Повернутися до новин

Біткоін або Ефіріум, що вибрати

Опубліковано: 11.06.2021
Оновлено: 21.09.2022
Other

Часи, коли Біткоін був єдиним реальним варіантом для інвестицій в цифрові активи, давно пройшли. Сьогодні на вибір вкладників близько 8000 криптовалют. Вибрати є з чого. Але більшість трейдерів як і раніше віддають перевагу головним гравцям - Біткоіну та Ефіріуму. Але який же актив все таки вибрати? Спойлер: обидва лідери крипторинку - це хороша інвестиція в 2021 році. Як Біткоін, так і Ефіріум зберігають лідируючі позиції на ринку та потенціал для подальшого зростання. Але який актив все ж більш перспективний?

Читайте у нашому матеріалі.

Биткоин против Эфира

Bitcoin та Ethereum: порівняння криптовалют

Біткоіни та Ефіріум - два безумовних світових лідера серед цифрових монет за рівнем ринкової капіталізації. Станом на кінець травня 2021 року обсяг ринкової капіталізації Біткоіну перевищує 720 млрд дол., а для Ефіріума цей показник становить понад 320 млрд дол. Що ж ще загального у цих активів, крім першості на криптовалютному ринку?

5 подібностей Біткоіна та Ефіріума

  1. Технологія блокчейн. Загальною для цих монет є в якомусь сенсі їх природа. І Біткоін, і Ефіріум засновані на технології блокчейн. Це електронна база даних, в якій зберігаються всі транзакції. Блоки з транзакціями безперервно з'єднані між собою, вони дозволяють здійснювати криптовалютні операції, не розкриваючи особистості користувачів та зберігаючи повну анонімність.

  2. Можливості застосування. Обидві криптовалюти можуть використовуватися як платіжний засіб, а також перераховуватися від відправника до одержувача, замінюючи собою стандартну банківську систему. Монети можна купувати, продавати, обмінювати.

  3. Децентралізований характер. Головний принцип обох криптовалют - повна децентралізація. Вони не залежать ні від яких фінансових структур і не регулюються ніякими державними органами.

  4. Алгоритм Proof-Of-Works. І Біткоін, і Ефіріум (поки ще) мають алгоритм майнінгу Proof-Of-Works, який вимагає від майнерів здійснення складних математичних обчислень на спеціальному обладнанні. Однак зазначимо, що в недалекому майбутньому очікується перехід Ефіріума на протокол Proof-Of-Stakes.

  5. Волатильність курса. Вартість віртуальних монет повністю залежить від співвідношення попиту та пропозиції. Тому Біткоін та Ефіріум (як і інші криптовалюти) нестабільні та схильні до високої волатильності: курс може змінюватися в кілька разів протягом тижня або навіть дня.

Як ми бачимо, схожі риси цих двох активів зводяться виключно до загальних принципових моментів. В іншому ж Біткоін та Ефіріум істотно відрізняються. Це два дуже різних проєкти як з точки зору історії, так і фундаментальних особливостей.

5 відмінностей Біткоіна та Ефіріума

  1. Концепція. Біткоін - це цифрові гроші. Ефіріум - це не просто цифрова валюта. Це багатофункціональна платформа з віртуальною машиною EVM, з можливістю укладати смарт-контракти, створювати стартапи та ICO.

  2. Транзакції. Біткоін-транзакції здійснюються вручну, а транзакції Ефіріума - автоматичні або програмовані. Час створення блоків Ефіріума займає лічені секунди (в середньому - 15 секунд), а транзакції Біткоіна тривають хвилини (в середньому - 10 хвилин).

  3. Емісія. Кількість монет Біткоіна обмежена. Всього їх може бути видобуто не більше 21 000 000. Це обумовлює попит і обмежену пропозицію. Ефіріум за кількістю не обмежений. Монети створюються постійно.

  4. Вік. Біткоін був представлений громадськості у 2009 році, а Ефіріум побачив світ через 6 років - в 2015.

  5. Роль. Біткоін - це альтернатива традиційним валютам. Він створювався як ті ж гроші, тільки електронні, децентралізовані та анонімні. Призначення Ефіріума - не просто створити ще одне платіжний засіб, а надати нову унікальну пропозицію - мультифункціональну платформу для створення нових програм та додатків.

