Повернутися до новин

Делістинг криптовалют: пояснення, приклади, принцип роботи

Опубліковано: 30.11.2022
Оновлено: 06.01.2023
All

На кожен успішний цифровий актив припадає багато невдалих, що призводить до виключення таких проектів зі списку криптобірж. Але провал проекту та його монети аж ніяк не обов'язково є єдиною причиною видалення криптовалюти зі списку.

Біржі не хочуть працювати з ненадійними криптокомпаніями та позбавляються сумнівних монет за допомогою процесу делістингу. Делістинг криптовалют - явище набагато поширеніше, ніж може здатися на перший погляд.

У цій статті ми говоримо про те, що таке делістинг криптовалют, як працює цей процес, які фактори можуть призвести до цього негативного прогнозу, а головне — що робити інвесторам у разі такого сценарію.

Що таке делістинг криптовалют?

Лістинг монет/токенів – це розміщення криптовалюту на біржі. Лістинги монет можуть відбуватися на різних типах майданчиків, але зазвичай процес той самий. Делістинг означає протилежну процедуру і являє собою процес видалення існуючої криптовалюти (монети або токена) зі списку активів, доступних для торгівлі на тій чи іншій криптобіржі. Це призводить до неможливості бачити, купувати та продавати заблоковану монету.

Делістинг може статися добровільно за запитом проекту, який управляє криптовалютою, з різних причин, включаючи припинення існування проекту. Ще одним і найпоширенішим фактором делістингу є невідповідність монети різним стандартам лістингу біржі. Докладніше про причини виключення криптовалюти зі списку ми поговоримо далі.

Як працює делістинг?

Коли актив виключається з біржі, всі його торгові пари також видаляються. Криптовалюта, як і раніше, потенційно може бути продана на інших біржах (наприклад, на децентралізованих майданчиках) або через позабіржову торгівлю (OTC), але торгівельна діяльність на біржі, яка виключила цей актив з лістингу, припиниться.

Після того, як торгові пари, пов'язані з делістинговим активом, будуть видалені, виведення активів з біржі залишатиметься відкритим протягом певного періоду після делістингу. Таким чином, користувачі мають можливість вивести свої існуючі кошти, що зберігаються на біржі, навіть якщо торгівля на платформі більше недоступна.

Причини делістингу

Чому ж криптомонети виключаються зі списку? Можна було б припустити, що біржа отримує прибуток від якнайбільшої кількості торгових пар. Однак, існує безліч факторів, які можуть вплинути на рішення біржі про делістинг активу. Ось деякі з них:

  • загальна зацікавленість команди у проекті;

  • якість та рівень діяльності з розвитку;

  • стабільність мережі проекту та/або смарт-контракту;

  • рівень публічної комунікації з боку проектної команди;

  • реагування на запити від біржі на перевірку благонадійності;

  • наявність доказів неетичної чи шахрайської поведінки;

  • вплив проекту на здорову та стійку екосистему блокчейну та криптовалюти.

Отже, розглянемо найпоширеніші причини, через які біржа може вважати ведення бізнесу з проектом неприйнятним чи ризикованим і виключити монету зі списку.

Витрати на технічне обслуговування

Монети доступні на біржі вимагають контролю та обслуговування з боку програмістів майданчика. Якщо монета має власну мережу, біржі повинні підтримувати повний вузол, що синхронізує останню версію блокчейна токена і безпечно зберігати монети в надійних і актуальних гаманцях. У той час як для біржовиків часто прихована технічна сторона монети, проблеми та помилки у новому програмному забезпеченні криптовалюти не рідкість і вимагають часу та зусиль від розробників біржі. Якщо обслуговування складне та трудомістке, а обсяг торгів не дуже високий, гроші, які біржа отримує за торговельні збори, невеликі, і біржа може вважати, що монету не варто підтримувати.

Багато монет та токенів були створені із застосуванням існуючої програмованої інфраструктури блокчейна та з використанням певних стандартів токенів, таких як ERC-20, що означає, що більшість токенів MEV (на Ethereum та інших) значною мірою ідентичні. Додати більше монет ERC-20 на біржу просто, оскільки всі ці токени підтримуються одним і тим же блокчейном і гаманцями, і для інтеграції більшої кількості в біржу не потрібно писати новий код.

Вилучення торгових комісій

Головною метою деяких бірж є отримання негайних торгових комісій та використання періодичних делістингів, щоб стимулювати торговельну активність у монеті, чи то органічна, чи ні.

У минулому деякі біржі заохочували фіктивну торгівлю, щоб урятувати монету від делістингу. Обмінна торгівля дає біржі комісійні за торгівлю, які беруться у відсотках від кожної угоди, навіть якщо і купівля, і продаж відбуваються з одного й того самого рахунку. Торгівельні збори, що виникають в результаті фіктивної торгівлі, виступають у спосіб плати за збереження монети в списку, а також підвищують сприйнятливу ліквідність біржі в очах громадськості.

