Повернутися до новин

Як майнити Ефіріум через мобільний телефон

Опубліковано: 02.12.2022
Оновлено: 04.12.2022
Ethereum

Якщо ви знаєте про криптовалюти, то ви точно чули про криптомайнінг. Сьогодні мільйони людей у всьому світі отримують стабільний дохід на видобуванні цифрових монет. А робити це можна навіть із мобільного пристрою.

Метод може бути дуже дивним, але водночас дуже цікавим. Отже, чи може ваш смартфон майнити Ефіріум? І якщо так, то чи це хороша ідея? Про це і не лише говоримо у нашій статті.

Вимоги до майнінгу Ефіріуму

Для крипто-майнінгу необхідні ключові умови - спеціалізоване ПЗ та апаратний пристрій.

Щоб майнити монети ETH, потрібно мати обладнання, яке може забезпечити щось, відоме як «потужність хешування». Хеш-потужність це те, що необхідно для вирішення складних математичних програм, щоб майнери мали можливість успішно добувати блок і отримувати за це монети. «Хешрейт» означає кількість енергії, яку той чи інший пристрій може внести до процесу майнінгу.

Як правило, чим вища швидкість хешування, тим вища ймовірність майнінгу блоку. Тому пристрої з високою швидкістю хешування, такі як ASIC і GPU часто використовуються для майнінгу криптовалюти замість менш потужного обладнання.

Але чи можна, як і раніше, використовувати менш серйозні пристрої, такі як смартфони, для майнінгу Ефіріуму? Чи це не варте витрачених зусиль?

Чи працює мобільний майнінг Ефіріуму?

Теоретично Ефіріум можна майнити на смартфоні як на пристрої Android, так і на iPhone. Телефони – це комп'ютери, і будь-який комп'ютер можна налаштувати для обчислення хешів. Однак використання мобільного пристрою для видобутку монет ETH відрізняється від того, як працює традиційне програмне або апаратне забезпечення для майнінгу. Видобуток криптовалюти за допомогою смартфона, швидше за все, не принесе вам достатньо хорошого прибутку, щоб виправдати зусилля та час, які ви вклали у цей процес.

Це не тому, що смартфони недостатньо потужні та сильні, щоб ви могли використовувати їх для майнінгу Ефіріуму. Причина в тому, що інші майнери використовують набагато потужніші інструменти, які на сьогодні фактично роблять використання мобільних телефонів марним. Користувачі, які використовують потужні ПК, швидше за все, отримають більшу вигоду від видобутку монет.

Регулярний майнінг означає перевірку транзакцій блокчейну шляхом вирішення складних математичних завдань. Для цього використовується потужність графічного процесора або комп'ютерного процесора, який споживає величезну кількість енергії.

Насправді смартфони – не найкращий інструмент для роботи. Це як запитати, чи можна забити цвях викруткою. Теоретично це можна зробити, але на практиці вам буде складно забити більше одного або двох цвяхів. Смартфони сьогодні мають значно більшу потужність, ніж кілька років тому, але є набагато більш досконалі та спеціалізовані пристрої для майнінгу.

Конкуренція з ASIC

У перші дні Ефіріум можна було без проблем видобувати за допомогою персонального комп'ютера чи ноутбука та заробляти монети. Тоді його вартість була низькою, але іноді ви могли бути першим, хто створив дійсний блок, а значить і отримувати за нього винагороду. Згодом конкуренція посилилася. Майнери почали шукати способи обійти конкурентів, наприклад, спільно працювати в пулах для майнінгу та покращувати своє обладнання.

Сьогодні майнінг Ефіріуму — це набагато промисловіша діяльність. Є софт, спеціально створений для майнінгу. Тепер майнер вкладають свої гроші в майнінгові пристрої ASIC, щоб збільшити свій прибуток. ASIC - це спеціалізовані комп'ютери, створені для того, щоб обчислювати якнайбільше хешей з максимальною енергоефективністю. Це також породило майнінгові пули. Ці інновації спрямовані на об'єднання більшої обчислювальної потужності, щоб підвищити шанси майнерів вирішити задачу алгоритму та отримати винагороду.

