Повернутися до новин

Трейдинг криптовалют та що для нього потрібно

Опубліковано: 06.06.2022
Оновлено: 21.09.2022
All

Цифрові монети здійснили справжню революцію на фінансовому ринку, вони продовжують надавати колосальний вплив на економіку та повністю трансформують наше уявлення про гроші. І якщо в далекому 2009 році великі інвестори аж ніяк не розглядали Біткоін та криптовалюти в цілому як хороший інструмент для вкладень, то зараз все сприймається зовсім по-іншому.

Сьогодні дедалі більше інвесторів по всьому світу додають віртуальні активи у свої портфелі та бачать величезні перспективи у напрямку трейдингу на криптовалютному ринку. Ключова мета криптоторгівлі — заробіток як у короткостроковій, так і довгостроковій перспективі. І саме сильна волатильність та нестабільність курсів створюють плацдарм для високого потенціалу прибутку.

Так, на цифрові монети переходять як інвестори-новачки, так і професійні трейдери-експерти. І хоча торгівля цифровими активами не підходить для тих, хто шукає стабільне та стійке зростання вкладень в умовах низької волатильності, трейдинг криптовалют викликає інтерес у тих інвесторів, які хочуть диверсифікувати портфель, а також убезпечити свої заощадження від факторів негативного впливу на класичні фінансові ринки.

Торгівля криптовалютами – ремесло вкрай ризиковане. Але дуже цікаве та грошове. У цій статті ми говоримо про ключові особливості та відмінності криптотрейдингу, розповідаємо про успішні стратегії та інструменти, розглядаємо принцип короткострокових угод на крипторинку, аналізуємо параметри вибору криптобіржи, а також ділимося корисними порадами для криптотрейдерів.

Особливості криптоторгівлі

Загалом торгівля криптовалютами дуже схожа на торгівлю акціями. Тільки якщо середня дохідність на фондовому ринку становить приблизно 10% на рік, то у випадку, наприклад, з Біткоіном, йдеться про сотні відсотків. Цифрові активи є справді перспективними вкладеннями, але відразу зазначемо: цей інструмент має як потенціал стрімкого високого заробітку, так і несе загрозу не менш стрімких втрат.

Так, ключова особливість криптоторгівлі обумовлена ​​тим, що монети можуть з шаленою швидкістю злетіти до небес, а також повністю обвалитися ще швидше. Незважаючи на те, що криптоторгівля не завжди несе гарантований та передбачуваний дохід, ймовірність різких стрибків курсів робить її таким привабливим інструментом для трейдерів, які прагнуть швидкого заробітку.

Крипторинок не має передбачуваності та стабільності фондових ринків, а також відрізняється від традиційних ринків та за іншими напрямками. Давайте розглянемо всі особливості торгівлі криптоактивами, які роблять її унікальною та такою цікавою.

Ліквідність

Від показника ліквідності безпосередньо залежить можливість легко та швидко купити, а також продати той чи інший актив. І тут ринки цифрових монет програють фондовим. Останні мають вищі торгові обсяги, а це означає, що вони мають більш високу ліквідність.

Здебільшого на крипторинку має місце недостатня ліквідність. Однак це твердження не є правильним для всіх монет. Так, цифрові активи, що посідають у рейтингу криптовалют перші 20 позицій, вважаються досить ліквідними. Це означає, що вони завжди можуть бути куплені та продані, можуть бути легко конвертовані у фіат або іншу крипту. Такі монети є найсприятливішими та надійними для вкладень.

Низький поріг входу

Коли йдеться про торгівлю криптоактивами, то тут, на відміну від фондового ринку, можна заробити навіть з старту в кілька доларів. Причому початкові вкладення у розмірі, наприклад, 10 доларів на купівлю крипти на біржі абсолютно нормальні. Такий низький поріг входу робить ринок криптовалют доступним та привабливим для новачків та трейдерів, які хочуть спробувати зайти з невеликою сумою.

Висока волатильність

Як ми вже говорили, криптоактивам властива висока волатильність курсів та сильна нестабільність ринку. Ця особливість є ключовою характеристикою криптоторгівлі — котирування монет постійно змінюються, а ситуація на ринку може кардинально повернутися за лічені хвилини.

