Повернутися до новин

Ринки криптовалют у грудні: наслідки краху FTX продовжуються

Опубліковано: 05.01.2023
Аналітика

Та невелика доля оптимізму, що з'явилась на крипторинку в середині грудня, майже повністю безслідно зникла до кінця місяця. Топові монети наприкінці грудня показали значно гірші показники, аніж на початку. Інвесторів продовжують переслідувати примари провалу FTX та посилення фінансово-кредитної політики центральним банком.

В грудні Minfin.com.ua в співпраці з криптообмінником Changeit підсумували роботу ринку криптовалют та зробили аналіз його стану.

Відновлення не сталось

Показники зниження рівня інфляції у Штатах дещо пожвавили настрій криптоінвесторів. Ринок цінних паперів почав навіть оживати на тлі статистичних даних та все ж таки з надією на ймовірне стримування темпів збільшення процентної ставки ФРС. Для криптовалютного ринку також вистачило загального позитивного настрою. Так, Біткоін (BTC) розпочав місяць з вартості близько $17 тис., досягнувши позначки $18 тис.

Проте зростання фондового і криптовалютного ринків було недовготривалим. Після того, як ФРС в черговий раз підвищив процентні ставки на 0,5 в.п. почалась чергова негативна реація ринків. В свою чергу Біткоін одразу здешевшав на 3,2%, порівняно з листопадом. Слід зазначити, наприкінці осені провідна криптовалюта впала на 17%, то ж тренд довготривалого спаду криптовалют продовжує тривати.

Дещо знилилась і друга за капіталізацією криптовалюта — ефіріум (ETH), втративши 6,8% своєї вартості. CMC Crypto 200 – індекс, який відстежує ціни на близько 200 найпопулярніших криптовалют, за винятком стейблкоінів та Біткоіна, також упав більше ніж на 5% у грудні.

BNB втрачає позиції

Суттєво просіла і третя серед найбільших за оцінкою вартості криптовалют, не враховуючи стейблкоіни, Binance coin (BNB), втративши відразу 18% своєї вартості. Однак минулий місяць монета випередила Біткоін, впавши на 9%.

Основним поштовхом до зниження вартості стала стаття від джерела Reuters про підготовку карної справи проти платформи Binance, звинувачуючи біржу у відмиванні коштів. Як наслідок деякі користувачі вивели свої кошти із криптобіржі, що значно послабило монету.

Solana: зберігається падіння

Solana (SOL) — одна з основних постраждалих внаслідок краху FTX. Криптобіржа активно вкладала в токен, та почала швидко розпродувати монету, як тільки зіткнулась з проблемами щодо банкрутства. Як наслідок у листопаді Solana втратила 58% своєї вартості.

Однак і наступного місяця Solana продовжила своє падіння. Існує думка, що одіозний Сем Бенкман-Фрід скоріш за все маніпулював цією монетою. Також два значні проекти NFT, які використовували екосистему Solana, незабаром відмовились від неї.

На тлі цієї новини SOL впала ще на 27,5% протягом грудня. Якщо дивитись з початку року,то загальне знецінення монети сягає 93%. На початку січня токен почав повільно реанімовуватись, однак ще дуже далеко від повноцінного відновлення після падіння.