За фактом це також те, як працює мобільний крипто-майнінг, просто у значно менших масштабах. Ви можете приєднатися до пулу майнінгу зі свого смартфона або мобільної ферми майнінгу. Однак ви ділитимете незначну кількість енергії зі своєю мережею в порівнянні з іншими майнерами. Таким чином, коли винагороди розподілятимуться всередині мережі, ваш відсоток буде дуже малий.

Оскільки ваша прибутковість як майнер залежить від ваших витрат, ви хочете, щоб ваші інструменти були максимально економічними. Якщо ваше обладнання неефективне або витрати на електроенергію занадто високі, ви ризикуєте займатися збитковою діяльністю. Сьогодні смартфони, так само як персональні комп'ютери та ноутбуки, не конкурентоспроможні у видобутку крипти.

Хоча ви не можете вигідно майнити Ефіріум, використовуючи апаратне забезпечення вашого смартфона, ви можете налаштувати та контролювати операцію майнінгу зі свого мобільного пристрою.

Як займатися майнінгом Ефіріуму на смартфоні?

Мобільний гаджет має частину потужності комп'ютера, тому зрозуміло, що використовувати його для майнінгу Ефіріуму або будь-якої іншої криптовалюти, яка використовує модель майнінгу PoW, невигідно.

Але навіть якщо ви проігноруєте це і вирішите спробувати, ви все одно не зможете знайти офіційні програми для майнінгу ні в Google Play Market, ні в Apple App Store. Обидві компанії заборонили їх ще 2018 року.

Apple не дозволяє використовувати програмне забезпечення для майнінгу криптовалюти на жодній зі своїх платформ, тому що воно піддає компоненти пристрою сильному навантаженню, а також розряджає акумулятор. У рекомендаціях App Store прямо зазначено, що програми «не повинні швидко розряджати акумулятор, виділяти надмірну кількість тепла або створювати непотрібне навантаження на ресурси пристрою». Програми для майнінгу криптовалют роблять усе перераховане вище, тому вони були виключені.

Google аналогічним чином заборонив крипто-майнінг у Play Market ще у 2018 році. Згідно з політикою розробників Play Market щодо фінансових послуг, платформа не «дозволятиме додатків, які видобувають криптовалюту на пристроях». Проте Google, як і раніше, дозволяє «додатки, які віддалено керують видобутком криптовалюти», що означає, що програми для хмарного майнінгу та програми для управління пулами майнінгу, як і раніше, підтримуються.

Варіанти видобутку Ефіріуму за допомогою мобільного пристрою

Що ж, соло-майнінг на смартфоні – не найкраща ідея, але є й інші опції. Наприклад, можна видобувати криптовалюти, спеціально призначені для мобільних пристроїв, такі як монети Pi та AntCoin. Але скажемо відразу: багато хто з цих цифрових активів занадто сумнівний. Такі активи часто не підтримуються більшістю торгових майданчиків, а це означає, що вони не можуть бути реалізовані з метою заробітку. Ці монети також практично не мають цінності, тому їхній видобуток так чи інакше не буде дуже прибутковим.

Ще один варіант – хмарний майнінг: заплатіть компанії за видобуток бажаної криптовалюти за допомогою її обладнання для майнінгу та відстежуйте свій прибуток за допомогою телефону. У Google Play Market і Apple App Store є безліч програм для керування операціями хмарного майнінгу.

Останній варіант — обійти офіційні магазини програм та завантажити програму для майнінгу з стороннього ресурсу. Але зазвичай це не рекомендується робити з міркувань безпеки.

Давайте детально розглянемо всі доступні варіанти для видобутку Ефіріуму за допомогою смартфона на iOS або Android.

