Повернутися до новин

Біткоін завершив останній місяць зими на бичачій ноті: чи довго триватиме перевага покупців?

Опубліковано: 03.03.2023
Аналітика

На початку лютого, коли ціна Біткоіна (BTC) піднялась до рекордних 39,4%, на крипторинку стало спокійно. BTC завершив лютий з мінімальним показником переваги покупців. Однак можно вбачати це як позитивний наслідок, беручи до уваги ситуацію на макроекономічному рівні. На думку експертів, цей місяць знаменує кінець штилю та знову початку буремної волатильності крипторинку.

Minfin.com.ua разом з криптобіржею Changeit підрахували ситуацію на криптовалютному ринку за лютий місяць і здійснили аналіз перспективи на найближче майбутнє.

Біткоін тимчасово подолав позначку в$ 25000 у лютому, однак завершив місяць приблизно з тими з показниками, що й на початку, - десь на рівні $23000. Тобто, ціна найпопулярнішої криптовалюти піднялась на 0,4% за лютий. Ethereum (ETH) показав трохи кращі результати - піднявся на 1,6%.

Проте, Binance Coin (BNB), навпаки, знизився на 2%, але знову ж таки незначно.

Solana(SOL), яка зросла на 138% на початку року, у лютому впала на 5%, що пояснюється різким зростанням цін в попередньому кварталі і відповідно очікуваною корекцією.

В цілому криптовалютному ринку вдалося завершити місяць на підйомі. Основний індекс CMC Crypto 200 (який відстежує ціни на 200 найпопулярніших криптовалют, окрім Стейблкоіна і Біткоіна) зріс приблизно на 2%.

На початку весни відбудеться чергове засідання ФРС, якому передуватимуть опубліковані показники дефляції. Попередні дані свідчать про незначні зниження інфляції. Це означає, що ФРС вестиме поточну політику довше, ніж очікувалось.

Якщо інфляція так само уповільнюватиметься і надалі, регулятори ухвалять рішення про підвищення процентних ставок більш ніж на 0,25 процентного пункту. Дані щодо ринку праці та ВВП США також відіграватимуть важливу роль у політиці ФРС. Усе це визначить ставлення вкладників до BTC. Макроекономічна невизначеність та досить високий показник зростання рівня цін на світовому рівні не дозволять криптовалюті продовжити своє відновлення.

Едвард Мойя, головний аналітичний експерт Oanda, стверджує, що наразі Біткоін комфортно почувається у своєму торговому діапазоні, це явище може продовжуватися певний період часу.

Регулятори підвищили рівень контролю

Як і очікувалося, гучні провали в криптовалютній галузі в 2022 році не залишилися непоміченими регуляторами. Як повідомляє біржова платформа Robinhood, Комісія з цінних паперів США здійснила запит у компанії про те, як вона здійснює зберігання своїх криптовалютних активів.

Комісія звинуватила Terraform Labs у введенні вкладників в оману, що в кінцевому підсумку стало наслідком банкрутства блокчейн-екосистеми Terra.

У майбутньому регулюючі органи можуть посилити свій вплив. На думку Майкла Сафаї, співласника криптовалютної торгової фірми Dexterity Capital, це може стати одним з наслідків ослаблення зацікавленості гравців ринку до Біткоіна.

Ризик підвищення волатильності

Аналітики вказують на зниження ліквідності Біткоіна, Ethereum та ряду інших токенів на крипторинку.

Відповідно до даних Kaiko, починаючи з травня 2022 року ліквідність Біткоіна на ринку перебуває на найнижчому рівні, коли звалилася блокчейн мережа Terra, і ще нижче після банкрутства біржі FTX.

У результаті ринку важко обробляти великі замовлення на купівлю і продаж криптовалют. Як наслвдок окремі великі угоди призведуть до великих коливань вартості.

Основною підставою зменшення мобільності є те, що значна частина криптовалют була переведена в холодні гаманці. Що пов'язано з недовірою до крипто бірж після неочікуваного занепаду FTX і з тим, що багато криптоінвесторів бажають перечекати криптозиму безактивної торгівлі.

На цьому тлі нестабільність Біткоіна минулого місяця зазнала зниження. Однак, на думку багатьох експертів, це схоже на затишшя перед бурею і може бути ознакою того, що волатильність може вибухнути в найближчому майбутньому.

Changeit - це український онлайн криптовалютний обмінник, який пропонує швидкий і вигідний обмін криптовалют. За декілька простих кроків сервіс пропонує обмін семи криптовалют - UAH, BTC, ETH, USDT, LTC, DOGE та DASH, а також не має жодних прихованих комісій.