Такі коливання дуже ризиковані: інвестори можуть як добре заробити на різниці курсів, так і втратити свої вкладення. Прибуток у цій справі залежить від того, наскільки трейдерам вдасться вловити вдалий момент і вчасно вивести гроші. А в умовах сильної нестабільності та високої волатильності майже немає шансів відстежити відповідний час. Але можливості для вдалого входу та виходу з угод та шанси для отримання високого доходу є справді високими.

Цілодобовий доступ

Криптовалютні майданчики доступні у режимі 24/7. Це дозволяє здійснювати угоди без будь-яких обмежень у порівнянні з класичними ринками, на яких можна працювати лише у певні часові проміжки.

Всі ці особливості трейдингу цифровими активами роблять цю діяльність перспективною, вигідною і дуже цікавою. І саме на них ґрунтуються стратегії та інструменти криптоторгівлі. Їх ми зараз і розглянемо.

Стратегія та інструменти

На крипторинку неможливо нічого передбачати та спрогнозувати. Тут немає жодних закономірностей, але є певні торгові стратегії. Ви можете вивчити деякі набори дій та кроки, які дозволять вам торгувати прибутково та вигідно.

Незважаючи на те, що успіх і прибуток не можуть бути гарантовані, стратегії та інструменти дозволять вам почуватися на ринку впевненіше, робити більш зважені кроки, а також уникнути провалу.

Скальпінг

Скальпінг криптовалют — це торгова стратегія, коли угоди з криптоактивами здійснюються у межах одного торгового дня. Суть полягає в тому, щоб «грати» на змінах ціни, а у випадку з цифровими активами йдеться не лише про дрібні коливання курсу, а й про справжнє цінове ралі, коли вартість монет може змінюватися на десятки та сотні відсотків за короткий проміжок часу. І саме на цьому заробляють скальпери, які здійснюють безліч угод протягом дня з метою отримання хоча б невеликого доходу у кожному трейді.

У цій стратегії найголовніше — визначити напрямок тренду та ключові рівні підтримки та опору. На підставі цього скальпери можуть приймати рішення про те, коли найвигідніше відкривати та закривати позиції. Стратегія є непростою і ризикованою — тренд може змінити напрямок будь-коли, а передбачити це неможливо.

Скальпери покладаються на свої інстинкти після прийняття рішень. Кожен трейдер розробляє персональну систему. Трейдери часто торгують, і їм потрібно 5-10 хвилин, щоб зробити хід. Скальпери торгують вручну або за допомогою автоматизованих систем та програм. Перш ніж зробити хід, трейдерам, які працюють вручну, слід використовувати інструменти побудови графіків для аналізу волатильності ринку.

Волатильність ринку криптовалют чудова для скальпінгу, оскільки постійні рухи цін відкривають багато можливостей для успішного застосування цієї стратегії. Проте багато трейдерів вибирають скальпування Біткоіна як золоту середину між волатильністю та надійністю. Якщо ж ви збираєтеся скальпувати альткоіни, переконайтеся, що вибрані монети мають високу ліквідність. Професійні трейдери завжди наголошують на важливості наявності стратегії виходу та дотримання плану. І це дуже правильно для скальперів.

Пробій

Торгівля на проривах — дуже популярна стратегія серед трейдерів на багатьох ринках, у тому числі на криптовалютному. Прориви спостерігаються тоді, коли ціна долає певні рівні опору чи підтримки. За своєю природою прориви ламають тренди, і якщо вони суперечать попередньому тренду, то це означає початок нового - криптовалюта торгується в тренді, що утворився.

Проте пробої який завжди означають рух проти тренда. Висхідний тренд може, як і раніше, мати рівні опору, низхідні тренди також можуть мати рівні підтримки, але прориви можуть, як і раніше, викликати рухи, що перевершують його, що, як правило, призводить до нових рівнів максимуму/мінімуму ціни і продовження поточного тренду.

Стратегія пробою - це чудова можливість для трейдерів, які хочуть використати тренд у довгостроковій перспективі. Найкращий спосіб торгувати на проривах - це визначати рівні підтримки та опору звичайним способом побудови графіка або у вигляді трендового каналу. Як тільки ви це зробите, вам потрібно звернути увагу, коли ціна вийде за вказані межі.