Соло-майнінг на смартфоні

Майнити криптовалюту на пристроях iOS або Android не так просто. Популярність Ефіріуму продовжує зростати в геометричній прогресії, він залишається дуже привабливим для криптомайнерів, а конкуренція лише зростає. І мобільному телефону потрібно кілька місяців, перш ніж він згенерує невелику частку Ethereum.

Отже, хоча добувати Ефіріум за допомогою смартфона можна, соло-майнінг, як правило, не рекомендується з двох причин:

  • майнінг створить неймовірне навантаження на ваш пристрій, скоротить термін його служби та може пошкодити обладнання;

  • прибутки, які ви отримуєте, не коштують витрачених зусиль — видобуток монет ETH за допомогою смартфона швидше за все принесе вам копійки лише через рік (і це якщо не брати до уваги вартість електроенергії та знос техніки).

Пул майнінгу криптовалюти

Пули — це групи майнінгу ETH, розміщені на серверах, у яких кожен вносить обчислювальні ресурси, що використовуються обробки транзакцій. Якщо пул успішно розшифровує передачу криптовалюти, кожен учасник отримує свою частку залежно від обсягу обчислювальної потужності, яка була внесена.

Існують програми для майнінгу криптовалюти, створені для операційних систем мобільних пристроїв, які вимагатимуть від вас приєднання до пулу. Ви навряд чи знайдете, який пул є найкращим. Однак, перш ніж приєднатися до майнінгового пулу, ви повинні враховувати його розмір. Це визначатиме регулярність платежів (тому великі пули платять частіше), комісійні збори та метод винагороди. Більшість пулів PPS (pay-per-share) мають фіксовану суму, яку вони розігрують щоразу, коли відправляють частку криптоблока.

Хмарний майнінг за допомогою мобільного пристрою

Хмарний майнінг з використанням смартфона - набагато реальніший і законний спосіб заробітку Ефіріуму. Сервіси підключають користувачів до законних служб хмарного майнінгу, спрощують відстеження операцій віддаленого майнінгу та забезпечують швидке внесення змін. Серед мобільних програм для хмарного майнінгу — ECOS, Stormgain, Bitdeer, BeMine.

Завантаження сторонніх програм для видобутку Ефіріуму

Останній варіант — встановлення програм для майнінгу криптовалюти не з офіційних магазинів. Це фактично означає обхід офіційних магазинів додатків, що надаються Google та Apple, для встановлення програмного забезпечення. Така практика зазвичай не рекомендується, тому що програми, які обходять офіційні канали, часто не перевіряються на наявність шкідливого коду. Отже, завантаження цих програм потенційно може ввести шкідливе програмне забезпечення на ваш пристрій.

Єдина причина, через яку користувачі вдаються до встановлення таких програм, полягає в тому, що в офіційних магазинах просто немає потрібного програмного забезпечення. Оскільки програми для майнінгу криптовалюти, що використовують апаратне забезпечення смартфона, були заборонені як Apple, так і Google, завантаження неопублікованих програм — єдиний спосіб обійти заборону. Але потенційні ризики та погрози навряд чи варті того.

Якщо з будь-якої причини ви хочете випробувати удачу і завантажити іншу програму, незважаючи на наше попередження, просто скачайте F-Droid. Це каталог безкоштовного програмного забезпечення з відкритим кодом (FOSS), розробленого для пристроїв Android.

На жаль, для iOS немає аналогічного сховища. Apple веде жорсткий контроль та має повне регулювання того, яке програмне забезпечення можна завантажити на пристрій. І немає простого способу дозволити встановлення ПЗ з невідомих джерел без злому пристрою.

Альтернативні способи отримання Ефіріуму через смартфон

В офіційних магазинах Google Play Market та Apple App Store ви можете знайти лише програми для відстеження процесу майнінгу, криптогаманці або симулятори майнінг-ферм. А скачування сторонніх сервісів для майнінгу Ефіріуму — сумнівна та дуже ризикована ідея. Але є інші опції для видобутку невеликої кількості монет через мобільний гаджет.

