Повернутися до новин

Майнінг в Україні: чи вийде заробити у 2022

Опубліковано: 26.05.2022
Оновлено: 21.09.2022
All

Галузь цифрових активів останніми роками стрімко розвивається до справді космічних масштабів — криптовалюти є одним із найкращих інструментів для інвестування та безумовно трансформують світову фінансову систему. Тепер у нас зовсім нове уявлення про гроші.

І незважаючи на те, що нині на крипторинку спостерігається тенденція на зниження та негативна динаміка, картина точно зміниться. Історія підтверджує: це лише питання часу.

Факт залишається фактом: віртуальні гроші набагато ближчі, ніж нам здавалося ще зовсім недавно. І очевидним є те, що Україна має на криптовалютну галузь великі плани в контексті залучення інвестицій та розвитку цифрової економіки. Якщо Україна і не стане криптовалютною столицею світу, то уряд намагається зробити себе провідним глобальним криптонапрямком. Підтвердженням цього є абсолютна легалізація криптодіяльності на території держави.

І хоча ухвалений закон «Про віртуальні активи» ніяк не торкається майнінгу, питання видобутку криптовалют та його перспектив є дуже актуальним. Сьогодні говоримо про те, чому це так. А також розповідаємо про майнінг в Україні з точки зору закону, ділимося юридичними тонкощами, аналізуємо поточну ситуацію на ринку видобутку криптовалют та майбутнє цієї діяльності.

Чи можна заробити на майнінгу у 2022 році і як це зробити? Читайте у нашому матеріалі.

Що таке майнінг

Майнінг - це процес видобутку цифрових монет. Якщо говорити простими словами, це виробництво крипти за допомогою обчислювальної потужності комп'ютерних пристроїв шляхом вирішення математичних завдань. Це і є єдиний варіант здобути криптовалюту.

Як це працює? Комп'ютери по всьому світу здійснюють обчислення з метою створення блоків блокчейну. Суть діяльності майнерів у тому, щоб «прикріплювати» блоки і виборювати винагороду. Фактично, все це зводиться у переробці величезної кількості електроенергії в обмін на цифрові монети.

Дохід майнера обумовлений впливом чотирьох факторів: витрати на електрику, обчислювальна потужність, актуальні котирування криптовалюти, що видобувається, і розмір нагороди за блок. Найголовніше тут витрати на електроенергію, а їх обсяг безпосередньо залежить від геолокації. Саме тому майнери намагаються облаштовувати обладнання там, де тарифи на електрику нижчі, щоб видобуток крипти був максимально вигідним.

Вибір монети для майнінгу також дуже важливий. Так, наприклад, видобуток Біткоіна вже не є можливим без дорогого «заліза». Якщо раніше можна було використовувати звичайний комп'ютер із потужною відеокартою, то тепер йдеться про обчислювальні потужності промислових масштабів.

Майнінг з точки зору закону

Як ми вже згадували, криптовалютна діяльність в Україні тепер цілком і повністю легалізована. Однак із майнінгом все не так однозначно.

Давайте подивимось.

Закон «Про віртуальні активи»

Отже, криптовалюти в Україні є абсолютно законними: у лютому 2022 року було прийнято відповідний закон «Про віртуальні активи», а в березні його було затверджено Президентом України Володимиром Зеленським. Тепер українці на цілком легальних підставах можуть тримати цифрові активи, купувати та продавати їх, бути власниками блокчейн-бізнесів та криптосервісів, вносити віртуальні гроші у податкові декларації, виводити цифрові монети у фіат та багато іншого. За регулювання, у свою чергу, відповідають Національний банк України та Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Також очікується внесення відповідних положень до Податкового кодексу.

Тільки ось про видобуток крипти в законі нічого не йдеться. Це означає, що майнінг залишається у тому самому правовому полі, в якому і був. І хоча трапляються випадки, коли цю діяльність вважають незаконною, подібні заяви дуже сумнівні. Майнінг - це математичні обчислення. А вони кримінальним кодексом не заборонені.