Але не слід діяти відразу і відкривати позицію моментально після того, як ціна пробила рівень опору. Вам потрібна цінова дія, щоб підтвердити прорив і уникнути помилкових проривів, а відтак і втрати грошей. Повинна виконуватися така умова: новий рівень підтримки повинен бути не нижчим від попереднього рівня опору.

У такому випадку йдеться про класичний спосіб торгівлі на проривах. Також існує агресивний варіант, але для нього потрібна наявність відповідних знань та досвіду.

Відскок

Трейдинг криптовалют на відскоку — стратегія, яка використовується на спадному тренді, за якого визначається мінімальний поріг ціни, після чого очікується зростання вартості. Успіх застосування цієї стратегії та заробіток на ній залежить від того, чи вдасться трейдеру точно вгадати момент для покупки криптовалют за найнижчим курсом.

Технічний аналіз

Технічний аналіз - відома стратегія серед трейдерів при розробці торгових концепцій, оцінювання ринку та монет на основі схожих точок даних та елементів. Технічний аналіз є аналізом коливань вартості або змін обсягів у минулому з метою спрогнозувати ціну в найближчому майбутньому.

Ця стратегія заснована на застосуванні інструментів та індикаторів для відстеження ринкового імпульсу та тенденцій – рівні, свічкові патерни, графічні моделі, індикатори, тренди. На отримані дані можна спиратися виявлення сигналів купівлі та продажу, і навіть отримання потенційних припущень у тому, коли настрої ринку починають трансформуватися.

Проте технічний аналіз не позбавлений неточностей, особливо коли справа стосується крипти. Індикатори можуть допускати помилки або надсилати неоднозначні сигнали. Більш того, досить недовге існування криптографії, особливо за межами таких флагманів ринку як Біткоін та Ефіріум, надає обмежену кількість інформації для перевірки стратегій та припущень.

Особливості короткострокових угод у криптовалютній торгівлі

Це прозвучить трохи лякаюче, але є така перевірена часом істина в інвестуванні: щоб отримати більше прибутку, ви маєте більше ризикувати. Прагнучи заробити грошей в короткостроковій перспективі, ви повинні бути готові втратити свої вкладення за такий самий період часу. Особливо це актуально для такого нестабільного ринку, як ринок криптовалют.

Короткострокові угоди у криптовалютній торгівлі також називаються агресивною торгівлею. І пояснюється цей термін тим, що ви берете на себе більше ризику, сподіваючись отримати більше прибутку. Будь-які інвестиції вимагають постійного балансу та компромісу між ризиком та прибутковістю.

Короткостроковий трейдинг криптовалют можна розділити на різні категорії в залежності від того, як швидко ви отримуєте прибуток - години, дні або тижні. Головний принцип у тому, що чим коротший період часу торгівлі, то вище ризик, пов'язаний з цією угодою.

Як правило, короткострокові угоди укладаються протягом одного дня та вимірюються в секундах та хвилинах. Рідше - у годинах. Їхня прибутковість обумовлена локальним ціновим рухом. Щоб вийти на гарний прибуток, є два варіанти: або мати достатній капітал, або вдаватися до маржинального кредитування.

Так, короткострокові угоди припускають, що трейдер на короткий проміжок часу заходить великий торговий обсяг. І важливий момент тут — показник ліквідності, який виконує роль фактора, що стримує.

Заходячи в угоду, трейдер повинен розуміти, якою буде ліквідність при закритті позиції. На криптовалютному ринку, на відміну від традиційного, пересиджування у разі відсутності покупця не вирішить проблему – покупця на ваші монети може зовсім не бути. Тому при короткострокових угодах з криптою дуже важливо чітко знати, у кого ви закриватиметеся.

Так, короткострокова криптоторгівля може бути справді дуже прибутковою, але й не менш ризикованою. Щоб стати успішним у цій стратегії, необхідно чітко усвідомлювати всі ризики та вигоди, щоб відрізняти прибуткові угоди від збиткових. Короткострокові торгові концепції дозволяють отримати вигоду з невеликих рухів ринку порівняно з традиційними інвестиціями. Але при такому спекулятивнішому стилі торгівлі важливо розуміти, як розпізнати чудові короткострокові можливості, а також як захистити себе.

