Повернутися до новин

USDT TRC20 та ERC20: відмінність форматів стейблкоінів

Опубліковано: 20.06.2022
Оновлено: 11.09.2023
USDT

Tether (USDT) – ключовий представник криптовалютної групи стейблкоінів. Монети цього типу легко розпізнати, оскільки їх курс прив'язаний до фіатної валюті, отже є відносно стабільним і фіксованим. Так, вартість однієї монети USDT завжди становить близько $1, а сам актив є фактично цифровою версією американського долара.

Tether позбавлений двох основних проблем криптовалют – незабезпеченість фіатними валютами та сильні коливання курсу. Завдяки своїй здатності поєднувати стабільність фіатних валют та низьку волатильність із перевагами криптовалют, ці монети є дуже затребуваними серед трейдерів та інвесторів.

USDT — перша у світі криптовалюта за торговими обсягами та третя за показником ринкової капіталізації. Операції з цим токеном дуже популярні серед користувачів, але не всі знають різницю між блокчейнами цього стейблкоіна. Спочатку Tether було розроблено на базі стандарту OMNI Layer, але згодом був випущений і в інших мережах. На сьогоднішній день їх п'ять:

  • OMNI – у блокчейні Bitcoin;

  • ERC20 - у блокчейні Ethereum;

  • TRC20 - у блокчейні Tron;

  • BEP2 - у блокчейні Binance;

  • BEP20 - смарт ланцюжок Binance.

Найпопулярнішими є TRC20 та ERC20. Різницю між цими форматами ми й розглянемо далі.

Докладніше про USDT Tron (TRC 20)

Токени за стандартом USDT TRC20 у мережі блокчейну Tron почали вперше з'являтися навесні 2019 року. Це призвело до розвитку всієї криптоекосистеми Tron, а ключовою перевагою мережі, порівняно з аналогами, стали низькі комісії. Крім того, результатом випуску токенів Tether стандарту TRC20 стало збільшення швидкості транзакцій у мережі та поява додаткових можливостей для ширшого використання криптовалюти.

Токен на основі USDT TRC20 — це оновлення протоколу OMNI, яке надає такі можливості та переваги:

  • можливість утримувати та переказувати через смарт-контракт на TRON;

  • повністю безкоштовний та прозорий процес;

  • найнижча комісія за переказ;

  • миттєва доставка.

Це забезпечує взаємодію з протоколами на основі TRON та децентралізованими програмами (DApps), надаючи користувачам можливість здійснювати транзакції та обмінювати фіатнозабезпечені валюти у мережі TRON.

USDT ERC20 - все про стейблкоін

Tether розпочав свою подорож до Ethereum, глобальної екосистеми смарт-контрактів, взимку 2018 року. Так, токени стандарту USDT ERC20 у блокчейні Ефіріум були реалізовані з метою застосування USDT у смарт-контрактах та децентралізованих додатках цієї мережі. Це дозволило суттєво скоротити тривалість транзакцій (порівняно з транзакціями у мережі Bitcoin), а головним недоліком стали високі комісії.

Емісія Tether на Ethereum відповідно до стандарту USDT ERC20 була здійснена у великій кількості, що становило близько 50% від загальної пропозиції стейблкоіну.

Відмінності стандартів TRC20 та ERC20

Характеристики USDT TRC20 та USDT ERC20 багато в чому ідентичні та практично повністю збігаються. Тим не менш, Tether, випущений на Tron, відрізняється від Tether, випущеного на Ethereum.

Саме в цьому і криється причина того, чому потрібно було випускати Tether в різних мережах. Так, стейблкоіни в мережі блокчейну Tron з'явилися через високі комісії за транзакції Ethereum 1.0 і щодо низької швидкості обробки. Це і є основною відмінністю стандартів USDT TRC20 та USDT ERC20, а також, мабуть, головною причиною того, чому останнім часом кількість Tether транзакцій на Tron перевищує транзакції на Ethereum.

Крім того, список відмінностей TRC20 та ERC20 для криптовалюти Tether включає наступне:

  • базовий блокчейн ERC20 - Ethereum, а в TRC20 використовується мережа Tron;

  • час транзакції на USDT ERC20 - в середньому 5-15 хвилин, USDT TRC20 пропонує високу швидкість транзакцій і часто обробляє їх менш ніж за хвилину;

  • при перекладі TRC20 необхідно заплатити комісію менше за цент, а переклад TRC20 коштує приблизно $6;

  • USDT ERC20 відрізняється підвищеним рівнем безпеки та конфіденційності, а USDT TRC20 має середню безпеку користувача та засобів.

За великим рахунком, монета Tether у всіх мережах залишається однаковою. Відмінності полягають у стандартах випуску, швидкості обробки транзакцій, сумі комісій. Рахунки монети легко відрізнити за їх форматом: адреса в блокчейні Tron починається з великого символу T, а в мережі Ethereum - з "0" і "х".

