Повернутися до новин

Як створити Ефіріум гаманець

Опубліковано: 25.05.2021
Оновлено: 06.07.2023
Ethereum

Ефіріум - друга за популярністю та капіталізації криптовалюта у світі. Зрозуміло, після біткоіна. І вельми виправдано, що він привертає все більшу кількість інвесторів, охочих зробити вкладення в цей актив. Хоч це і цифрова валюта, її все одно доведеться десь тримати. Для придбання, заощадження, обміну, продажу монет ETH необхідно створити Ефіріум гаманець. Як, власне, і для тих же монет BTC. Тут починається найцікавіше: є кілька варіантів, а вибір залежить від цілей трейдингу та інвестування. Але не забуваємо, що перш за все - безпечне зберігання коінів

Отже, щоб вибрати той гаманець, який буде найкращим чином відповідати вашим запитам, перш ніж створити Ефіріум гаманець, дайте відповідь на ці питання:

  • Чи повинен цей гаманець підтримувати якісь ще валюти (окрім Ефіріума)?

  • Як часто потрібен буде доступ до гаманця для здійснення криптооперацій?

  • Вам буде потрібний доступ до цього гаманцю з одного пристрою або з декількох?

Що ж таке гаманець для Ефіріума, як його відкрити та які є види, як зайти в гаманець, як його поповнити та як вивести гроші - говоримо предметно та розбираємо на прикладах.

Що таке Ефіріум гаманець?

Ще кілька років тому обрати майданчик для зберігання монет Ефіріума було досить складно. Розробники пропонували не так багато видів гаманців, до того ж вони були не дуже зрозумілими в управлінні. Але активне та стрімке зростання популярності цієї криптовалюти швидко призвело до появи безлічі Ефіріум гаманців, функціонал яких не обмежується лише зберіганням монет, а також дозволяє проводити розрахункові операції. Так, гаманці стали застосовуватися для відправки та отримання цифрових грошей, а також торгівлі та оплати покупок.

Цифрова валюта не має фізичного вираження. Це означає, що Ефіріум є записом про транзакції, а Ефіріум гаманець - програму для зберігання всіх пов'язаних з ними ключів. Так, криптогаманець складається з адреси та пароля, який, власне, і забезпечує доступ до цифрових засобів.

Відкритий ключ - це автоматично згенерований буквено-цифровий набір з 40-44 знаків; це адреса гаманця, аналог банківського розрахункового рахунку. Цей ключ є публічним та загальнодоступним, він використовується для здійснення будь-яких операцій з монетами між гаманцями. Можна створювати скільки завгодно відкритих ключів та для кожної транзакції генерувати нову адресу.

Закритий ключ - це унікальний код з букв і цифр, який є індикатором того, що певні коін належать певній людині. Це особистий код від гаманця, аналог пін-коду банківської картки, знати який повинен тільки власник.

Криптокошелек якраз потрібен для того, щоб зберігати набір таких закритих ключів: коли на гаманець нараховуються монети ефіру, в ньому зберігаються всі пов'язані ключі, і користувач таким чином має доступ до криптовалюти без потреби постійно вводити приватний ключ.

Види гаманців

Типів криптогаманців, як і їх класифікацій, існує кілька. Для того щоб вибрати "свій", потрібно хоча б у загальних рисах розуміти методику, за якою працюють сховища криптовалюти.

Отже, головний принцип класифікації - підключення до інтернету.

Гарячі Ефіріум гаманці

Криптогаманці цього типу підключені до інтернету постійно. Це щось на зразок особистого кабінету в платіжній системі. Доступ до гарячих сховищ забезпечується в будь-який час та з будь-якого гаджета, якщо є підключення до мережі.

  • Десктопний. Це програма, яка завантажується на ПК. Доступ до гаманця можливий тільки з одного пристрою - через цей комп'ютер. Плюси: функціонально та безкоштовно.

  • Браузерний. Це сайт, на якому користувач створює обліковий запис та зараховує на неї монети. Не потрібно нічого завантажувати. Плюси: зручно та швидко.

  • Мобільний. Це програма, яка завантажується на смартфон або планшет. Плюси: зручно, просто, безкоштовно.

Коли вибрати? Гарячий гаманець краще підходить для частих операцій та трейдингу з невеликими сумами.

Холодні Ефіріум гаманці

Криптогаманці цього типу не передбачають постійного підключення до інтернету. Це означає, що ключ зберігається в режимі офлайн, що зводить до мінімуму можливість зламати Ефіріум гаманець. В онлайн такий гаманець "виходить" тільки для транзакцій.

