Повернутися до новин

Порівняння USDT та USDC

Опубліковано: 05.07.2022
Оновлено: 01.02.2024
USDT

Ми вже неодноразово порушували питання стейблкоїнів у нашому блозі — раніше ми говорили про різницю USDT та BUSD, а тепер розглянемо відмінності іншої пари стабільних монет — USDT та USDC. Tether залишається лідером ринку стейблкоїнів — криптовалюта не лише посідає третє місце за рівнем капіталізації ($95 млрд), а й має найвищі показники добового обсягу торгівлі у світі. Сьогодні ж ми поговоримо про стабільні цифрові активи в цілому, причини їхньої популярності та статистичні дані порівнюваних монет, а також порушимо питання купівлі стейблкоїнів і того, де і як зробити це найбільш вигідно та просто. Крім того, у статті ми обговоримо, як у результаті відв’язування USDС від американської валюти та падіння курсу до $0,87 токени USD Coin на суму $1,7 млрд було виведено з обігу за одну добу.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися, що все це означає для криптовалютної галузі, та щоб з’ясувати, за допомогою чого можна грамотно фіксувати фіатний дохід свого криптопортфеля без необхідності переводити криптовалюту в готівку.

Коротко про стейблкоіни

Стейблкоін — це специфічний підвид криптовалюти, ціна якого є абсолютно стабільною і прив'язаною до вартості зовнішнього забезпечувального активу, яким найчастіше виступає долар США (але можуть бути й інші варіанти).

Маючи основні переваги класичних блокчейн-грошей (універсальність, захищеність, висока ліквідність), він абсолютно позбавлений такого параметра, як волатильність (мінливість курсу). Завдяки цьому такий актив використовується з метою тимчасового переведення частини заощаджень на щось стабільне, без необхідності залишати блокчейн-сферу.

Основні види стабільних криптовалют:

  • стейблкоіни, забезпечені фіатом (USDT та USDC саме такі);

  • стейблкоіни забезпечені товарами (золото, нафта, нерухомість);

  • стейблкоіни, забезпечені іншими криптовалютами;

  • стейблкоіни без забезпечення (алгоритмічні).

Найпростіші в розумінні та популярні — стабільні фіатні криптовалюти. Найчастіше їх існування дуже грамотно юридично прописано і має набагато більше параметрів страхування та захисту, ніж будь-яка інша криптовалюта.

Кожна випущена одиниця фіатного стейблкоіну гарантовано підтверджена такою самою одиницею долара, яка лежить на рахунку в авторитетному банку США. Це вселяє довіру, чи не так?

Чому стейблкоіни USD настільки популярні

Довгий час для обміну криптовалюти на фіат і назад потрібно було виводити свої активи із блокчейн-системи. Ця проблема вимагала вирішення, і в якийсь момент його принесли із собою стейблкоіни. Зараз і трейдери, і просто інвестори іноді переносять частину своїх заощаджень в активи зі стабільною ціною. Але тепер їм абсолютно не обов'язково залишати для цього біржу або свою торгову програму:

  • трейдер змінює умовний біткоін отримує 1000 монет USDT або USDC;

  • його 1000 монет USDT/USDC дорівнює 1000 реальних доларів, але він просто тримає їх у блокчейні;

  • через якийсь час він знову купує за 1000 USDT/USDT якусь кількість криптовалюти або виводить стейблкоини в реальні долари у співвідношенні 1 до 1, не втрачаючи жодного центу.

У цій простоті, легкості та універсальності полягає популярність стейблкоінів на основі американського долара. Вони прив'язані до головної фіатної валюти світу, повністю забезпечені, захищені від необґрунтованого нескінченного випуску та легко обмінюються на криптовалюти, а також фіат на більшості топових бірж.

Про криптовалюту USDT

Блокчейн криптовалюти USDT На даний момент окремі версії цієї криптовалюти доступні на блокчейнах: Ethereum, Tron, BSC і більш ніж на десятку інших
Як здійснюється підтримка вартості Механізм підтримки вартості активу ґрунтується на доларових вкладах компанії Tether (а також вартості акцій та інших активів), які та вносить на рахунки в банках, щоб випустити кожну одиницю USDT. На момент написання статті в обороті перебуває близько 66 млрд. USDT. Це означає, що аналогічна у перерахунку сума перебуває і на рахунках.
Актуальна ринкова капіталізація (04.07.2022) $66,024,341,486
Рік запуску монети USDT 2014

Найпопулярніший стейблкоін світу. Він завжди тримає курс на позначці 1 долар за 1 одиницю USDT. Актив зміг першим зайняти порожню нішу стабільних криптовалют і залишається лідером навіть сьогодні. Довіра спільноти ґрунтується на роках стабільної роботи, а популярність — на тому, що це актив, який підтримується всіма біржами/обмінниками, що поважають себе.

Кожні 24 години угоди щодо USDT досягають приголомшливого показника близько 34 млрд доларів. Тобто більше половини всіх USDT використовуються за прямим призначенням, для якого створювалися стейблкоіни — для того, щоб бути посередником у операціях з криптоактивів.

Статистика USDT на Березень 2023

За останній місяць токен Tether демонстрував як стабільність, так і різкі злети вартості - курс активу знаходився в межах від $0.9998 до $1.0258. Таким чином, у березні котирування USDT досягли рекордного показника майже за два роки. Відсоток коливань вартості становив 2.6%.

