Повернутися до новин

Коли здобудуть останній Біткоін: перспективи криптовалюти

Опубліковано: 07.12.2022
Оновлено: 05.01.2023
Bitcoin

Станом на серпень 2022 року було випущено 19124681 одиниць Біткоіна. На той момент залишалося видобути 1875319 монет, перш ніж буде досягнутий ліміт на емісію в 21 мільйон.

Фактично однією з головних особливостей Біткоіна є обмежена кількість монет. Автор криптовалюти Сатоші Накамото (анонімне ім'я, використовуване авторами Біткоіна) розробив цей актив як цифрове золото і обмежив максимальну пропозицію Біткоіна, щоб імітувати кінцеву кількість фізичного золота.

Отже, максимальна кількість монет, яка може бути видобута шляхом майнінгу, становить 21 мільйон. Нові Біткоіни з'являються в обороті кожні 10 хвилин, що є середнім часом, який потрібно для створення нового блоку. За задумом кількість одиниць Біткоіна, викарбуваних в одному блоці, зменшується на 50% після кожних 210 000 блоків (або приблизно раз на чотири роки).

Головне із статті

  • Максимальна загальна кількість емітованих монет Біткоіна становить 21 мільйон.

  • Кількість випущених монет, ймовірно, ніколи не сягне 21 мільйона через використання операторів округлення в кодовій базі Біткоіна.

  • Коли пропозиція Біткоіна досягає своєї верхньої межі, додаткові монети не генеруватимуться. Біткойн-майнери, швидше за все, отримуватимуть дохід лише від комісій за транзакції.

Чи досягне колись Біткоін ліміту в 21 мільйон монет?

Прогнозується, що загальна кількість випущених одиниць криптовалюти ніколи не сягне 21 мільйона. Пов'язано це з тим, що у мережі Біткоін використовуються оператори бітового зсуву — арифметичні оператори, які округляють кілька десяткових знаків до найближчого найменшого цілого числа.

Таке округлення в меншу сторону може статися, коли винагорода за створення нового біткоін-блоку ділиться навпіл і розраховується сума нової винагороди. Ця винагорода може бути виражена в сатоші, де один сатоші дорівнює 0,00000001 Біткоіна. Оскільки сатоші — це найменша одиниця виміру в мережі Біткоін, її не можна розділити навпіл. Блокчейн Bitcoin, коли йому потрібно розділити сатоші навпіл для розрахунку нової суми винагороди, запрограмований з використанням операторів бітового зсуву на округлення до найближчого цілого числа. І це систематичне округлення винагороди за Біткоін-блок у частках сатоші є причиною того, що загальна кількість випущених монет, ймовірно, трохи не досягне показника 21 мільйон.

Оскільки кількість нових одиниць Біткоіна, випущених на блок, зменшується наполовину приблизно кожні чотири роки, очікується, що останній Біткоін буде згенерований не раніше 2140 року. Кількість нових монет, викарбуваних на блок, становила 50, коли вперше було створено Біткоін, і з того часу знизилося до 6,25 станом на травень 2020 року.

Хоча можна викарбувати максимум 21 мільйон одиниць Біткоіна, цілком імовірно, що кількість циркулюючих монет залишається значно нижчою від цього числа. Власники Біткоіна можуть втратити доступ до своїх активів, наприклад, втративши приватні ключі до своїх криптогаманців або з будь-яких інших причин. Дослідження, проведене у червні 2020 року криміналістичною фірмою Chainalysis, показало, що до 20% вже випущених монет може бути безповоротно втрачено.

Що станеться після того, як буде видобуто 21 мільйон монет Біткоіна?

Після того, як буде досягнуто максимальної кількості емітованих Біткоінів, навіть якщо це число зрештою буде трохи нижчим за 21 мільйон, нові одиниці криптовалюти випускатися не будуть. Біткоін-транзакції, як і раніше, об'єднуватимуться в блоки та оброблятимуться, а майнери продовжуватимуть отримувати винагороду, але, швидше за все, лише у вигляді комісій за обробку транзакцій.

Біткоін, який досяг своєї верхньої межі пропозиції, ймовірно, вплине на майнерів монет, але те, як саме вони постраждають, частково залежить від того, як Біткоін розвиватиметься як криптовалюта. Якщо блокчейн Bitcoin у 2140 році оброблятиме безліч транзакцій, то Біткоін-майнери все ще зможуть отримувати прибуток лише за рахунок комісій за обробку транзакцій.

Якщо ж Біткоін у 2140 році переважно служитиме засобом заощадження, а не активом для щоденних покупок, то майнери все ще зможуть отримувати прибуток — навіть за невеликих обсягів транзакцій та зникнення винагород за блоки. Майнери можуть стягувати високі комісійні за транзакції для обробки великих транзакцій або великих пакетів транзакцій, при цьому ефективніші блокчейни рівня 2, такі як Lightning Network, працюють разом з блокчейном Bitcoin для полегшення щоденних витрат монет Біткоіна.

Але якщо майнінг Біткоіна за відсутності винагороди за блок перестане бути надійно прибутковим, можуть виникнути певні негативні наслідки.

  • Майнери утворюють картелі: групи майнерів можуть вступати в змову, намагаючись контролювати ресурси майнінгу та вимагати більш високих комісій за транзакції.

  • Виникне егоїстичний майнінг: майнери, що беруть участь у егоїстичному майнінгу, вступають у змову, щоб приховати нові дійсні блоки, а потім випускають їх як втрачені блоки, які не підтверджені мережею Bitcoin. Ця практика може збільшити час обробки блоків і забезпечити високу комісію за нові блоки, коли вони нарешті будуть випущені в блокчейн.

Висновки

Чи функціонуватиме Біткоін як кишенькова дрібниця або золоті зливки в 2140 році? Екосистема Bitcoin все ще розвивається, що уможливлює, якщо не робить ймовірним, те, що сам Біткоін продовжить розвиватися в найближчі десятиліття. Але хоч би як розвивалася криптовалюта, нові монети не будуть випущені після досягнення ліміту в 21 мільйон одиниць. Вихід на цю межу пропозиції, ймовірно, вплине на майнерів Біткоіна, але цілком можливо, що інвестори також можуть зазнати негативного впливу.

FAQ

Скільки монет Біткоін було видобуто?

Станом на січень 2022 року вже видобуто 18,9 млн. одиниць криптовалюти, і близько 2,1 млн. ще належить випустити. Загальна пропозиція Біткоіна обмежена 21 мільйоном.

Скільки часу потрібно, щоб видобути один Біткоін?

Час, необхідний для видобутку однієї одиниці Біткоіна, залежить від суми винагороди за блок або від того, скільки нових монет виплачується криптомайнерам за створення нового блоку Біткоіна. Поточна винагорода за блок становить 6,25 біткоінів, а новий блок створюється приблизно кожні 10 хвилин. Новий Біткоін видобувається в середньому кожні 1,6 хвилини.

Що відбувається з комісією за майнінг, коли досягається межа пропозиції Біткоіна?

Плата за майнінг Біткоіна зникне, коли пропозиція досягне 21 мільйона. Майнери, швидше за все, отримуватимуть дохід лише від комісій за обробку транзакцій, а не від комбінації винагород за блоки та комісій за транзакції.