  • Апаратні гаманці. Являють собою USB пристрій, схожий на флешку. Це саме надійне сховище для ефіру. Ключі зберігаються в зашифрованому вигляді, вони завжди захищені і від вірусів, і від хакерів.

  • Паперові гаманці. Являють собою аркуш паперу, на якому записані ключі. Важливо: якщо листок буде загублений або пошкоджений, доступ до гаманця буде втрачено назавжди.

Коли вибрати? Холодний гаманець краще підходить для тривалого заощадження коштів та зберігання великих сум.

ТОП-5 сервісів для створення Ефіріум гаманця в 2021

Якщо ви вирішили завести Ефіріум гаманець, перш за все, думайте про безпеку, вивчайте репутація розробника, вибирайте сховища, які мають відкритий вихідний код та які жодного разу не були зламані.

А тепер наш ТОП-5 гаманців, яким можна довіряти.

  1. MyEtherWallet. Це однозначно найвідоміше сховище для заощадження монет ETH. Є гарячим криптогаманцем - браузерний клієнт. Переваги: простота та зрозумілість, можливість підключення холодного сховища. Недолік - слабка безпека (як, втім, у всіх hot wallets).

  2. Mist. Это офіційний Ефіріум гаманець. Є гарячим десктопним сховищем: всі ключі зберігаються на ПК користувача. Переваги: підтримка розробників, вбудований обмінник ефіру на долари, можливість надавати доступ до зберігати кошти кільком користувачам. Недолік - велика кількість займаного простору на ПК.

  3. Ledger Nano S. Це найвідоміший холодний гаманець для Ефіріума апаратного типу. Переваги: високий рівень надійності, мультивалютність, можливість підключення до ПК та смартфону. Недолік - порівняно висока ціна (80 €).

  4. Jaxx. Кріптогаманець гарячого типу, який може являти собою десктопний клієнт, розширення для браузера, додаток для смартфона. Переваги: кроссплатформенність (підходить майже для всіх ОС), мультивалютність, вбудований обмінник на фіатні кошти.

  5. Metamask. Гарячий гаманець для ефіру, який є розширенням для браузера. Переваги: зрозумілий інтерфейс, простота використання, збереження ключів на ПК користувача.

Інструкція

Тепер поговоримо про те, як створити Ефіріум гаманець, як в нього зайти та як поповнити Ефіріум гаманець, а також про те, як вивести з нього гроші.

Отже, представляємо вашій увазі наші покрокові інструкції.

Створення гаманця

Зараз ми розглянемо процес створення Ефіріум гаманця на прикладі двох різних сервісів.

MyEtherWallet

Перший - MyEtherWallet. Як ми вже говорили, це сховище є найпопулярнішим для ефіру, а робить його таким зручність використання, здатність укладати смарт контракти, універсальність.

Давайте спробуємо завести Ефіріум гаманець MyEtherWallet.

1. Переходимо на сервіс myetherwallet.com та реєструємося. Ознайомлюємося з правилами безпеки та натискаємо "Create a New Wallet". Вибираємо "By Keystore File".

Создать кошелек эфирСоздать кошелек эфир

2. Створюємо пароль. Робимо його максимально надійним, застосовуємо букви, цифри, спеціальні символи та доводимо до рівня складності "Strong". Обов'язково запишіть пароль в надійному місці та навіть не в одному. Натискаємо "Next".

Создать кошелек эфир

3. Завантажуємо та зберігаємо файл сховища ключів (keystore). Бачимо повідомлення про те, що гаманець створений.

Создать кошелек эфирСоздать кошелек эфирСоздать кошелек эфир

4. Використовуємо свій файл сховища ключів, щоб увійти в гаманець. Вибираємо спосіб "Software". Вибираємо "Keystore File".

Создать кошелек эфирСоздать кошелек эфир

5. Вводимо створений пароль. Отримуємо адресу гаманця.

Создать кошелек эфир Создать кошелек эфир

Вітаємо! Ваш Ефіріум гаманець створений та вже повністю готовий до використання.

Mist

Тепер давайте створимо криптогаманець Mist. Настільні криптогаманці є більш безпечними, ніж онлайн-сховища, тому багато користувачів вважають за краще саме цей варіант. Отже, як створити Ефіріум гаманець Mist?

1. Викачуємо Mist гаманець. Останню версію сховища для вашої системи можна знайти тут. Встановлюємо файл на ПК. Запускаємо викачаний додаток Ethereum Wallet.

Создать кошелек эфир

2. Вибираємо "USE THE MAIN NETWORK". Переходимо до налаштування гаманця. Програма запитує про те, чи є у вас файл гаманця. Натискаємо "Skip" (пропустити).

