюта, принципах роботи, Майнінг, транзакціях, кріптокошельках, інвестиції - про все, що вам потрібно знати, якщо ви все-таки вирішили купити Біткоін.

Крипто, криптографія, криптовалюта

img

Крипто - це і є криптографія - комп'ютерна технологія, яка застосовується для захисту, шифрування та безпечного приховування інформації. Криптовалюта - це цифрові гроші, створення та контроль за якими базуються на методах криптографії.

Якщо блокчейн відповідає за створення децентралізованих, відкритих та прозорих мереж, криптографія - це саме те, що забезпечує безпеку електронних активів, конфіденційних даних, транзакцій, комунікацій, користувачів. В сучасній криптографії дані шифруються та дешифруються за допомогою комбінації складних алгоритмів та відповідних їм ключів.

Криптовалюта створена не на порожньому місці. "Видобуток" монет - це активна багатогодинна робота комп'ютерів та величезна витрата електроенергії на Майнінг. Криптовалюта - це чиста математика. І ми до цього ще повернемося.

Що таке Біткоін?

Біткоін - перша криптовалюта в історії. Головний принцип роботи біткоіна - повна децентралізація. У нього немає центрального адміністратора або його аналога, він не підкоряється абсолютно ніяким фінансовим регуляторам. Це саме те, чим криптовалюта кардинально відрізняється від будь-якої іншої платіжної системи у світі. До слова, таку концепцію запропонував ще Вей Дай в 1998 році. Саме йому належить авторство ідеї нової форми грошових коштів, в основі яких лежить криптографія.

Вперше про Біткоін, яким ми його знаємо, заговорили восени 2008 року, коли анонімним розробником (або групою програмістів) під псевдонімом Сатоши Накамото був опублікований файл з описом протоколу та технології роботи платіжної системи. У січні 2009 року були згенеровані перші 50 монет.

Як це працює?

img

Біткоін для звичайного користувача - це додаток або програма, яка надає доступ до криптогаманця. Цей гаманець дозволяє здійснювати будь-які операції, пов'язані з віртуальним активом. Насправді біткоін - це публічний розподілений реєстр. Іншими словами - блокчейн. Він містить історію абсолютно всіх коли-небудь здійснених платежів. Цікаво, що доступ до всіх проведених транзакціях має будь-який користувач.

А це означає, що ще один важливий принцип, який визначає механізм роботи Біткоіна, - відкритість. Ніхто не контролює доступ для участі в процесі обміну монетами, ніхто не обмежує доступ до всієї бази транзакцій. Абсолютно кожен може завантажити весь блокчейн, створити свій гаманець, почати купувати Коїни. Або майнити їх.

А про це докладніше.

Як створюються Біткоіни?

За допомогою майнинга. Ми вже трохи говорили про "видобуток криптовалюти", а зараз подивимося, що з себе представляє цей процес, які його основні принципи.

  1. Кожна біткоін-транзакція реєструється та перевіряється в загальнодоступному цифровому записі. Більше 7000 осіб використовують свої комп'ютери для одночасного ведення ідентичних записів цих транзакцій. Мета такої великої кількості записів - знизити ризик маніпулювання даними та фальсифікації інформації одним користувачем або групою. Іншими словами, публічні записи забезпечують прозорість, безпеку та гарантують, що транзакції з біткоіном будуть постійними.

  2. Майнинг - це комп'ютерний процес запису та перевірки інформації у цифровому записі, відомого як блокчейн. "Видобуток" біткоіна вимагає величезної обчислювальної потужності серверу та графічної карти, тому люди виконують цю роботу за гроші. Майнери отримують комісію за транзакції, тобто невелику суму криптовалюти, яку платять користувачі, коли відправляють Біткоіни.

  3. Комп'ютери майнерів перевіряють оформлення в блоки транзакції та підтверджують їх. В теорії стати майнером може кожен. Але на практиці цю функцію виконують професіонали з потужним серверним обладнанням. Крім того, майнери беруть участь в змаганні на швидкість: хто перший верифікує блок з інформацією, той і отримає за це винагороду.

img

Як можна отримати біткоін?

Так, якщо ви навчитеся процедурі майнингу, то зможете отримувати монети безпосередньо за процес видобутку криптовалюти за допомогою обчислювальної потужності. Але є й інші, куди більш прості способи отримати Біткоін:

  • скористатися послугами спеціалізованих онлайн-обмінників;

  • купити валюту на криптобіржі;

  • купити Біткоін у того, у кого вони вже є;

  • прийняти BTC в оплату за свої товари/послуги.

Транзакція: що це таке

Транзакція - це і є біткоіни. Отже, ви хочете здійснити операцію з криптовалютою. Для цього вам необхідно знати:

  • адреса відправника (вхід);

  • сума (кількість монет);

  • адреса одержувача (вихід).

Але це ще не все. Для здійснення угоди також буде потрібно закритий ключ. Якщо відкритий ключ - це аналог номера банківського рахунку, то закритий - аналог секретного коду підтвердження транзакції. Він теж складається з рандомних набору цифр та букв, але на відміну від адреси, зберігається у секреті.

Як працює Біткоін та його транзакція?

  1. Коли продавець пересилає монети, він підписує заявку з даними (вхід, сума, вихід), пред'являє покупцеві відкритий ключ.

  2. Той, в свою чергу, підтверджує оплату своїм закритим ключем та починає операцію пересилання коштів.

  3. В процесі передачі даних одержувачу майнери верифікують цю заявку та додають її в ланцюжок блоків - блокчейн.

  4. Після цього на гаманець одержувача зараховуються монети. Це і є транзакція - механізм роботи Біткоіна.

Гаманець потрібен і для Біткоіна

img

Де зберігаються отримані цифрові монети? В електронному гаманці. Точніше, там зберігаються ключі, які і є доказом того, що коїн належать саме вам. Криптогаманці можуть бути розташовані на ПК, мобільних пристроях, на USB-стіках, в хмарних сховищах і так далі. Головне - надійність зберігання. Пам'ятайте, що з втратою ключів відбувається і втрата монет.

Ви несете відповідальність за створення та запам'ятовування надійного пароля. Ви несете відповідальність за захист електронної пошти, телефону та комп'ютера. Ви несете відповідальність за створення резервних копій інформації. Ви несете відповідальність за свій Біткоін.

А де можна застосувати Біткоін?

Ліквідність криптовалюти сьогодні шалено висока. Цифрові активи можна продавати на криптобіржах, конвертувати в фіатную валюту, виводити на карту, звичайний рахунок або в цифрові гаманці. Крім того, існують проекти, де можна підключити до криптогаманця карту та розплачуватися Біткоіном за покупки у будь-якій точці світу. Багато компаній вже приймають віртуальні монети в якості дійсного платежу.

Біткоін можна використовувати для великих та дрібних покупок, також він широко використовується в ролі інвестиційного інструменту. Інвестори, які вчасно вклалися в цифрову валюту, вийшли на досить солідний заробіток. Загальна кількість монет обмежена, а курс біткоіна стрімко зростає, тому інвестиції виглядають все більш слушними.

Є два шляхи розвитку вкладень в Біткоін з метою заробити на обміні криптовалюти:

  1. Купівля певної кількості монет та очікування підвищення курсу для подальшого продажу.

  2. Трейдинг - торгівля на біржі.

Читайте наші інші статті про Біткоін, слідкуйте за оновленнями та пам'ятайте, що тільки ви відповідальні за свій Біткоін.