Повернутися до новин

Все, що потрібно знати про TETHER (USDT)

Опубліковано: 18.03.2021
Оновлено: 01.02.2024
USDT

Tether (USDT) - лідер з торгівельних обсягів, перший та найпопулярніший стейблкоін на крипторинку; цифрова валюта, курс якої прив'язаний до американського долара, євро, японської ієни і завжди залишається стабільним. Криптовалюта представлена на різних блокчейнах і в останні роки демонструє істотне зростання торгових обсягів, рівня капіталізації та підвищення ліквідності.

Головна ідея проекту - прив'язка до фіатних засобів, відображення долара в криптовалюті та здійснення вільної конвертації реальних грошей в цифровий актив. Цим і пояснюється назва криптовалюти: Tether (USDT) - United States Dollar Tether. Мабуть, головна особливість - стабільність, яка стала відповіддю на волатильність і непередбачуваність крипторинку. Така стійкість активу якраз і пояснюється прив'язкою до реальних грошей. За твердженнями компанії-засновника, прив'язка курсу здійснюється за рахунок банківського резерву доларів США на рахунку компанії: на кожен випущений 1 стейблкоін USDT на депозиті зберігається 1 USD. Емісією криптовалюти займається гонконгська компанія Tether Limited. І про це ми поговоримо докладніше.

Сьогодні USDT не знижує своїх позицій навіть попри те, що наприкінці грудня 2023 року верховна народна прокуратура Китаю повідомила громадян про те, що обмінні операції зі стейблкоїном визнані незаконними, а щодо учасників ринку, які планують продовжувати використовувати USDT як обмінний засіб, будуть вжиті суворі заходи. Так, нещодавно компанія Tether Limited, емітент найбільшого стейблкоїна USDT, придбала ще 8888 монет BTC (що еквівалентно $380 млн), що вивело загальний обсяг інвестицій на рівень $2,8 млрд. І це свідчить лише про те, що Tether продовжує все більше заслуговувати на нашу увагу.

Історія Tether: ким і коли був створений

Токени USDT емітує компанія Tether Limited, що базується в Гонконгу, а представлена ​​криптовалюта на ринку з 2015 року. Однак її історія почалася трьома роками раніше - в 2012, коли Дж. Р. Віллет підняв питання та виступив з пропозицією щодо розробки нових цифрових активів на основі добре всім відомого біткоіна. Так, був представлений стартап під назвою Realcoin, авторами якого стали біткоін-інвестор Брок Пірс, підприємець Рів Коллінз і розробник ПЗ Крейг Селлерс. Восени 2014 року на основі біткоіна та за допомогою протоколу Omni Layer були емітовані токени Realcoin.

"Кожен долар в резерві буде представлений одним випущеним токеном Tether. Ця віртуальний зв'язуючий вузол криптовалюти з активом реального світу", - такою була позиція авторів платформи.

В кінці 2014 року стало відомо про майбутній ребрендинг проекту. Тоді Tether і отримав свою назву. У 2015 році компанія Tether Limited заявила про колаборацію з трьома стартапами і запустила торги на Bitfinex, в результаті чого кількість майданчиків, на яких була представлена криптовалюта, стало стрімко зростати. Також стали рости і чутки. У співтоваристві стали припускати про можливий зв'язок між Bitfinex і Tether Limited в силу того, що торговельна площадка, як ми вже сказали, перша інтегрувала USDT в свій сервіс.

Згодом компанія Tether Limited неодноразово піддавалася критиці, сумнівам, недовірі. Аж до судових розглядів. Так, в 2018 році були висунуті звинувачення в нездатності гонконгської кріптокомпаніі підкріпити обсяг USDT в обороті (більше двох мільярдів емітованих монет) американською валютою у відповідній кількості. Компанія Tether Limited підтвердила свою доларову базу та виграла справу. І це далеко не єдиний подібний інцидент в діяльності компанії. Вже в 2019 році компанія заявила, що монети фіатно-забезпечені тільки на 74%, а не на 100% (як заявлялося раніше). До слова, зв'язок між Bitfinex і Tether Limited все таки підтвердився.