Наприклад, це можна зробити за допомогою кранів та ігор.

Ігри для видобутку ETH з телефону

Концепція «грай, щоб заробляти» передбачає застосування технології блокчейн для монетизації ігрового часу та фактично видобутку цифрових монет. Заробити Ефіріум через гру користувач може у додатках, де є внутрішньоігровий ринок.

Одна з найвідоміших ігор для видобутку ETH – Axie Infinity. Встановити її можна за допомогою Play Market. Ще один популярний ігровий проект для отримання Ефіріуму з можливістю виведення зароблених монет на гаманець – CryptoPop. Earn ETH.

Однак ви повинні розуміти, що отримати Ефіріум через такі ігрові сервіси в нормальних кількостях неможливо. Вам не варто розраховувати на пристойний заробіток через ігри, а також будьте готові до того, що такі ігри дуже зношують смартфони та впливають на продуктивність пристроїв.

Крани для видобутку ETH з телефону

Крани - це сервіси, які дозволяють безкоштовно отримати невелику кількість цифрових монет. Суть таких програм полягає в тому, що користувачі заробляють Ефіріум за виконання найпростіших завдань.

Один із таких сервісів для мобільних пристроїв – EthLover. Earn Ethereum. Кран дозволяє отримувати ETH як щоденний бонус, а також успішне вирішення легких завдань.

Вплив майнінгу на мобільний пристрій

Звичайно, ваш смартфон не призначений для майнінгу криптовалюти. І можуть виникнути проблеми з його роботою, якщо ви використовуєте свій телефон для видобутку Ефіріум. Майнінг криптовалюти - це інтенсивний процес, що вимагає багато електроенергії. І якщо ви використовуєте програму для майнінгу на своєму смартфоні, ви можете помітити, що продуктивності та швидкості роботи просто не вистачає.

Видобуток криптовалюти на вашому смартфоні також може негативно вплинути на термін його служби. Чим більше навантаження ви надаєте на пристрій, тим сильніше погіршується апаратне забезпечення. Це набагато актуальніше для соло-майнінгу, ніж для майнінгу в пулі, але в принципі однаково працює для обох способів.

Також варто зазначити, що додатки для майнінгу криптовалют активно використовуються для поширення шкідливих програм. Криптоіндустрія рясніє зловмисниками, які прагнуть знайти жертв, і у сфері майнінгу ситуація така сама. Навіть якщо сама програма для видобування Ефіріуму не призначена для зараження вашого пристрою, оператори програми можуть просто вкрасти ваш прибуток. Перед встановленням вам необхідно переконатися, що передбачуваний додаток для майнінгу заслуговує на довіру і є надійним.

Що ми маємо?

Хоча технічно ви можете видобувати Ефіріум за допомогою смартфона та програми для майнінгу, це, швидше за все, просто не коштуватиме витрачених зусиль. Ви не зможете отримати солідний прибуток від цього заняття, а ваш пристрій буде дуже швидко виведений з ладу практично без користі.

На практиці використання смартфону для майнінгу криптовалюти — точно не найкраща ідея. Відповідних програм у Google Play Market або Apple App Store ви просто не знайдете, встановлення програм від сторонніх розробників тягне за собою велику кількість ризиків, а монети, призначені для мобільного видобутку, мають не найкращу репутацію. Більш-менш життєздатним варіантом, але також ризикованим є хмарний майнінг зі смартфона. Також можна розглянути видобуток монет через мобільні ігри чи крани.

Отже, хоча мобільний майнінг може здатися зручним і дешевим, ви повинні тверезо оцінювати можливості для заробітку, а головне всі ризики. А якщо ви дійсно налаштовані стати крипто-майнером, найкраще купити спеціальне обладнання для видобутку Ефіріуму та приєднатися до пулу майнінгу.