Повернутися до новин

Що таке капіталізація біткоіна

Опубліковано: 03.03.2021
Оновлено: 21.09.2022
Bitcoin

Всім добре відомо, що Біткоін на сьогоднішній день - безумовний світовий лідер серед криптовалюти за обсягом капіталізації. Але ось чи розуміють, що це означає? Сьогодні поговоримо про поняття капіталізації в цілому і факторах, які на це впливають. Розглянемо графік капіталізації біткоіна і наведемо актуальну статистику по криптовалюті. Розповімо, чому це все важливо, і розберемося, яку роль відіграє обсяг капіталізації при інвестуванні в віртуальні активи.

Поняття капіталізації прийшло до криптовалютного світу з економіки, і в контексті цифрових монет під ним ми розуміємо кумулятивну вартість всіх емітованих віртуальних валют на ринку. Тобто капіталізація біткоіна - це загальна вартість активу в світі.

Обсяг капіталізації - один з найважливіших показників для інвесторів, ключовий параметр при вкладеннях у віртуальні валюти та фундаментальний фактор в оцінці перспективності того або іншого коіна для інвестування. Крім того, саме ринкова капіталізація максимально точно відображає всю цінність криптовалюти та дозволяє спрогнозувати її вартість у довгостроковій перспективі.

Фактори впливу

Від чого залежить капіталізація? На капіталізацію біткоіна та більшої частини інших криптовалют впливають два головні чинники - кількість випущених монет (емісія) та їх курс. Ці показники - база, яка становить капіталізацію. Емісія більшості відомих коінів (в тому числі біткоіна) зростає через їх видобуток - Майнінг. Однак на ринку існують і валюти з первинною емісією (наприклад, NXT). У таких загальна капіталізація безпосередньо залежить від вартості та активності.

Як ми вже зрозуміли, поняття капіталізації прив'язане до курсу, а це значить, що ще одним фактором впливу є інтерес з боку інвесторів, тобто попит. Чим він вищий, тим вище курс, тим вище капіталізація, а залежить це все від наступних показників:

  • поведінка великих гравців на криптовалютній біржі;

  • прогнози галузевих експертів і аналітиків;

  • останні технології в сфері тієї чи іншої цифрової валюти;

  • інноваційні відкриття в блокчейн-індустрії;

  • система державного регулювання криптоактивів: правовий статус, закони.

Що ж ми маємо? Якщо знижується попит на криптовалюти, падає і рівень капіталізації. Надзвичайно великий вплив на ринок криптовалют надає і регулювання з боку лідерів провідних держав: якщо влада Китаю або США, наприклад, приймуть рішення заборонити біткоіни, то різко опуститься його курс, а з ним і загальний обсяг капіталізації.

Отже, як же формується капіталізація криптовалюти? На прикладі біткоіна. Вам буде потрібно лише два показники: кількість монет в обігу та ринковий курс. Помноживши ці дані, ви дізнаєтеся загальну капіталізацію біткоіна на цей момент.

Капіталізація VS вартість

Ринкова капіталізація криптовалюти та її ціна - два ключові показники при виборі активу для інвестицій. Вартість монети показує її попит і популярність, а обсяг капіталізації дає уявлення про стан валюти на ринку. Причини високої ціни можуть бути різними, в тому числі штучно викликані спекулянтами. І тут важливо розуміти, що вартість не є гарантією стабільності. На відміну від капіталізації, яка покликана відображати обсяг, який він обіймав конкретним активом. За його даними можна оцінити стабільність монети, становище на ринку та популярність.

Але ось ні за ціною, ні за капіталізацією, на жаль, не можна спрогнозувати перспективність тієї чи іншої криптовалюти. Проте, спираючись на дані капіталізації, досвідчений вкладник зможе визначити вектор для своїх інвестицій і зробити вибір на користь тієї чи іншої валюти в свій портфель.

Більш того, саме капіталізація береться до уваги при складанні рейтингів і веденні статистики, адже саме вона максимально точно показує цінність монети.