Запобігання фіктивній торгівлі

З іншого боку, біржі з довгостроковим горизонтом розглядають фіктивну торгівлю як нестійке та нездорове явище, яке створює помилкові сигнали та вводить інвесторів в оману в короткостроковій перспективі.

Біржі можуть виключити монету з лістингу, якщо вона залучає невелику кількість трейдерів, навіть якщо вони генерують великі обсяги та комісію за торгівлю через фіктивну торгівлю. У такому разі майданчики вважають, що створення сильної клієнтської бази має першорядне значення, а штучний обсяг практично не впливає на довгостроковий успіх активу та завдає шкоди репутації біржі. Ця політика делістингу утримує фіктивних трейдерів від бірж.

Побоювання перед юридичними чи регулюючими органами

Оскільки державні регулятори активно розширюють свою присутність у галузі DeFi, деякі монети, які можуть вважатися неліцензованими цінними паперами чи фінансовими продуктами, можуть викликати особливий інтерес з боку регулюючих органів.

Раніше криптовалютні біржі випереджально виключали з лістингу монети, які за відповідними критеріями належали до цінних паперів, щоб не викликати гнів регулюючих установ. Інші монети були видалені з бірж після того, як вони потрапили в поле зору американської Комісії з цінних паперів та бірж. Деякі біржі пішли ще далі і виключили з обігу монети, які можуть бути пов'язані з азартними іграми або обіцяють повернення дивідендів, оскільки вони можуть потрапляти в правову сіру або червону зону.

Пошук ренти на біржі

У той час, як деякі біржі фактично стягують комісію за лістинг монети, іншим моментом є те, що біржі можуть вимагати плату за те, щоб монета не була виключена з лістингу.

У 2019 році менеджери монетних проектів стверджували, що біржі звернулися до них із заявою про виключення їх монет із лістингу через низький обсяг торгів, якщо вони не куплять на біржі дорогі послуги, спрямовані на маркетинг проекту для збільшення обсягу торгів відповідно до заявлених стандартів. біржі. Хоча природа цих послуг невідома, оскільки проекти, що повідомляють про це, відхилили угоди, передбачається, що частину коштів було б використано для фіктивної торгівлі.

Негативна асоціація

Монети можуть бути виключені з лістингу через те, що біржа не хоче виглядати як майданчик, який підтримує сумнівну технологію або токен. До цієї категорії входять монети, які стали асоціюватися зі схемами фінансових пірамід; команди, що змінюють кількість монет без попередження користувачів та бірж; монети із закритим вихідним кодом, які не переходять до відкритого згідно з обіцянками; проекти з низькими стандартами розробки та іншими негативними чи сумнівними властивостями та діями.

Нечуйні команди чи мертві проекти

У квітні 2018 року біржі Houbi та OKEx призупинили торгівлю та депозити у всіх токенах ERC-20 через серйозну експлуатовану помилку, виявлену в багатьох монетах, які використовували цей стандарт з певними модифікаціями. Але, оскільки команди розробників негайно зв'язалися, переписали код і виправили помилку, ринки можна було реактивувати протягом короткого часу.

Це приклад важливості чуйних команд із монет для забезпечення постійного лістингу на біржах. Коли команди біржі стикаються з технічними труднощами, пов'язаними з інтеграцією токена або вразливістю безпеки, але не отримують швидкої відповіді від технічних груп монети, стає неможливим зберегти інтеграцію монети з торговим майданчиком. Відсутність відповіді команди також вказує на те, що токен може не мати світлого майбутнього, і тому він мало цікавий біржовикам. Так само деякі монети виключаються з лістингу, коли команди біржі зауважують, що соціальні мережі та кодова база монети не виявляють ознак активності протягом тривалого періоду часу. Актив навряд чи набере обертів у майбутньому, та її місце біржі може зайняти привабливіша монета.

Уразливості безпеки

Ця категорія делістингу переважно є витрати на технічне обслуговування. Деякі технічні труднощі з монетами досягають точки, коли розробники біржі дізнаються про вразливість безпеки або технічну невизначеність у мережі монети, що наражає платформу, як великого власника монет, на суттєву економічну небезпеку.

Наприклад, монета BitcoinGold була виключена зі списку біржі Bittrex після атаки майнінгу, що призвела до великої втрати коштів на біржі через те, що зловмисник двічі витратив свої монети на біржі. Оскільки біржа була незадоволена відповіддю BitcoinGold, монета була виключена з лістингу. Навіть якщо біржа не зазнає збитків, такі події, як реорганізація блокчейну або інші проблеми з безпекою, можуть створити труднощі для біржі, особливо якщо команда не відповідає. Діри в безпеці або висока вразливість до атак майнінгу, безумовно, є гарною причиною виключення монети з лістингу.

