Повернутися до новин

ТОП-11 стейблкоїнів: у що вкластися у 2024 році

Опубліковано: 29.04.2024
Оновлено: 29.04.2024
All

Стейблкоїн — це тип криптовалюти, за якого здійснюється «прив’язка» до вартості іншої валюти чи фінансового активу (наприклад, фіатної валюти чи золота) для стабілізації ціни на ринку криптовалют. Як стає зрозуміло з назви, стейблкоїни є відносно стабільним інструментом інвестування, особливо в порівнянні з цифровими валютами, які відрізняються високим ступенем волатильності, такими як Біткоїн або Ефіріум.

Хоча стейблкоїни становлять лише невелику частину великого ринку криптовалют, сьогодні вони популярні серед інвесторів і трейдерів із багатьох причин. І насамперед йдеться про мінімізацію ризиків у високоризиковій галузі.

Сьогодні ми поговоримо про кращі стейблкоїни, які точно заслуговують на вашу увагу. Продовжуйте читати, щоб знайти найкращі варіанти для вкладень у 2024 році.

Назва стейблкоїну Капіталізація Рік заснування
Tether (USDT) $1,305,824,179,332 2014
USD Coin (USDC) $33,734,295,108 2018
Dai (DAI) $5,347,683,427 2015
Binance USD (BUSD) $70,728,634 2019
TrueUSD (TUSD) $511,434,198 2018
Frax (FRAX) $648,318,749 2020
Pax Dollar (USDP) $138,968,157 2018
Pax Gold (PAXG) $424,826,495 2019
STASIS Euro (EURS) $133,473,705 2018

Тепер ми розглянемо п’ятірку найпопулярніших стейблкоїнів, які, на думку нашої редакції, є особливо цікавими. Однак скажемо відразу: інвестиції в стейблкоїни, хоч і мінімізують ризики криптовкладень, але, як і раніше, не позбавляють від них повністю. Не забувайте про це та приймайте лише зважені, продумані та обґрунтовані рішення щодо роботи з криптою.

Tether (USDT)

Tether, однойменна валюта компанії-емітента, є одним із найстаріших стейблкоїнів на ринку та вважається «життєвою основою криптоекосистеми». Tether має варіанти стейблкоїна, прив’язані до інших фіатних валют, крім американського долара, в тому числі до євро (EURt), мексиканського песо (MXNt) і китайського юаня (CNHt). Tether також має токен, забезпечений фізичним золотом, відомий як Tether Gold (XAUt).

USDT є найкращим і найпопулярнішим стейблкоїном для інвестування — цей актив стабільно залишається лідером ринку за показником добових торгових обсягів (з показником $50,201,466,111 станом на 24 квітня 2024 року) і входить до топ-3 криптовалют у світі за показником капіталізації, поступаючись лише незмінним лідерам ринку — Біткоїну та Ефіріуму. Саме цей стейблкоїн наша редакція радить для вкладень, а ознайомитись із курсом номінальної покупки ви завжди можете тут.

USD Coin (USDC)

USD Coin — популярний стейблкоїн, прив’язаний до долара США. Його було запущено у 2018 році консорціумом Center, створеним гігантами фінансових технологій Circle та Coinbase. USDC можна миттєво відправляти та отримувати через Circle або на криптобіржах, а також інтегрувати до додатків і децентралізованих додатків як спосіб оплати.

Спочатку USDC був заснований на блокчейні Ethereum, а тепер він доступний у кількох інших мережах. Стейблкоїн був задуманий як альтернатива Tether (USDT), а увага була зосереджена на прозорості підтримки в доларах США. Кожен токен USDC, який перебуває в обігу, забезпечений 1 доларом США у вигляді коштів або їх еквівалентів. Передбачуваність ціни USDC дозволяє йому бути притулком для трейдерів у періоди волатильності ринку.

Dai (DAI)

Dai працює на блокчейні Ethereum і алгоритмічно намагається залишатися прив’язаним до долара США. На відміну від централізованих стейблкоїнів, Dai не забезпечений валютою США на банківському рахунку. Швидше, він підкріплений заставою на платформі MakerDAO, децентралізованої автономної організації, яка також існує в мережі Ethereum і дозволяє користувачам позичати та брати кредити з використанням криптовалют. Таким чином, якщо кредитна система Dai буде оновлена або закрита, користувачам може знадобитися конвертувати свої Dai в Ефіріум через платформу Maker.

DAI — перша децентралізована криптовалюта із заставним забезпеченням. На відміну від інших криптовалют, забезпечених активами, DAI є продуктом програмного забезпечення з відкритим кодом. Таким чином, DAI зберігає свою цінність не завдяки підтримці в доларах США, що зберігаються у компанії, а завдяки використанню забезпеченого боргу, вираженого в ETH.

