Повернутися до новин

Січневі криптовалютні ринки: Біткоін повторив свій зліт, а Маск розглядає можливість створення альткоіна для мережі Twitter

Опубліковано: 03.02.2023
Аналітика

Біткоіну (BTC) практично вдалось повторити у січні свій рекорд: монета піднялась на 39,4%. Останнього разу таке зростання було зафіксовано восени 2021 року - найпопулярніша криптовалюта подорожчала на 40%, показник залишається найбільшим щомісячним зростанням за останнє десятиліття. Уповільнення інфляції та очікування того, що позиція Федеральної резервної системи США щодо підвищення ключової процентної ставки буде помірною, посилили оптимізм на ринку.

Minfin.com.ua в співпраці з криптобіржею Changeit підсумували ситуацію на крипторинку за минулий місяць і проаналізували стан на сьогоднішній день.

Зростання BTC набрало обертів в середині зими після того, як оприлюднили дані щодо зниження інфляції в США: річне зростання цін у грудні становило лише 6,5%, що являється значно нижчим за очікування експертів. Інфляція досягла піку в червні і від тоді поступово знижувалася.

Втішні показники інфляції дещо підбадьорили вкладників, що ФРС сповільнить темпи зростання і, можливо, навіть повністю припинить підвищення ключової ставки в найближчому майбутньому. Більшість криптовалют та ринок цінних паперів сприйняли цю новину підвищенням.

Goldman Sachs назвав Біткоін найкращим активом року завдяки його стрімкому зростанню, навіть враховуючи маржіризику.

Друга за величиною, після Біткоіна, валюта Ethereum(ETH), у січні зросла на 32,4%, а третя за популярністю, Binance coin (BNB), - на 26%. Провідний індекс криптовалютного ринку,CMC Crypto 200 (який відстежує ціни 200 найпопулярніших криптовалют, виключаючи стейблкоін та Біткоін), показав стрімкий зріст – на 5%.

Крім макроекономічних показників, позитивний вплив на криптовалютний ринок мав підвищений інтерес з боку інституційних вкладників, які демонстрували найвищий попит на ці активи протягом останніх шести місяців. Додатковим фактором зростання цін стало активне згортання трейдерами коротких позицій за криптовалютами на тлі позитивних новин.

Швидке зростання Solana

Solana (SOL), монета, яка останніми місяцями раптово впала через зв’язки з біржею FTX , демонструє високі темпи зростання: у січні токен виріс на 138% за один раз. Здебільшого це пояснюється значним падінням наприкінці 2022, коли монета досягла дна на тлі загального оптимізму.

Однак відбулись декілька позитивних подій,які не мали істотного впливу на ціну монети деякі позитивні моменти, такі як старт випуску власної мемної монети компанії і початок попередніх замовлень смартфонів .

Однак, наразі Solana приблизно в 10 разів дешевше, аніж на піку своєї вартості, як спостерігали восени 2021 року. В результаті спеціалісти попереджають, що довіру до платформи сильно підірвано.

Twitter запустить власну криптовалюту

Розмови про можливість заснування соціальною мережею Twitter власної криптовалюти почалися незабаром після придбання американського сервісу Ілоном Маском.

У січні така гіпотеза підтвердилися. Технічний дослідник Джейн Манчун Вонг повідомила про початок робіт над її інтеграцією.

Нова функція дасть змогу користувачам отримувати фінансову винагороду за свої публікації. Винагороди будуть являти собою внутрішні токени Twitter, які можна буде купити за фіатні гроші.

Сам Ілон Маск підтвердив перспективу інтеграції криптовалют.

Міліардер зазначив, що в нього немає жодних проблем і з тим, щоб Twitter приймав платежі однаково і у фіаті, і в криптовалюті.

Changeit - українська онлайн криптовалютна біржа для вигідного та швидкого обміну криптовалют. Відсутність прихованих комісій та сервіс приймає для розрахунків будь-які картки українських банків.

Наразі біржа пропонує сім основних валют: UAH, BTC, ETH, USDT, LTC, DOGE, DASH . Changeit жертвує на благодійність частину своїх комісійних за транзакції на підтримку українських військових.