Цікаво, що перший час вартість USDT була вельми нестабільною, і були часи, коли ціна одного токена Tether навіть досягала немислимих $ 1,2. Але це в минулому. Все швидко змінилося, і з 2019 року актив став піддаватися набагато меншій волатильності. Пов'язано це як з істотним зростанням торгових обсягів самої валюти, так і з загальною популяризацією крипторинків.

Особливості USDT

Ключова відмінність цієї монети від інших цифрових активів у тому, що Tether немає блоків транзакцій, а забезпечений він фіатним резервом. Стейблкоін не має власного блокчейну, а реалізуються токени на готових інших децентралізованих системах.

З технічного погляду USDT — досить специфічна криптовалюта. По-перше, його робота спрямована та організована за протоколом Omni. Цей протокол виконується вбудованим способом на блокчейні. В результаті ця монета успадковує властивості токенів зазначеного ланцюжка блоків і отримує вигоду з можливостей, запропонованих зазначеним ланцюжком блоків.

Крім того, протокол Omni може випускати (створювати) та спалювати (знищувати) цифрові токени, представлені у вигляді метаданих, інтегрованих у блокчейн. В даний час USDT працює на Algorand, Avalanche, Simple Ledger Protocol (SLP) Bitcoin Cash, Ethereum, EOS, Kusama, Liquid Network, Omni, Polygon, Tezos, Tron, Solana, Statemine. Токени USDT неможливо знайти, а створюються лише Tether відповідно до потребами екосистеми.

З іншого боку, Tether дуже серйозно ставиться до прозорості, що, безперечно, вважається важливим плюсом USDT. Журнал транзакцій є загальнодоступним, а також є веб-сайт прозорості. Все це для того, щоб забезпечити гарантії та спокій спільноті користувачів, які використовують стейблкоін. Це спричинило створення Proof of Reservations — системи, яка об'єднує облік блокчейну разом з урахуванням банківських рахунків, щоб забезпечити так звану «еквівалентність Tether». Саме ця еквівалентність забезпечує коефіцієнт забезпечення 1:1.

Однією з основних технічних характеристик USDT є спосіб управління грошовим потоком між токенами та фіатними валютами. Цей процес можна умовно розділити п'ять етапів, кожен із яких має певну функціональність:

  1. Спочатку користувач вносить певну суму доларів на банківський рахунок компанії Tether Limited.

  2. Після цього Tether Limited генерує та зараховує токени USDT на рахунок користувача. Вони створюються у співвідношенні 1:1 із внесеним депозитом.

  3. Потім, вже з активними засобами USDT, користувач може використовувати їх як будь-яку криптовалюту.

  4. Щоб користувач міг обміняти свої токени USDT, він повинен внести їх на рахунки Tether Limited, щоб обміняти їх на долари.

  5. Нарешті, Tether Limited знищує токени USDT та відправляє фіатну валюту на банківський рахунок користувача. Користувачі також можуть отримувати інші фіатні або цифрові валюти за допомогою різних засобів обміну.

Переваги Tether

Давайте розглянемо ключові переваги USDT, які роблять цей актив таким цікавим та привабливим для інвестицій.

  • Стабільна ціна. Вартість USDT завжди прагне співвідношення 1:1 з американським доларом.

  • Дешеві транзакції. Так, наприклад, якщо ви надсилаєте гроші з одного рахунку USDT на інший, комісія за цю транзакцію не стягується. Але якщо ви хочете конвертувати USDT на інші криптовалюти або фіатні активи, ви заплатите невелику комісію.

  • Висока інтегрованість. USDT особливо легко інтегрувати у біржові платформи. У результаті майже всі біржові майданчики пропонують пари для торгівлі.

  • Висока швидкість транзакцій. Переказ та зарахування монет здійснюються максимально швидко.

  • Захист інвестицій. Tether значно полегшує завдання захисту засобів трейдерів та користувачів, зацікавлених у роботі з криптою. Це пов'язано з тим, що монета дозволяє швидко обмінювати волатильніші криптовалюти, такі як Біткоін, на стабільний актив. Наприклад, трейдер може здійснювати купівлю та продаж крипти, а наприкінці своїх угод конвертувати свій баланс у USDT.