Історія цін Біткоіна та Ефіріума

Биткоин против Эфира

Як ми вже говорили, Біткоін та Ефіріум відрізняються сильною нестабільністю, динамікою, стрибками та волатильністю курсу. Ціна криптовалюта залежить від багатьох факторів, серед яких:

  • співвідношення попиту та пропозиції;

  • вартість майнингу;

  • обмеженість емісії;

  • доступність монет на біржах;

  • рівень конкуренції;

  • державне врегулювання;

  • поширення криптовалюта в ролі загальноприйнятого платіжного засобу;

  • інформаційний контекст;

  • глобальна політична обстановка.

Прогнозувати будь-які зміни цін Біткоіна та Ефіріума фактично неможливо. А змінюються вони, дійсно, швидко та дуже суттєво. Погляньмо на історію вартості криптовалюти за останні півтора року.

Динаміка курсу Біткоіна

За період з січня 2020 року по травень 2021 криптовалюта переживала як сильні спади, так і скачки вартості. На початку минулого року одна монета коштувала $ 7 тис., а поточний рік почався для Біткоіна з позначки в $ 30 тис. Вже в квітні цифрова валюта досягла свого історичного максимуму, і одна монета коштувала рекордні $ 63 тис. Потім спостерігався значний спад вартості, і на момент написання статті купити Біткоін можна за $ 38 тис.

Биткоин против Эфира

Динаміка курсі Ефиріума

За останні півтора року Ефіріум також продемонстрував сильну динаміку. На початку 2020 року одну монета торгувалася по $ 130, а 2021 рік почався для Ефіріума з позначки в $ 730. Тенденція до зростання продовжувала зберігатися, та вже в квітні поточного року ціна монети досягла свого рекордного значення, побивши планку в $ 4000. Далі пішов спад курсу, та на момент написання статті Ефіріум торгується по $ 2600.

Биткоин против Эфира

Що краще майнити в 2021?

Отже, головне питання: Біткоін або Ефіріум? Яку монету вигідніше добувати?

Стати майнером та добувати криптовалюту може будь-який користувач. І хоча за це оклад не передбачений, успішні "добувачі" отримують монети за верифікацію транзакцій. На перших порах цей процес був дуже прибутковим, але зараз все стало набагато складніше.

Підходи до майнінгу Біткоіна та Ефіріума різні. Біткоіни сьогодні можна добувати виключно на надпотужних пристроях. Крім того, складність мережі постійно збільшується, а обладнання дуже швидко перестає бути рентабельним. До слова, будівництво майнингової ферми обходиться приблизно в $ 3000- $ 10000, а видобуток одного біткоіни може коштувати більше $ 3000. тільки з точки зору витрат на електрику. До того ж, кожні 4 роки винагорода майнерам скорочується вдвічі. Все це говорить про те, що майнінг Біткоіна став прерогативою виключно великих майнерів. Про колишню доступності для всіх бажаючих можна тільки мріяти.

Що стосується видобутку Ефіріума, то тут все не так безнадійно. Майнити цю криптовалюту як і раніше вигідно на хороших відеокартах. Так, складність мережі також зростає, одиночний майнинг вже не є перспективним, але якщо об'єднуватися в пули, то на видобутку Ефіріума сьогодні ще можна заробити.

Таким чином, відповідь на питання про те, яка криптовалюта краще з точки зору майнингу, очевидниа. Звичайним користувачам сьогодні доступний тільки Ефіріум.

Біткоін та Ефіріум: переваги кожного з проектів

Биткоин против Эфира

Сильні сторони Біткоіна:

  • лідерство та авторитетність;

  • надійність та безпека;

  • зручність роботи та широка поширеність;

  • впровадження в платіжні системи та прийняття в якості офіційного платіжного засобу;

  • обмеженість емісії та стійкість до знецінення.

Сильні сторони Ефіріума:

  • вдосконалена та просунута версія блокчейну;

  • швидка дія мережі та висока швидкість генерації блоків;

  • низька плата за транзакції;

  • прибутковість з точки зору майнингу;

  • необмеженість застосування;

  • здатність створювати «розумні контракти»;

  • розвиненість з технічної точки зору;

  • багатофункціональна платформа та широкі технічні можливості.

Отже, що ж вибрати?

Шукати відповіді на запитання про те, що краще - Біткоін або Ефіріум, досить безглуздо. І ось чому.

Це абсолютно різні проекти. Кожна з цих криптовалют має свою специфіку, і вони обидві мають абсолютно різне призначення. Основні відмінності Біткоіна та Ефіріума полягають в їх різних цілях та концепціях. Біткоін - популярна валюта та визнаний платіжний засіб. Ефіріум - система з фокусом на децентралізовані програми та смарт контракти.

Обидві монети мають хороші позиції на ринку, володіють передовими технологіями та відрізняються великим потенціалом.

Вибір за вами!