Повернутися до новин

Ринок криптовалют у жовтні: стабілізація чи тимчасові зміни

Опубліковано: 09.11.2022
Аналітика

У жовтні було випущено нову версію ПЗ Bitcoin Core v0.17.0. Показово, що на цей раз відразу кілька важливих функцій було покращено розробниками.

Компанія Blockstream також представила велику надбудову над блокчейном біткоіна Liquid, пропонуючи не лише швидкі та анонімні транзакції, а й функціонал для випуску активів користувачів. Починаючи з 25 жовтня, ринок помітно ожив, і майже всі активи показали впевнене зростання.

Changeit та Minfin.com.ua проаналізували підсумки роботи крипторинка у жовтні та окреслили причини зростання вартості монет.

Кінець місяця запам'ятався збільшенням загальної вартості всіх криптовалют. 1 трлн - це все ще менше, ніж було на піках минулого року, але перспектива зростання очевидна. Таким чином, біткоін у жовтні набрав у ціні 6,5%, хоча зрештою скинув трохи відсотків.

Для ефіру (ETH) місяць, що минув, став ще кращим з точки зору зростання, вартість якого набрала більше 19%. Також ще одна популярна монета Binance coin (BNB) показала зростання майже на 16%. Інші криптовалюти на тлі загального росту також додали в ціні.

Причини подорожчання монет

Аналітики вважають, що зростанню криптовалют сприяло поєднання ряду факторів. Перший – психологічний. Не секрет, що жовтень найчастіше позитивно позначається на криптовалютах, тож частина трейдерів прогнозували можливе зростання. Долар також зазнав технічної корекції, що вплинуло на подорожчання крипти.

Варто відзначити й позитивний імпульс від заяви голови Комісії з торгівлі товарними ф'ючерсами США Ростіна Бехнама про те, що основні криптовалюти слід вважати товарами. Американські чиновники здебільшого вважають за необхідне регулювати криптовалюти як акції, у полі яких діють досить суворі правила. У свою чергу криптоспільнота виступає за те, щоб вважати монети саме товаром.

Незважаючи на повільне зростання, великі власники біткоінів не поспішають активно купувати криптоактиви, більше продаючи монети на ринку. При цьому інституційні інвестори майже не змінили обсяг своїх капіталів.

Хто найбільше програв від зростання токенів, то це - трейдери, які робили ставки на короткі позиції. Зміна тренду коштувала їм збитків на суму близько $800 млн.

Маск та його собаки

На зростання крипторинки також вплинула покупка Ілоном Маском соцмережі Twitter. Не дивно, що після цього його улюблений токен Dogecoin (DOGE), який він неодноразово підтримував, злетів за місяць на 134%. Тепер не виключено, що Dogecoin може з'явитися і у Twitter.

На цій хвилі вгору пішла й інша мемна монета Shiba Inu (SHIB), показавши зростання понад 30%. Однак у результаті за жовтень вона показала скромніші 15% через просідання в середині місяця. Такий успіх не дозволив цьому токену увірватися в першу десятку, залишившись на тому ж тринадцятому місці.