  • Відсутність обмежень під час здійснення переказу. USDT має всі переваги звичайної криптовалюти. Це означає, що ви можете надсилати USDT в будь-яку точку світу без особливих проблем і з низькими комісіями.

  • Безпечна платіжна платформа з погляду волатильності. Це пов'язано з тим, що криптовалюта завжди зберігає свою вартість в один долар, що робить її ідеальною для платіжних систем, де волатильність не бажана, але хочеться використовувати криптовалюту.

  • Абсолютна прозорість. Розробники Tether запевняють, що регулярно здійснюється аналіз відповідності коштів у резерві компанії та загального балансу рахунків користувачів. Всі дані знаходяться у відкритому доступі і постійно оновлюються.

Недоліки Tether

Тепер давайте розглянемо головні недоліки USDT, які у чомусь обмежують та ускладнюють роботу з криптовалютою.

  • Є сумніви щодо того, чи компанія Tether підтримує забезпечення 1:1 між токенами USDT та їх банківськими резервами. Ще жодного разу не було можливості провести повний та публічний аудит цієї системи. Через це в 2017 році USDT зіткнувся зі складною ситуацією, коли його вартість була значно нижчою від співвідношення 1:1 з доларом, впавши до 0,9:1. Аналогічним чином, компанія Tether була причетна до кількох скандалів, таких як хакерський скандал зі зломом Bitfinex, а також інших скандалах з мільйонними збитками.

  • Tether багато разів використовувався для виконання досить сірих операцій на крипторинка. Ці операції включають маніпулювання цінами на інші монети і навіть злочинні дії. Хоча такого роду активності є чимось унікальним, вплив цього стейблкоина значно збільшує кількість таких дій. На нього навіть вказали як на шахрайство та схему відмивання грошей, оскільки не було зрозуміло, звідки взялася його величезна ринкова капіталізація за такий короткий час, який станом на вересень 2022 року перевищує 60 мільярдів доларів.

  • Tether - компанія з безліччю протиріч. Насамперед, вона пропонує USDT як криптовалюту, забезпечену 1:1 по відношенню до долара. Проте з юридичної точки зору та з погляду ризиків, це не гарантується на 100%.

  • USDT не є платіжним засобом або грошима як таким. Отже, емітент не бере на себе зобов'язання здійснювати обмін стейблкоіну на долар. Крім того, немає жодних гарантій, що Tether підлягає обміну на інших майданчиках.

  • Це не анонімна валюта. Той факт, що вам потрібно внести банківський депозит для створення токенів, порушує конфіденційність та передає ваші дані в руки компанії.

  • Цей стейблкоін контролюється Tether, тому він не децентралізований і залежить від цієї компанії.

Як працює USDT

Отже, монети Tether належать до особливої ​​групи цифрових активів, які називаються стейблкоінами, що означає, що їх ціни фіксовані або прив'язані до менш волатильного активу.

Стейблкоіни є важливою сполучною ланкою між реальним світом і криптовалютами. З їхніми курсами, прив'язаними до стабільного активу, такого як випущена центральним банком фіатна валюта, стейблкоіни обіцяють захистити власників крипти від волатильності і добре підходять для транзакцій та операцій у блокчейнах та між ними.

Tether випускає кілька фіатних стейблкоінів і один прив'язаний до золота. Найбільш поширеним серед них є стейблкоін USDT, прив'язаний до долара США, в обігу перебуває понад 60 мільярдів токенів.

Інші стейблкоіни, випущені Tether:

  • Tether gold (AUXT): прив'язаний до ціни золота;

  • Tether euro (EURT): прив'язаний до валюти Європейського Союзу;

  • Tether peso (MXNT): прив'язаний до мексиканського песо;

  • Tether yuan (CNHT): прив'язаний до китайського юаня.

Як ми вже говорили, у Tether немає власного блокчейну. Спочатку USDT працював на базі протоколу Omni Layer, а пізніше зі зростанням популярності інших платформ частина емісії Tether стала прив'язуватися до інших блокчейнів. Так, сьогодні токени USDT доступні у кількох стандартах, а транзакції з USDT можуть відбуватися на різних розподілених мережах, серед яких Ethereum, Bitcoin Cash, EOS, Tron, Algorand, Solana, Avalanche, Polygon та інші.