Яку біржу вибрати

Вибір біржі для торгівлі криптовалютою – справа не дуже проста, але дуже важлива. Розгляньмо, які параметри необхідно враховувати і що брати до уваги при виборі майданчика, якщо ви вирішили купити криптовалюту.

Розмір біржи

Від цього параметра безпосередньо залежить стійкість і стабільність біржи: що більший обсяг торгів вона має, що більше трейдерів у ній роблять угоди, то вона надійніше. Це дуже важливо, оскільки саме від стійкості майданчика залежить фінансова здатність біржи і те, чи буде виплачено торговий баланс. Надійність біржи підтверджується термінами її функціонування на ринку та торговими обсягами.

Торгові пари

Обмеженість функціоналу та невелика кількість доступних криптовалют — це те, що ускладнює роботу з торговим майданчиком. При виборі біржи звертайте увагу на те, чи зможете ви на ній укладати угоди з кращих для вас торгових пар.

Юрисдикція

Правила регулювання торгівлі на тому чи іншому майданчику безпосередньо зумовлені правилами держави, в якій вона зареєстрована, а також юрисдикції, в якій вона функціонує. Дуже важливо переконатися, що біржа дозволяє легально займатися трейдингом користувачам з вашої країни. Ідеальна опція – вибрати ту, що зареєстрована у вашій країні. Також зверніть увагу, що біржа повинна мати ліцензію від фінансового регулятора держави, в якій здійснено її реєстрацію.

Обсяг коштів, які можна вивести з біржи

Щоденні та щомісячні ліміти, які встановлюються на виведення грошей із депозиту, можуть суттєво вплинути на вашу роботу на біржі. Важливо не тільки знати ці ліміти, але також з'ясувати, що необхідно зробити для їхнього підвищення.

Підтвердження джерела криптовалютних активів

Ще один параметр, на який необхідно звертати увагу при виборі платформи для трейдингу, — запобігання протиправним угодам із грошима. Для цього біржи можуть вимагати у користувачів підтвердження джерела криптозбереження. Будьте готові до цього і будьте готові надати відповідні підтвердження.

Розмір комісії за угоду

Головне, що шукають усі трейдери на торговому майданчику — це вигідні умови. На біржах зазвичай комісія за угоду є досить високою. І це є суттєвим недоліком цих майданчиків.

І хоча прийнято вважати, що в онлайн обмінниках комісія не є нижчою, це не завжди так. Ці послуги виграють у бірж у швидкості, простоті, доступності, зручності, а головне — безпеці та вигоді. Для певних сценаріїв дійсно краще віддавати перевагу криптообміннику, який пропонує вигідні курси та низькі комісії.

Поради криптотрейдеру

Отже, давайте підіб'ємо підсумки та ще раз позначимо ключові моменти, які дозволять вам заробити на криптоторгівлі та зроблять вас успішним трейдером.

  • Щоб торгувати прибутково та вигідно, на криптовалютному ринку (як і на фондовому) необхідно вибрати торгову стратегію, яка дозволить вам діяти за певним алгоритмом - скальпінг, пробій, відскок, технічний аналіз.

  • Будьте готові, що під час криптотрейдингу ви зіткнетеся з такими проблемами: висока волатильність, недостатня ліквідність, плата за маржинальне кредитування, великі комісії за угоди.

  • Віддавайте перевагу високоліквідним монетам - Біткоіну, Ефіріуму та іншим активам з топ-20.

  • Коли ви вибираєте криптобіржу, відштовхуйтесь від таких параметрів: розмір майданчика, юрисдикція та ліцензія, доступні торгові пари, відсоток комісії, обсяг виводу.

  • У певних випадках краще вибрати не біржу, а онлайн-обмінник, який виграє з погляду зручності, швидкості, безпеки, вигоди.

  • При короткострокових угодах завжди пам'ятайте про важливість розуміння того, якою буде ліквідність при закритті, а також того, у кого ви закриватиметеся.

  • Не варто вдаватися до агресивного стилю торгівлі, якщо у вас недостатньо досвіду та знань.

  • Пам'ятайте, що отримання більшого прибутку потребує більших ризиків. Але ніколи не вкладайте в Біткоін та крипту в принципі останні гроші. Інвестуйте лише те, що ви готові втратити.