Повернутися до новин

Навіщо і кому вигідне регулювання криптобізнеса

Опубліковано: 16.12.2018
Оновлено: 01.09.2022
Other

Сьогодні криптовалюти впевнено інтегруються в економіки різних країн по всьому світу - і ставитися можна до цього явища по-різному. Десь крипту в побуті безуспішно намагалися забороняти, десь - регулювати законодавчо. Як показав досвід, заборони технічно неможливі, та й ринок криптовалюти скрізь розростається: то, від чого не можна відгородитися - необхідно контролювати на державному рівні. Також не зайвим мати законні інструменти для ефективної роботи з криптою в разі потреби.

Свої спостереження про законодавчі особливості галузі озвучив на конференції Blockchain & Bitcoin один із засновників юридичної компанії Justcutum Артем Афян.

криптобизнес

Криптовалюта - в правовому полі

Головне і основне, що ми повинні знати - оборот криптовалюти в будь-якому випадку відбувається в рамках чинної правової системи, якої більш ніж достатньо для трактування взаємин з криптовалютами. Крім того, Майнінг в Україні позначений в КВЕД (63.11) - як законна діяльність. Однак глобальні проблеми індустрії необхідно вирішувати за допомогою специфічного зводу законодавчих напрацювань, що визначають правила гри.

Правила гри

Спочатку в Україні не було прецедентів з криптовалютними операціями - не було й потреби в контролі з боку держави. Пізніше намагалися працювати в рамках спрощеної податкової системи. Однак загальне зростання кількості транзакцій, зростання у гравців цієї галузі потреб в регламентованій взаємодії між собою, а також коли є необхідність створення фондів, залучення інвестицій і вирішення інших проблем - змушує замислюватися над розширенням зводу законодавчої бази для вироблення загальних правил роботи.

Серед очікуваних мінусів новостворених правил - вимоги і обмеження, які, безсумнівно, привернуть підвищену увагу правоохоронних та інших контролюючих інстанцій до галузі в цілому.

З плюсів - буде розроблена зрозуміла схема для роботи через банківську систему в Україні. В даний момент немає навіть визначення «криптовалюта» в банківській сфері! А без чіткого визначення неможливий обмін, платежі, інші трансакції з цільовим призначенням «криптовалюта». В поодиноких випадках подібні операції проводяться, проте це скоріше виняткові ситуації, механізм вирішення яких неможливо застосовувати повсюдно.

При відсутності правового визначення криптовалюти бізнес не може нормально працювати, адже у компаній зі звичайною системою оподаткування відсутні інструменти прийому криптовалюти на баланс. Ось і виходить, що можна провести якийсь проект з криптовалютою, вийти на ICO, окремими кейсами навіть зацікавити компанії з топ-100 «Forbes», проте в Україні буде неможливо забезпечити рух і обмін цього валютного ресурсу. З точки зору закону ще не визначені принципи його постановки на баланс; немає також позначення криптовалюта як матеріального або нематеріального активу, особливостей оподаткування.

Для цього і розробляються законопроекти, що роз'яснюють всі ці нюанси і формалізують подібні процеси.

«Сирий» закон

Артем Афонян розповів, що вже створено кілька законопроектів. Однак вони недосконалі, тому що не охоплюють всіх можливих сценаріїв і бізнес-процесів. Так, наприклад, в одному з них - законі про обіг криптовалюти в Україні - криптовалюта вказана як програмний код. В такому випадку, програмний код включає авторські права на нього, а при передачі прав на його використання покладається відрахування роялті його автору. Якщо такий сценарій застосувати до біткоїна - це спричинить за собою необхідність передачі авторських прав при кожній угоді, ліцензійну угоду і наслідки оподаткування.

Закон про стимулювання ринку криптовалюти і їх похідних містить наступне формулювання: децентралізований вимір вартості, яка може бути виражена і функціонувати як наслідок обміну, зі збереженням вартості одиниці обліку, заснованим на математичних обчисленнях, є результатом і має криптографічний захист обліку.

Незважаючи на складний опис, дане визначення - найбільш близьке до прийнятого в Євросоюзі, де маркери і криптовалюта є одиницями обліку. Як зазначає юрист - в Україні розрізненість визначень шкодить всьому криптосообществу.

З метою розробки точних визначень і доповнення законодавства в Україні вже створено ініціативну групу експертів, яка працює над визначенням правового статусу токенів, криптовалюти, правилами оподаткування, а також позначає вимоги для професійних гравців. Також ведеться робота над визначенням криптовалютних бірж, правил їх діяльності, переваг і прав в Україні. Кінцевою метою є можливість вільного і комфортного обороту криптовалюти в рамках чинного законодавства, на благо і процвітання економіки в цілому.