Создать кошелек эфир

3. Створюємо пароль для свого облікового запису. Введіть складну та унікальну комбінацію з літер, цифр та спеціальних символів. Обов'язково запишіть, щоб не забути та не втратити. Створивши надійний пароль, натисніть "Next". Бачимо повідомлення про необхідність резервного копіювання пароля та файлу з ключами. Натискаємо "Ok" та створюємо резервну копію ключів.

Создать кошелек эфир

Создать кошелек эфир

Создать кошелек эфир

Вітаємо! Ваш Ефіріум гаманець створений. Залишилося дочекатися закінчення завантаження всіх блоків, і сховище буде повністю готове до використання.

Як зайти в Ефіріум гаманець?

Розглянемо на прикладі MyEtherWallet.

MyEtherWallet

Для входу в сховище можна вибрати один з декількох доступних способів. Ось, власне, вони:

Создать кошелек эфир

1. Перший спосіб — через файл Keystore/JSON. Його ми завантажували та скачували, коли створювали сховище MyEtherWallet.

Создать кошелек эфир

Натискаємо "Вибрати файл" і вказуємо шлях до нього:

Создать кошелек эфир

Чекаємо кілька хвилин, і вхід в кріптогаманець успішно виконаний.

Создать кошелек эфир

2. Другий варіант — за допомогою закритого ключа. Тут все зрозуміло:

Создать кошелек эфир

Вхід в криптогаманець за допомогою закритого ключа або Keystore/JSON не є абсолютно надійним способом. Як ми вже бачили, на MyEtherWallet вони навіть відзначені як Нерекомендовані. Пов'язано це з певними проблемами захищеності, схильністю фішингових атак, зараження вірусами та іншими уразливими. А це означає, що варто розглянути альтернативні способи входу в Ефіріум сховище.

Ledger Wallet

Це апаратний пристрій, який є максимально безпечним способом заощадження цифрових активів та доступу до них. Головна характеристика - чіп, який тримає ключі в зашифрованому вигляді. Витяг паролів кимось, крім власника, не представляється можливим. Коштує це приблизно 100 євро. А як це працює? Спробуємо зайти в MyEtherWallet через Ledger.

1. Підключаємо пристрій до комп'ютера.

2. Вводимо пароль.

3. Переходимо в додаток Ethereum.

4. Переходимо на MyEtherWallet, вибираємо "Перевести ефір і токени", вибираємо Ledger Wallet і натискаємо "Підключитися до Ledger Wallet".

Создать кошелек эфир

5. Тут перевіряємо, що обраний пункт з Ledger (ETH).

Создать кошелек эфир

6. Вибираємо будь-яку адресу для виконання операції та натискаємо "Відімкнути гаманець". Тепер ви можете отримати на свою адресу монети або відправити їх на інший гаманець.

Создать кошелек эфир

Як поповнити Ефіріум гаманець?

Розглянемо на прикладі Metamask. Є два найпопулярніших варіанти поповнити Ефіріум гаманець.

  1. Переказати монети з іншого сховища. Натисніть на ім'я свого профілю, і адреса скопіюється. Тепер ви можете переводити на нього гроші з гаманця або біржі. Якщо клікнути на три точки, то ви зможете побачити QR-код для швидкого перекладу ефіру з мобільних гаманців.

Создать кошелек эфир

2. Придбати монети. На Metamask є пряме придбання Ефіріума з карти. Натисніть на "Buy" та виберіть спосіб оплати через Wyre або Coinswitch. Перший - тільки для долару. Другий - для більшості світових валют.

Создать кошелек эфир

Як вивести гроші з Ефіріум гаманця?

Способів виведення коштів в фіат сьогодні існує досить багато. Одним з класичних та найпопулярніших методів є криптообмінники. Вони відрізняються простотою процедури, зрозумілістю інтерфейсу, високою швидкістю та безпекою.

Онлайн-обмінник Changeit дозволяє здійснити виведення ефіру в гривню вигідно, швидко та за кращим курсом. Всього 4 простих кроки. Всі комісії вже враховані. Система все зробить за вас.

Создать кошелек эфир

Висновок

Вибір криптогаманця для зберігання Ефіріума залежить від ваших цілей, завдань та пріоритетів. Але завжди пам'ятайте про те, що для вас мета, завдання та пріоритет номер 1 - безпека. Завжди робіть бекапи. Створюйте максимальний рівень надійності. Додайте додатковий захист. Регулярно проводьте апдейт версії свого гаманця та ПО. І все у вас буде добре.