Ринкова капіталізація Tether протягом другої половини лютого та першої половини березня також відчувала позитивну динаміку. Якщо в середині лютого показник перебував на позначці $70.3 млрд, станом на середину березня він становить $76.3 млрд.
img

Актуальна ринкова капіталізація (циркулююча) $76,321,475,028
Обсяг угод за останні 24 години $44,826,208,371
Мінімальний цінник за останній місяць $0.9998
Максимальний цінник за останній місяць $1.0258
Максимальне відхилення від ідеального цінника в 1 долар $0.0002

Про криптовалюту USDC

Блокчейн криптовалюти USDC На даний момент окремі версії цієї криптовалюти доступні на блокчейнах: Ethereum, Solana.
Як здійснюється підтримка вартості Механізм підтримки вартості активу ґрунтується на доларових вкладах консорціуму Centre, кооперованого з відомою біржею Coinbase. Також зазначаються інші "затверджені інвестиції" компанії, але без деталізації. На момент написання статті в обороті перебуває близько 55 млрд. USDT. Це означає, що аналогічна у перерахунку сума перебуває і на рахунках.
Актуальна ринкова капіталізація (04.07.2022) $55,824,974,859
Рік запуску монети USDC 2018

Монета, яка по праву вважається другим за статистикою та популярністю стейблкоіном світу. Додатковою користувальницькою любов'ю і довірою актив користується завдяки тому, що його компанія публікує щомісячні звіти про всі рухи забезпечувальних засобів. USDC можна знайти на більшості топових бірж, де він доступний для обміну в парах як з найвідомішими криптовалютами, так і нерідко з дуже нішевими монетами

Добовий оборот угод із USDC досягає показника близько 4,6 млрд. доларів.

USDC: аналіз поточної ситуації

Незважаючи на те, що станом на токен USD Coin торгується по $0.9995, цього місяця стейблкоїн зазнав різкого падіння курсу — в середині березня його вартість впала до $0.8837.

Як ми вже окреслили, причиною цього було те, що актив втратив свою прив'язку до американського долара. У закритому банку Silicon Valley Bank залишилися заблокованими $3,3 млрд із резерву підприємства Circle, емітента USDC, за допомогою яких здійснювалося забезпечення криптовалюти. Це становило приблизно 8% від усієї суми забезпечення токена.

Незважаючи на те, що все дуже швидко вирішилося, ризик втрати заблокованих коштів було ліквідовано, прив'язка USDC до долара була відновлена, а курс повернутий на колишні позиції, багато гравців ринку вирішили відразу вивести свої вкладення у фіат. Так, за один день з обігу було виведено токенів більш ніж на $1,7 млрд. Це становило понад 2% оборотної пропозиції стейблкоїну.

Станом на даний момент кількість USDC у криптокористувачів перебуває на граничному мінімумі за останні місяці. Таким чином, вкладники або погашають монети, або не роблять ніяких дій, обстановку монітора. Експерти сходяться на думку, що ті, хто перевели в готівку USDC, поки точно не наважуються вкластися в нього знову.
image

Актуальна ринкова капіталізація (циркулююча) $49,361,033,094
Обсяг угод за останні 24 години $4,039,040,014
Мінімальний цінник за останній місяць $0.9997
Максимальний цінник за останній місяць $1.0003
Максимальне відхилення від ідеального цінника в 1 долар $0.0003

Різниця між USDT та USDC

Основні відмінності між двома стейблкоінами можна описати у вигляді невеликої таблиці.

Назва криптовалюти USDT USDC
Хто створив Tether Limited Centre (Circle + Coinbase)
Рік запуску 2014 2018
Частота аудиту фінансових коштів на рахунках Без чіткої регулярності Постійний щомісячний аудит
Цінове співвідношення до долара США 1 к 1 1 к 1
Показник ліквідності Високий — за добу продають і купують USDT на суму 66 млрд доларів Високий (але нижче, ніж у лідера) — за добу продають і купують USDC на суму близько 5 млрд доларів
Волатильність Низька, але вища, ніж у USDC - в останньому місяці падав на 0.0025 USD Низька - за останній місяць максимально падав на 0.0005 USD

Як бачимо, обидві криптовалюти відносяться до групи стейблкоінів, які прив'язані до долара і мають співвідношення 1:1 з американською валютою. USDT з'явився на ринку на 4 роки раніше і випущений Tether Limited, а творці USDC - Circle та Coinbase.

Аудит фінансових коштів Tether не має чіткої регулярності, тоді як актив USDC відрізняється постійним щомісячним аудитом. Обидві монети мають високий рівень ліквідності, але USDT щодобово продають та купують на суму у 13 разів більше, ніж USDC. Ці криптовалюти відрізняються низькою волатильністю, але USDC залишається стабільнішим порівняно з USDT.

Де придбати стейблкоїни

Інвестиції в два найпопулярніші стейблкоїни доступні на більшості криптовалютних бірж. Особливим попитом користуються міжнародна Binance та українська Kuna. Проте повноцінне їх використання утруднене через існуючі обмеження на виведення гривні з країни для поповнення рахунку всередині біржі.

Проте купити USDT все ще можна без будь-яких проблем безпосередньо через наш обмінник Changeit. Ми гарантуємо хороший курс, можливість купівлі за гривню з будь-якої картки українського банку та швидке оформлення угоди. Тривалість очікування залежатиме лише від швидкості роботи банківських переказів та відправки блокчейном.