Binance USD (BUSD)

Binance USD було випущено в результаті партнерства між однойменним постачальником інфраструктури криптовалюти Binance та біржі криптоактивів Paxos. Він був запущений у 2017 році, а у 2021 році йому вдалося досягти піку ринкової капіталізації у понад 100 мільярдів доларів. Як компанія, Binance також пропонує різні інші послуги у сфері цифрових активів, включаючи криптогаманці, ощадні рахунки та навіть NFT та багато іншого.

У лютому 2023 року Paxos оголосила, що припинить карбування нових монет BUSD, хоча монети, що вже існують, залишаться «повністю забезпеченими та такими, що підлягають погашенню» до лютого 2024 року. Binance також продовжить підтримувати продаж BUSD «в найближчому майбутньому».

TrueUSD (TUSD)

TrueUSD (TUSD) — перший регульований стейблкоїн, що підтримується доларом США, який є одним з найвідоміших стейблкоїнів. Користувачі можуть інвестувати в нього, щоб не тільки заробити, а й застрахуватися від волатильності будь-яких криптоактивів, що належать їм. Вони також можуть торгувати TrueUSD на більш ніж 100 біржах, ринках і позабіржових пунктах по всьому світу, а також робити ставки, фармити та майнити TrueUSD на інших платформах DeFi, таких як Ethereum, TRON або BSC.

Спираючись на глобальну мережу фінансових установ, що добре зарекомендувала себе, та надійну інфраструктуру блокчейна, TUSD є першою стабільною монетою, яка використовує смартконтракти для карбування/погашення за допомогою онлайн-перевірки базового резервного покриття в режимі реального часу за підтримки Moore Hong Kong, провідної світової аудиторської фірми, а також Chainlink Proof of Reserve.

Навіщо інвестувати у стейблкоїни?

Інвестування в стейблкоїни є відмінною стратегією диверсифікації портфеля завдяки їхньому статусу безпечної гавані для інвесторів. Вони широко приймаються торговцями, як і традиційні валюти, такі як долар чи євро, що забезпечує доступність і стабільність транзакцій.

Загалом причини інвестування в стейблкоїни можна звести до трьох ключових. Про них ми й поговоримо.

  • Стейблкоїни можуть допомогти застрахуватися від волатильності. Інвестування в стабільні криптовалюти може стати для інвесторів способом застрахуватися від волатильності та знизити схильність до ризику. Маючи стейблкоїни, інвестори можуть захистити свої портфелі від раптового падіння вартості інших криптовалют чи традиційних активів, забезпечуючи притулок під час ринкової турбулентності. Оскільки стейблкоїни прив’язані до стабільного активу, їхня вартість залишається стабільною. Тому, якщо вартість Біткоїна або Ефіріума раптово впаде, інвестори можуть переказати свої кошти в стейблкоїни, щоб захистити свій портфель від подальших втрат. Ця стратегія відома як “хеджування”, що передбачає компенсацію потенційних втрат в одному активі шляхом інвестування в інший актив, який, як очікується, збереже свою вартість або навіть подорожчає.

  • Стейблкоїни пропонують більшу гнучкість при переказі коштів. Ці активи пропонують більшу гнучкість та зручність у порівнянні з традиційними фіатними валютами. Оскільки стейблкоїни є цифровими активами, їх можна швидко та легко переводити між гаманцями та біржами, що робить їх ідеальними для транскордонних транзакцій. Це особливо корисно для інвесторів, які хочуть скористатися можливостями на інших ринках або уникнути комісій і затримок під час обміну валюти. Крім того, використання стейблкоїнів також допоможе вам скористатися інвестиційними можливостями на інших ринках. Наприклад, якщо ви бачите хорошу інвестиційну можливість у Сполучених Штатах, ви можете швидко переказати свої кошти на біржу в США, використовуючи стейблкоїни, та інвестувати в цю можливість, не переймаючись комісіями та затримками під час обміну валюти.

  • Стейблкоїни допомагають в арбітражній торгівлі. Стейблкоїни також можна використовувати для арбітражної торгівлі, за якої актив купується одному ринку та продається іншому за вищою ціною. І оскільки стейблкоїни прив’язані до стабільного активу, ви можете швидко переказувати кошти між біржами, не переймаючись коливаннями цін.

Однак пам’ятайте, що завжди існує потенційний ризик, який полягає в тому, що один нестабільний стейблкоїн може негативно вплинути на інші.

Отже, чому стейблкоїни важливі?

Стейблкоїни грають вирішальну роль у торгівлі, платежах, комерції та інших сферах. Вони пропонують можливості для інвестування в нестабільні активи, розширюючи доступ до фінансових продуктів, що виходять за рамки традиційних банківських послуг.

Це залишається особливо вигідним для населення у слаборозвинених чи постраждалих від конфліктів регіонах шляхом надання доступу до банківських послуг і можливості зберегти грошову вартість в умовах нестримної інфляції. Наприклад, під час краху уряду Шрі-Ланки досвідчені користувачі криптовалют захистили свої активи, конвертувавши готівку в стейблкоїни, ефективно зберігши свої запаси в доларах США.