Повернутися до новин

Як шортити Tether (USDT)

Опубліковано: 18.01.2023
Оновлено: 18.01.2023
USDT

Tether — найбільший стейблкоін у криптопросторі з ринковою капіталізацією $66 млрд. USDC знаходиться недалеко від нього з ринковою капіталізацією близько $45 млрд станом на кінець грудня 2022 року.

Раніше USDT мав значно вищий показник загальної ринкової капіталізації, але після краху стабільної монети Terra UST на USDT чиниться величезний тиск. У травні 2022 року CNBC повідомив, що було знято Tether на суму понад $7 млрд. По суті це означає, що Tether забрав монети USDT і обміняв їх на фіатні долари.

Забезпечення USDT

На відміну від UST (Terra), USDT має бути забезпечений реальними доларами. UST, навпаки, був підкріплений алгоритмом арбітражу, який зазнав краху. Але з моменту заснування Tether ходили чутки, що монета не забезпечена на 100%, а це означало б, що токен USDT взагалі не коштує 1 долар. Компанія також почала регулярно публікувати атестації. Вони показують, що більшість їх грошей була фактично вкладена в комерційні папери. Це може означати катастрофу.

Tether також недавно повернув Celsius кредити на суму близько $1 млрд. Нагадаємо, що Celsius нещодавно подав заяву про банкрутство після краху Three Arrows Capital. Поки що відкладемо убік той факт, що величезна сума грошей, яка мала забезпечити їхній стейблкоїн, насправді була вкладена в ризиковану компанію. Повернена сума зараз також перебуває в небезпеці. Згідно з матеріалом Financial Times, може статися так, що ці кошти можуть бути повернені Celsius через їхню заяву про банкрутство.

Отже, загалом бачимо, що Tether потенційно може створити проблеми всього криптпространства.

Захист від ризиків зниження курсу USDT

Щоб захиститись від ризиків обвалу USDT, у вас є кілька варіантів. Найбільш очевидним вибором було б просто відкрити коротку позицію щодо USDT. Це означає отримання прибутку від втрати Tether прив'язки до долара США.

Якщо ви спробуєте шортити Tether, ви виявите, що це не так просто. Чи хтось пропонує можливість шортувати USDT.

Однак, якщо ми подивимося, як це по суті працює, ми зможемо зробити це самі. Шортинг активу працює досить легко.

  1. Займіть актив.

  2. Миттєво продайте актив.

  3. Якщо ціна активу знижується, викупіть актив та поверніть його кредитору.

Наприклад: ми займаємо 1000 USDT. Потім ми миттєво продаємо ці USDT, наприклад, за 1000 DAI. Якщо ціна токена Tether дійсно знизиться (або втратить прив'язку) на 50%, ми зможемо викупити наші 1000 USDT за 500 DAI та погасити кредит. У результаті ми ще залишаємося з 500 DAI.

Спосіб шортити Tether

Отже, найпростіший спосіб зробити це – використовувати протокол DeFi AAVE. Просто поставте іншу стабільну монету, таку як DAI або USDC, та займіть USDT. Потім поміняйте USDT на DAI або USDC та зачекайте.

Якщо USDT втратить свою прив'язку, ви винні менше, ніж фактично зайняли. Таким чином, валютні ризики дуже обмежені, тому що ви використовуєте тільки стабільні монети для цього процесу. Якщо ви вирішите постачати іншу криптовалюту, наприклад, Біткоін, ви ризикуєте бути ліквідованим, якщо ціна Біткоіна впаде надто низько.

Недоліки

Все виглядає легко, так? Але є деякі недоліки, про які ви повинні знати. Запозичення USDT коштує дорого. Ці протоколи DeFi платять своїм постачальникам за процентною ставкою. Зазвичай процентна ставка USDT вища, ніж в інших стейблкоінів. Це означає, що вам доведеться платити більше відсотків USDT, ніж ви заробляєте, поставляючи, наприклад, DAI.

По суті ви робите ставку на катастрофу, яка може ніколи не відбутися. І весь цей час ви платитимете за збереження своєї позиції. І майте на увазі, що APY пропозиції та запозичення також можуть бути змінені.

Висновок

Ставки проти Tether можливі. Але ви повинні ретельно подумати, чи ви цього хочете. Якщо буде відв'язування Tether, ви можете заробити великі гроші. Але якщо цього не станеться, ваш заробіток випарується.

Не сприймайте це як фінансову пораду. Приймайте власні рішення та проводите власні дослідження.

Бажаємо успіху та прибуткових інвестицій.