Капіталізація Біткоіна в цифрах: графіки та статистика

На момент написання статті ринкова капіталізація біткоіна становить $ 889,269,805,821. Але так було не завжди: графік капіталізації біткоіна на coinmarketcap.com показує, що в далекому 2015 року цей показник ледь сягав позначки в 4 мільярди доларів. Максимум за 2016 рік склав $ 14,564,440,638, а ось за 2017 - $ 318,768,235,865. Але це не тривало довго: 2018 закінчився для біткоіна на позначці ледь перевищуючи 60 млрд доларів. До середини 2019 року спостерігалося піднесення ринкової капіталізації криптовалюти - пікова вартість склала $ 218,432,636,561. З осені 2020 року капіталізація біткоіна стрімко зростає: якщо на початку вересня вона становила $ 192,493,030,352, то вже до кінця минулого року цей показник виявився на позначці в $ 495,431,207,229. У 2021 року ми поки маємо рекордно високі цифри, а в поточному місяці і зовсім був оновлений історичний максимум 14 лютого ринкова капіталізація біткоіни склала $ 917,606,257,449. Можна припустити, що до трильйона залишилося зовсім недовго.

капитализация

І повертаючись до того, з чого ми починали. Згідно з даними coinmarketcap.com, біткоін таки є безумовним лідером за ринковою капіталізацією. Він значно попереду своїх конкурентів, займає істотну частку ринку криптовалюти та є своєрідним монополістом.

капитализация

На що впливає капіталізація?

  1. Волатильність курсу. Чим вище ринкова капіталізація криптовалюти, тим менше монета схильна до волатильності. Чим вище у монети так звана стеля, тим менше піддається впливу ззовні її вартість. Це означає, що, для того щоб похитнути курс біткоіна, необхідно продати його на мільярди доларів. А ось на ціну нових коінів може вплинути абсолютно будь-яка незначна активність. Розмір загальної капіталізації знижує волатильність курсу.

  2. Вартість монети. Як ми вже говорили, цифрові монети не мають фізичної цінності, а значить на їх ціну безпосередній вплив надають попит і пропозиція. Зростання капіталізації свідчить про зростання популярності криптовалюти. Високий попит і низька пропозиція призводять до збільшення вартості віртуального активу. Якщо загальна капіталізація біткоіна зростає, інвестори починають скуповувати криптовалюту, і ажіотажний попит піднімає вартість ще вище. Але потім на ринок виходять ключові гравці, вони закріплюють свої позиції, а ціна монети стрімко падає.

  3. Впізнаваність. Очевидно, що криптовалюти, які знаходяться в ТОП-10 за ринковою капіталізацією, частіше згадуються в ЗМІ, про них більше говорять. Це класична історія: чим більше користувачів зацікавлені в тій чи іншій монеті, тим вище її позиції. Капіталізація фактично визначає і показує місце криптовалюти на ринку.

Складність аналізу

Найбільша складність визначення вартості криптовалюти полягає в тому, що її дійсна цінність не піддається ніяким обчисленням. Це обумовлено відсутністю будь-якої прив'язки до реальних об'єктів або національних світових валют. Ще одна складність полягає в неможливості підрахунку числа втрачених коінів, оскільки при виході з пристроїв і втрати ключів до електронних гаманців, доступ до цифрових активів блокується назавжди. Все це призводить до того, що капіталізація криптовалюти на практиці не є абсолютно достовірною, досконалою і такою вже очевидною.

Висновок

Розуміти, що таке капіталізація, і вміти правильно застосовувати ці знання - завдання номер один кожного інвестора та трейдера. Капіталізація - одна з ключових ринкових характеристик криптовалюти, яка відображає надійність, стабільність і стійкість конкретної монети, а значить робить інвестиції ще більш безпечними, прибутковими та ефективними.

Капіталізація закономірно вважається одним з найважливіших показників у контексті інвестицій. Це індикатор ринкової сили криптовалюти і гарант ваших вдалих вкладень. Думайте інвесторським розумом. Бажаємо вдалих угод на крипторинку.