На різних протоколах використовуються різні криптогаманці зі специфічними адресами. При операціях з Tether користувачі вибирають, через який блокчейн здійснюватиметься транзакція. Від цього залежить і те, на яку адресу зараховуватимуться монети.

USDT не видобувається і не є децентралізованим. У нього є центральна організація, компанія Tether, яка випускає (чеканить) та знищує (спалює) токени USDT, щоб підтримувати пропозицію монет щодо попиту користувачів.

Що підтримує вартість USDT?

Tether Limited запевняє, що всі стейблкоїни завжди на 100% підкріплені активами на її резервних рахунках, щоб забезпечити співвідношення обміну один до одного з активами, до яких прив'язані курси монет. Подібно до того, як казино повинно мати достатньо грошей у своєму сховищі, щоб покрити кожну фішку в грі, резерв є гарантом того, що якщо користувачі захочуть конвертувати USDT у фіат, вони зможуть це зробити.

Tether регулярно оприлюднює щоквартальну атестацію – це не те саме, що аудит – розбиваючи свої резерви по групах активів на своєму веб-сайті та оновлюючи загальну вартість активів щодня.

Згідно з останнім звітом, резерв Tether містить різноманітне поєднання:

  • готівка;

  • фінансові еквіваленти (фонди фінансового ринку, казначейські векселі США);

  • вексель;

  • корпоративні облігації;

  • кредити;

  • інші інвестиції, включаючи цифрові валюти.

Статистика: цифри та факти

  • Курс. USDT завжди прагне ідеального співвідношення один до одного з американським доларом. Токен, як і інші стабільні криптовалюти, характеризується стійкістю курсу та відрізняється майже повною відсутністю волатильності. Ці особливості дозволяють котируванням стейблкоїна завжди перебувати на рівні плюс-мінус $1. Допустимими є лише несуттєві коливання. Так, протягом останніх чотирьох років максимальний показник USDT становив $1,054 (березень, 2020), а мінімальний — $0,97 (березень, 2020). Останнім часом курс Tether є ще більш стабільним і стійким.

img

  • Ринкова капіталізація. Показник загальної ринкової капіталізації Tether протягом останніх років переживає суттєве та стрімке зростання. З 2021 року обсяг стейблкоїна почав зростати стрімко та динамічно — із $20 млрд (грудень, 2020) загальна капіталізація вже за пів року зросла до $62 млрд (червень, 2021). У другій половині 2022 року ринкова капіталізація USDT вперше за довгий час зазнала падіння — із $83 млрд (травень, 2022) показник знизився до $67 млрд (вересень, 2022). З того часу обсяг капіталізації зазнає виключно позитивної динаміки, досягнувши в січні 2024 року максимального за всю історію криптовалюти рівня $95 млрд.

img

Актуальні дані

Розглянемо докладно статистику та динаміку стейблкоїна USDT за останній місяць.

  • Курс. З другої половини грудня 2023 року до другої половини січня 2024 року котирування USDT перебували в межах від $0,9985 до $1,0015. Відсоток коливань курсу становить 0,3%.

img

  • Ринкова капіталізація. Протягом останніх 30 днів показник загальної ринкової капіталізації USDT відрізняється стабільним зростанням і позитивними тенденціями. Так, у другій половині грудня 2023 року він становив $91 млрд, а вже за місяць, у другій половині січня 2024 року, — $95 млрд.

img

Суперечки навколо USDT

Стейблкоін відрізняється не тільки суперечливим минулим, а й не менш спірним сьогоденням. Досі існують розбіжності щодо систем резервування та випуску USDT. Незважаючи на заяви про те, що всі монети на 100% забезпечені грошима та іншими ліквідними активами, жодна з чотирьох провідних аудиторських фірм ніколи не перевіряла цього.

У минулому емітент стабільної монети стикався з численними суперечками. У 2018 році Tether не вдалося провести аудит, який би підтвердив, що його токени USDT були забезпечені реальними фіатними валютами в банку. За цим були численні повідомлення про те, що компанія штучно роздула Bull Run 2017 року.

У жовтні 2021 року Tether погодилася компенсувати $41 млн після того, як Комісія з торгівлі товарними ф'ючерсами США звинуватила компанію в нездатності забезпечити криптовалюту готівкою, заявивши, що має резерви тільки для повної підтримки токенів в обігу за 27,6% днів з вересня 2016 року року до листопада 2018 року.

