Повернутися до новин

Українське міністерство планує відстежувати криптотранзакціі за допомогою Bitfury

Опубліковано: 01.10.2020
Оновлено: 01.09.2022
Other

Мінцифра України, головний державний орган, відповідальний за місцеву регулювання криптовалюта, вводить сервіс криптоаналитики Bitfury для спостереження за кріптовалютнимі транзакціями. Як стало відомо 23 липня, Міністерство підписало договір з Crystal, проектом Bitfury для аналітики даних в блокчейн-мережі.

Crystal від Bitfury поділиться з урядом України досвідом в галузі криптоаналитики

Заснований блокчейн-компанією Bitfury, Crystal - це сервіс, розроблений для протистояння правопорушенням у галузі криптовалюти.

Співробітники Crystal надаватимуть Міністерству свої послуги в області криптоаналитики, як зазначено на сайті Crystal. Керівники Міністерства будуть ознайомлені з тонкощам відстеження операцій з цифровими активами.

Україна прагне моніторити нелегальні транзакції

Як повідомили у відомстві, головним завданням цієї колаборації є «освіта, розвиток і легітимація ринку онлайн-активів в Україні». У повідомленні наголошується, що за допомогою впровадження аналітичних інструментів Crystal уряд України розраховує перевірити незаконні фінансові операції.

Кирило Чіхрадзе, головний по продукту аналітичного сервісу Crystal Blockchain, переконаний, що така взаємна діяльність забезпечить подальшу популяризацію кріптоіндустріі. Він каже:

«Команда Crystal Blockchain пишається можливістю допомогти уряду України, оскільки країна впевнено рухається в напрямку вкорінення криптовалюта. Ми раді, що допомагаємо в утвердженні правового фундаменту в контексті протидії відмиванню грошей в Україні».

Crystal не підтримує валюти, орієнтовані на конфіденційність

Згідно з даними Crystal, проект підтримує такі криптовалюти як біткоін (BTC), Ether (ETH), Tether (USDT), XRP, Bitcoin Cash (BCH), а також ERC-20 і ERC-721 або так звані не взаємозамінні токени або NFT. В системі, очевидно, немає базових валют, орієнтованих на конфіденційність, наприклад, Zcash (ZEC) і Monero (XMR).

У заяві Crystal відзначено, що ПО використовується українськими фінансовими інстанціями, приватними та урядовими організаціями для простеження грошових операцій. Чіхрадзе повідомив Cointelegraph, що імена партнерів Crystal поки не розголошуються.

Виконавчий директор також зазначив, що активне поширення криптовалюти вимагає «штучного обмеження конфіденційності». Підкресливши, що Crystal планує в майбутньому запровадити монети конфіденційності, Чіхрадзе сказав:

«Історично ми бачимо, що впровадження віртуальних активів в значній мірі залежить від інституційних грошей і ринків капіталу, які, в свою чергу, вимагають AML / KYC / KYT [...] На думку деяких прихильників криптовалюти, це створює штучне обмеження конфіденційності. Однак ми не повинні забувати, що біткоін був створений як актив, що відстежується, тому, забезпечуючи його прозорість для всіх користувачів, ми можемо створити дійсно безпечне трансакціонне середовище».

Bitfury - найбільша світова блокчейн-компанія

Компанія-засновник Crystal Blockchain, Bitfury, є однією з найбільш визнаних блокчейн-компаній на сьогоднішній день. Bitfury надає технологію блокчейн для проведення голосування щодо поправок до конституції Росії в режимі online.

У липні поточного року Верховна Рада запровадила законопроект про цифрових активах, пропонуючи легалізацію і нормативну базу. У травні 2020 року Мінцифра оприлюднило кріптовалютний законопроект «Про віртуальні активи». Він покликаний визначити юридичне становище кріптоактивів в Україні.