Повернутися до новин

Криптовалюта у листопаді: вплив банкрутства FTX та подальші перспективи крипторинка

Опубліковано: 08.12.2022
Аналітика

FTX - одна з найбільших міжнародних криптобірж, була визнала банкрутом, що вплинуло на весь крипторинок в цілому. Через цю подію постраждали як власники криптогаманців самої компанії, так і інвестори по всьому світу. Новини про банкрутство похитнули біткоін (BTC) та більшість інших токенів.

Спільно з криптообмінником Changeit портал Minfin.com.ua підбив підсумки роботи крипторинка в минулого місяця і проаналізував, що відбувається на ньому зараз.

Час антирекордів

Початок листопада вселяв надію багатьом інвесторам, що криптозима ось-ось закінчиться. Адже в середині осені всі провідні монети показали приріст і хорошу перспективу зростання. Все змінилося із заявою про банкрутство великої біржі FTX. Почавши продавати свої активи, ринок став відчувати надлишковий тиск, який зріс ще більше після інформації про проблеми в інших популярних криптобірж - Genesis та BlockFi.

Як наслідок, біткоїн у середині листопада показав мінімум цього року, опускавшись до $15,5 тис. Це при тому, що на початку місяця торгувався на $5 тис. дорожче.

Відчули таке падіння на собі й майнінгові компанії. Незважаючи на те, що зараз ціна біткоїну відновлюється і становить близько $17 тис, нинішня вартість нижча за собівартість майнінгу, що на думку аналітиків може призвести до їхнього банкрутства.

Не змусив на себе чекати і ефіріум (ETH), втративши в ціні за листопад майже 19,5%. Можна відзначити хіба Binance coin (BNB). Третя за популярністю криптовалюта подешевшала лише на 9%.

Solana - розчарування місяця

Банкрутство FTX також завдало важкого удару по найперспективнішій криптовалюті Solana (SOL). Вища, ніж у інших швидкість обробки операцій у поєднанні з низькими комісіями дозволило отримати монеті прізвисько «вбивці ефіріуму».

Однак партенами Solana виступали якраз криптобіржа FTX і компанія Alameda, які зберігали на рахунках досить велику кількість цієї монети. Коли вони почали розпродаж Solana, ціна з $33 впала майже до $12. І незважаючи на те, що SOL трохи повернув свої позиції, у підсумку коштує на 58% дешевше, ніж на початку минулого місяця.

За оцінками спостерігачів, екосистема проекту розвивається й надалі незважаючи на втрату в ціні. Блокчейн Solana також цікавить розробників. При цьому зниження вартості може спровокувати ще більше знецінення монети.

Повернення до холодних гаманців

Після банкрутства FTX багато криптобірж отримали величезну порцію недовіри серед інвесторів і послужило збільшенню переходу активів на холодні гаманці. На них було переведено рекордну кількість – 178 тис. BTC, протягом листопада.

На думку експертів, така міграція на холодні гаманці сприяла поверненню майже всіх монет, які надійшли на криптобіржі за останній рік.

Незважаючи на такі потрясіння, левова частка інвесторів, як дрібних, так і ключових, вірять у якнайшвидше відродження біткоіна та впевнено перечікують його падіння.