Повернутися до новин

Що Таке WallStreetBets

Опубліковано: 09.02.2021
Оновлено: 21.09.2022
Other

Що таке WallStreetBets?

Останнім часом WallStreetBets перетворився на мейнстрім, ставши головною фінансовою новиною та перемістившись з першої сторінки Reddit на перші шпальти авторитетних ресурсів. І хоча багато хто зараз вперше відкриють для себе WSB, він набирає обертів протягом усієї пандемії.

Що ж це таке? WallStreetBets (або WSB) - це біржове співтовариство на брокерській платформі Reddit, група з декількох мільйонів чоловік, в основному молодих інвесторів-любителів. Учасники обговорюють торгівлю акціями та опціонами, говорять про інвестування (найчастіше про спекулятивне), діляться порадами з трейдингу в контексті того "як перемогти систему". Характерні риси - ненормативна лексика, іронія, величезна доза мемів.

WallStreetBets відомий своїми агресивними стратегіями, які, перш за все, пов'язані з торгівлею короткостроковими цінними паперами. Учасники цієї Reddit-платформи - звичайні люди, молоді трейдери та інвестори, які торгують і спекулюють, ігнорують основні інвестиційні принципи та методи управління ризиками, а тому їх діяльність прирівнюється до азартної гри.

Виникнення криптовалюти WSB: як це було

WallStreetBets з'явився кілька років тому, але заговорили про нього зовсім недавно: криптовалюта стала відомою своєю роллю в короткому стисненні GameStop в 2021 році. А почалося все ще в кінці минулого року з публікації одного користувача WSB: він розкритикував хедж-фонд Melvin Capital, який відкрив короткі позиції по GameStop. Учасник Reddit-платформи визнав компанію перспективною. З тих пір трейдери почали скуповувати папери недооцінених компаній, а популярність форуму WallStreetBets почала зростати в геометричній прогресії. На даний момент число учасників уже перевищила позначку в 8 мільйонів і продовжує стрімко збільшуватися.

Хто ж за цим стоїть?

Кращий спосіб зрозуміти WallStreetBets, його поточний стан і подальші перспективи - дізнатися про Хайме Рогозінськи - творця цієї платформи, з якого все і почалося. За його словами, він шукав місце для того, щоб ділитися своїми агресивними інвестиційними ідеями. Не знайшовши такого форуму, він вирішив створити таке співтовариство сам. Так і виник WallStreetBets на відомій платформі Reddit.

Почалося все ще в далекому 2012: Рогозінськи вперше зацікавився фондовим ринком, а вже в 2019 їм було запущено WBS. Сам творець вважав за краще стартувати з торгівлі валютами та ф'ючерсами, але WallStreetBets відмінно підходить для будь-яких угод. До слова, зараз Рогозінськи може спостерігати за успіхом свого дітища лише з боку. Він порушив правила Reddit, що забороняють модераторам монетизувати свої спільноти, і був вигнаний зі свого ж творіння.

Актуальність. Чому ми про це говоримо?

Саме спільнота молодих і буйних реддіторів з WallStreetBets породжує багато запитань про те, що ж це таке, чим займаються учасники, чому це цікаво.

З початку поточного року трейдери з Reddit виступають проти хедж-фондів, які вирішили заробити на падінні акцій. Вони почали масово скуповувати цінні папери підприємств, які опинилися в збитковому становищі. Це призвело до того, що вартість акцій цих компаній почала зростати. Першою такою компанією стала мережа GameStop, яка вже давно перебувала в скрутному фінансовому стані. Її акції ростуть на сотні відсотків і несуть мільярдні втрати хедж-фондам. GameStop - далеко не перша компанія, чиї котирування розгойдали реддітори. Серед інших - AMC Entertainment, Nokia, Blackberry.

Що ми маємо сьогодні? Все настільки серйозно, що призводить до локального божевілля на фондовому ринку, викликає масовий збій системи, привертає увагу влади та навіть Білого дому. Бізнес-магнат Ілон Маск, схоже, теж підтримав рух, залишивши 26 січня в Твіттері посилання на сабреддіт WallStreetBets. І як показує ситуація з GameStop, поки учасникам цієї Reddit-групи таки вдається познущатися над істеблішментом.

WallStreetBets на CoinMarketCap

Про все це переконливо свідчать і дані CoinMarketCap. Істотний вплив спільноти WallStreetBets на криптоіндустрію спостерігається з 29 січня, коли нова монета виявилася в топі рейтингу CoinMarketCap, обігнавши навіть біткоїн. Нова криптовалюта WSB зросла більше ніж на 130% за добу, а щоденна сума торгів досягла 100 млн доларів.

wsb

Токен WSB був випущений у зв'язку з раптовим глобальним успіхом однойменного сабреддіта та підтримки його учасників. Він займає своє місце поруч з біткоїном та іншими криптовалютами, які дотримуються аналогічної філософії - принцип вільного ринку та повного володіння власними активами. Проте CoinMarketCap попереджає, що фактично такого активу не існує. Але ми ж розуміємо, що всі ці цифри виникли не на порожньому місці.

wsb

Перспективи WallStreetBets на 2021-й рік

Ринок криптовалюти дуже динамічний, волатильний і непередбачуваний. Прогнозувати щось напевно дуже складно, навіть неможливо. Але передбачити якісь тенденції та перспективи можна.

І одне ми знаємо точно: учасники WallStreetBets оголосили війну великим хедж-фондам і поки успішно громлять їх. Однак важливо усвідомлювати, що незважаючи на те, що спільнота може чинити серйозний вплив на окремі акції, вона не в силах перевернути весь ландшафт глобального ринку.

Аналітики переконані, що поточний стан з акціями GameStop не триватиме довго - крах актуальних котирувань не змусить себе чекати. За прогнозами ціна паперів компанії незабаром буде в десятки разів нижче. Більш того, світові фінансисти схиляються до думки, що ралі GameStop - "неприродні, божевільні та небезпечні".

Що буде з WallStreetBets і "розігрітими" акціями далі, чи не стануть учасники спільноти жертвами власного успіху? Покаже час.