Міністерство цифрової трансформації не планує вивести видобуток крипти у законне поле через те, що вона за умовчанням є легальною. Так, сам факт того, що криптовалюти в країні регулюються законом, повністю захищає майнерів від будь-яких проблем та питань. Але важливим моментом є те, що майнінг передбачає величезні витрати електроенергії. І незаконні виходи до електромереж або використання побутового підключення у промислових цілях, безумовно, є порушенням

Як захистити себе майнерам: поради юристів

Незважаючи на те, що видобуток криптовалют та його статус в Україні фактично, як і раніше, залишаються в тіні і поза правовим полем, майнери можуть і повинні захищати себе юридично та в рамках чинного законодавства.

Пропонуємо наші прості поради, які допоможуть кожному, хто хоче позбавити себе потенційних претензій з боку правоохоронних органів.

  • Здійсніть реєстрацію в ролі фізичної особи-підприємця з відповідними напрямками діяльності - програмування, управління комп'ютерним обладнанням, інші види діяльності в IT-галузі та комп'ютерних системах тощо.

  • Перебувайте на 2 чи 3 групі єдиного податку.

  • Подбайте про наявність офіційних документів про оренду приміщення та/або обладнання.

  • Не давайте роз'яснень про те, що напрямок діяльності передбачає роботу з криптою та видобуванням цифрових монет.

  • Якщо вами та вашою діяльністю зацікавилися правоохоронні органи, вдавайтеся до послуг адвокатів, спеціалізацією яких є професійний захист та консультації в галузі криптовалют та майнінгу

Чи вигідний майнінг криптовалют

Операції з цифровими активами та видобуток монет завжди були і залишаються перспективними та прибутковими напрямками діяльності. Майнінг в Україні давно є трендом і у 2022 році, як і раніше, залишається актуальним і вигідним. А ось перспективи на цьому ринку залежать від ваших цілей.

Так, якщо ви хочете увійти до майнінгу «з нуля» і розраховуєте на те, щоб заробити на видобутку крипти солідну суму за пару місяців, починати зараз краще не варто. Сьогодні на криптогалузі спостерігається тенденція на зниження та негативна динаміка, і вартість обладнання та інші вкладення швидко точно не окупляться.

Дивіться на речі реально і змиріться з тим, що сподіватися на те, що курси зростуть у пару разів за короткий період часу, безперечно не слід. А це означає, що повернення вкладень у дорогі пристрої та потенційний заробіток будуть не так уже й скоро.

Але зовсім інакше справи у тому випадку, якщо ви розглядаєте початок майнінгу як довгострокову інвестицію. У такому разі однозначно варто спробувати.

Однак тут потрібно бути готовими до того, що крипту потрібно довго тримати і не піддаватися спокусам продати монети для покриття витрат. І не бійтеся падіння ринку. Рано чи пізно курси криптовалют точно повернуть втрачені позиції з перспективою подальшого зростання. Статистика вартості цифрових активів це лише підтверджує. Тоді й варто задуматися про продаж здобутих коїнів.

Що робити з отриманою криптовалютою

Чому б ви не виходили на ринок майнінгу, кінцева мета завжди одна — продати криптовалюту з метою заробітку. Є кілька опцій зробити це, але не всі вони однаково вигідні та надійні.

Так, найкращий спосіб продати Біткоїн в Україні — скористатися послугами онлайн обмінників. Вони виграють у аналогів у швидкості, зручності, надійності та безпеці. На цих сервісах ви можете здійснити операцію з криптою на вигідних умовах, за вигідним курсом та низькою комісією. Головне – уважно вибирайте обмінний майданчик, читайте відгуки та вивчайте всю доступну інформацію. Від цього залежить не тільки ваш заробіток, а й безпека ваших коштів.

Висновки

За свою історію видобуток криптовалют «ховали» вже неодноразово, але на все ще живий і продовжує приносити гарний дохід майнерам. Поріг входу на ринок за останні кілька років, безумовно, зріс. Сьогодні йде тенденція до того, що приватні видобувачі змінюються великими кріптоінвесторами, які мають можливості для величезних вкладень — дороге обладнання, запуск промислових ферм, витрати на електроенергію. Всі ці витрати продовжують зростати, але потенційна окупність напевно того варта.

Таким чином, майнінг криптовалюти в Україні, як і раніше, актуальний і перспективний. У нього безперечно є майбутнє. Крім того, немає жодних передумов для того, що дрібні майнери та домашній майнінг зникнуть у найближчому майбутньому. Промислові ферми безперечно точно не заполонять весь ринок — це несе загрозу децентралізації цифрових монет, що є ключовою особливістю галузі.