TRC20 та ERC20: переваги та недоліки

Tether — цифровий актив із найвищим показником транзакцій та з найбільшим рівнем обсягу торгів. Так, щодобово користувачі по всьому світу здійснюють мільйони угод з USDT, і за такої кількості обмінів різниця в комісіях між різними блокчейнами є досить відчутною.

Протокол Tron пропонує вигідніші умови для транзакцій порівняно з мережею Ethereum — користувачі, які працюють з USDT TRC20, сплачують нижчу комісію, а їх транзакції обробляються набагато швидше.

Так, основні переваги USDT TRC20:

  • більша швидкість передачі;

  • дешевші транзакції;

  • висока масштабованість блокчейна.

Робота з USDT ERC20, у свою чергу, відрізняється тим, що токен цього протоколу може бути обмінений на будь-який інший токен стандарту ERC20, наприклад, Decentraland (MANA), Chainlink (LINK) або Uniswap (UNI). У випадку з USDT TRC20 користувачі повинні виконувати додаткові дії, а це тягне за собою додаткові тимчасові та фінансові витрати.

Так, основні переваги USDT ERC20:

  • підвищена безпека операцій;

  • високий рівень ліквідності на крипторинку;

  • прямий обмін на інші токени ERC20;

  • надійність мережі Ethereum

Криптогаманці Tether підтримують токени обох стандартів - ви можете отримувати та зберігати як USDT ERC20, так і USDT TRC20. А при відправленні монет зі свого сховища ви можете просто вказати, в яку мережу ви хочете їх відправити — ERC20 або TRC20.

Чи можна переводити з TRC20 на ERC20?

Ні, ви не можете перевести USDT між його версіями ERC20 та TRC20. Це два окремих токені з різними блокчейнами, для яких використовуються різні криптогаманці, тому ці активи не сумісні. Неможливо безпосередньо відправляти монети між різними блокчейнами. Якщо так спробувати зробити, монети просто зникнуть, і повернути ви їх не зможете. Багато сервісів, до речі, додатково попереджають про це і вказують, що введена адреса не є правильною.

Отже, монети та сховища повинні відноситися до одного активу та до однієї мережі. Але ви можете скористатися сервісами обміну, які дозволяють переводити з TRC20 на ERC20 та підтримують такий формат транзакцій. Альтернативна опція - перевести наявні токени в гривню або іншу крипту, а потім вивести їх на USDT гаманець, але вже в потрібному протоколі.

Де можна обміняти USDT в залежності від формату

Одні обмінники надають користувачам можливість здійснювати транзакції у мережі Tether TRC20, інші — у Tether ERC20. Але є й такі, які підтримують обидва протоколи одразу. Одним із таких є популярний обмінний сервіс Changeit.

Крім того, що обмінник працює на основі двох форматів та дозволяє придбати USDT максимально вигідно, майданчик також відрізняється низькими комісіями, вигідними курсами, простотою обміну та високим рівнем безпеки. Обмінюйте Tether надійно та вигідно незалежно від вибраної мережі.

Альтернативні біржі та обмінники, що працюють з TRC20 та ERC20

Сьогодні всі відомі великі торгові майданчики підтримують операції з Tether. Розглянемо глобальні послуги, функціонал яких дозволяє обмінювати USDT TRC20. Отже, з протоколом Tron працюють такі платформи:

  • AnyExchange;

  • COIN24;

  • WhiteBit;

  • Kuna.io;

  • ByBit.

Тепер давайте ознайомимося із сервісами, на яких можна здійснювати транзакції з Tether у блокчейні Ethereum. Отже, стандарт USDT ERC20 підтримують такі біржі та обмінники:

  • COIN24;

  • Coins.black;

  • WhiteBit;

  • Kuna.io;

  • Binance.

Висновок

Tether - це перспективна і досить стабільна монета, яка поєднує прогресивні новинки криптотокенів і відносну стійкість фіатних валют. Його загальна пропозиція розділена між різними блокчейнами, а найзначніші з них - Tron та Ethereum за стандартами TRC-20 та ERC-20 відповідно. Кожен з них має свої плюси та мінуси, але по суті USDT, випущений на основі будь-якого протоколу, пропонує схожі характеристики та можливості.

Ринок стейблкоїнів стрімко розвивається, і крім Tether є інші, не менш цікаві, криптовалюти, курс яких прив'язаний до долара. Порівняння USDT та BUSD підтверджує, що Tether — граний варіант для інвестування в стейблкоіни, але не єдиний.

Визначте собі ключові цілі, проведіть аналіз, а потім виберіть найкращу опцію для вкладень. І пам'ятайте: незважаючи на те, що стейблкоіни знижують ризики криптоінвестування, вони не позбавляють їх повністю. Не забувайте про це і в жодному разі не купуйте крипту на останні гроші.