Tether, у свою чергу, не підтвердила та не спростувала висунуті претензії. Компанія стверджувала, що комісія виявила історичні проблеми, заявивши: «Немає жодних висновків про те, що токени Tether не були повністю забезпечені в усі часи — просто резерви не завжди були у готівці і не завжди перебували на банківському рахунку, відкритому на ім'я Tether. Tether завжди підтримувала адекватні резерви та завжди задовольняла запити на погашення. Ми продовжимо завойовувати довіру та лідирувати в галузі інновацій та прозорості».

У квітні 2022 року Tether оголосила про скорочення суми комерційного боргу у своїх резервах. Технічний директор заявив: «Згодом ми продовжуватимемо скорочувати комерційний папір, ми ще не закінчили зі скороченням».

Крім того, як відомо, Міністерство юстиції США проводило розслідування щодо Tether. За даними Bloomberg, з'ясовувалося, чи здійснювало керівництво Tether банківське шахрайство у перші роки існування монети. Bloomberg повідомив, що три особи, обізнані з цього питання, заявили, що розслідування намагалося встановити, чи приховував Tether від банківських установ, що фінансові операції були пов'язані з криптою.

Представник Tether сказав у той час: «Tether постійно проводить відкритий діалог із правоохоронними органами згідно з нашою прихильністю до співпраці та прозорості».

Отже, що відбувається зараз?

Існує ймовірність того, що регулювання криптовалюти зміниться. А один із способів зробити Tether непотрібним — створити цифровий долар, і деякі законодавці США з ентузіазмом ставляться до цієї ідеї. Цифровий долар витіснить усі прив'язані до долара стейблкоїни. Це і є найбільшим ризиком для Tether.

Компанія Tether, звичайно, не згодна: «Ми вважаємо позитивним те, що уряди черпають натхнення в приватних стейблкоінах, і особливо в Tether, як у найінноваційнішій, найліквіднішій, найнадійнішій і найпопулярнішій стабільній монеті. Ми вважаємо, що у просторі є місце як для цифрових валют центрального банку, таких як цифровий долар, так і для приватних стейблкоїнів, таких як Tether».

Зберігання USDT

Отже, для роботи зі стейблкоіном вам знадобиться криптогаманець. Розповідаємо, як створити USDT сховище за кілька простих кроків.

Як створити USDT гаманець: покрокова інструкція

  1. Переходимо на офіційний сайт проекту Tether і створюємо свій профіль. Натискаємо "Зареєструватися".

  2. Вводимо необхідні дані (ім'я, прізвище, email, логін, пароль). Натискаємо "Створити обліковий запис".

  3. Аккаунт створений. Щоб його використовувати, необхідно підключити двофакторну аутентифікацію. Натискаємо "Сторінка безпеки".

  4. Вибираємо двофакторну аутентифікацію та проходимо її зручним способом.

  5. Після того як ви отримаєте повідомлення про підключення двофакторної аутентифікації, для доступу до профілю вам буде потрібно мобільний пристрій.

  6. Після того як акаунт зареєстрований, ви можете переводити та отримувати USDT.

  7. Отримайте свою унікальну адресу криптогаманця Tether.

Процедура максимально проста та займає не більше півгодини. Як показує практика, з нею впораються навіть початківці та зможуть легко робити свої перші інвестиції.

А докладно про те, які є способи зберігати USDT та гаманці, як вибрати сховище та поповнити його, ми розповідали раніше.

Висновок

Незважаючи на підозри в шахрайстві, чутки та судові розгляди, USDT впевнено тримається і не збирається здавати своїх позицій. Більш того, деякі експерти прогнозують, що дуже скоро Tether зрушить Ethereum з позиції другої за капіталізацією віртуальної валюти в світі. Зростання, затребуваність і популярність USDT пояснюються прив'язкою до долара, тобто - надійністю та стабільністю. Все це обумовлює високий рівень ринкової капіталізації Tether, збільшення рівня його ліквідності та рекордні показники за обсягами торгів. Проект шалено цікавий і дуже перспективний. Це факт.