На сайтах багатьох бірж є список критеріїв делістингу монет, але зазвичай вони досить загальні та охоплюють безліч можливих проблем. Коли біржа делістингує монети, вона зазвичай не супроводжує це поясненнями, і користувачі повинні самі зрозуміти, що стало приводом для виключення.

Приклади делістингованих криптовалют

З моменту появи на ринку Біткоіна незліченну кількість криптовалют виключили зі списку бірж, оскільки вони не відповідали необхідним умовам. Ось деякі з них:

  • AirSwap (AST)

  • Aventus (AVT)

  • Contentbox (BOX)

  • Cindicator (CND)

  • Cortex (CTXC)

  • DragonChain (DRGN)

  • DATA (DTA)

  • Dragon Token (DTX)

  • DAOstack (GEN)

  • Hydro Protocol (HOT)

  • IOS (IOST)

  • MATRIX (MAN)

  • MobileGO (MGO)

  • MedicalChain (MTN)

  • Nucleus Vision (NCASH)

Чому сумнівні криптовалютні активи залишаються у списку?

На сьогоднішній день відомо, що мемні криптовалюти, Dogecoin (DOGE) і токен Shiba Inu (SHIB), котируються майже на всіх найбільших криптовалютних біржах, незважаючи на те, що вони були створені жартома. У чому причина цього?

Найімовірніша причина, через яку ці сумнівні криптовалюти можуть залишатися на біржах, майже напевно пов'язана з високим попитом на них та гарним рівнем біржових торгів. Через великі торговельні обсяги з такими цифровими активами дозволено здійснювати угоди на відомих біржах, незважаючи на те, що вони мають практично нульову корисність.

Як лістинг та делістинг впливають на ціну

Незважаючи на величезну кількість відмінностей між криптовалютою та фіатними грошима, той самий фактор залишається вирішальним при визначенні вартості тих чи інших цифрових грошей.

Оскільки біржі є основними майданчиками для купівлі та продажу криптовалюти, вони стають вирішальним фактором у визнанні криптовалюти. Без підтримки великих бірж купівля та продаж цифрового активу стає складним завданням. Отже, існує певний зв'язок між кількістю бірж, що підтримують ту чи іншу криптовалюту, та успіхом проекту.

Що відбувається, коли токен надходить на біржу? По-перше, значно збільшується база інвесторів, які готові вкластися в нову криптовалюту. Користувачі платформи можуть стати членами спільноти або просто власниками активів. Підвищується ліквідність токенів: з виходом біржу їх стає простіше продати, купити чи обміняти.

Таким чином, лістинг активів на біржі, як і делістинг, впливає їх вартість. Іншими словами, додавання токенів і зняття їх з біржі неминуче тягне зміну курсів.

Класичний сценарій — додавання перспективної криптовалюти, яка вже встигла зарекомендувати себе. У цьому випадку відбувається таке: коли оголошується лістинг, популярність монети зростає, і люди починають її активно купувати, що призводить до зростання котирувань.

Але якщо лістинг який завжди викликає різкий стрибок чи планомірне зростання ціни, то делистинг монети майже завжди є ознакою значного зниження її вартості.

Дуже показова ситуація, що повною мірою характеризує вплив суспільної думки на курс, склалася навколо взаємин біржі Coinbase та криптовалюти Ripple. Слух про майбутнє розміщення Ripple на Coinbase, який з безглуздого випадку був відправлений у маси, призвів до зростання курсу цифрової валюти на 15%.

Що робити інвестору у разі делістингу купленої криптовалюти

По-перше, як правило, актив не виключається зі списків усіх майданчиків одночасно — спочатку монету видаляє одна компанія, а вже потім ухвалюють рішення щодо делістингу інші біржі. Крім того, після закриття торгів криптовалюту ще якийсь час можна виводити на зовнішні рахунки. Це означає, що інвестор має можливість вивести монети на інші платформи і вже там здійснювати бажані угоди.

Якщо актив доступний лише на одному серйозному майданчику, то тут важливо моментально реагувати на заяву про делістингу та зупинку торгів та продавати монету якнайшвидше, поки це ще можна зробити. Також корисно моніторити новинні ресурси, щоб бути в курсі всього ще до офіційних оголошень.

Якщо вкладник не встигне реалізувати наявний актив до його видалення, то може скластися ситуація, коли обмін і виведення виключеної монети стане неможливим. Тому важливо працювати з великими та авторитетними біржами, які пропонують високий рівень сервісу та повідомляють про делістинг заздалегідь. І варто обирати тільки ті криптовалюти, які торгуються кількома серйозними біржами.

Якщо ж ви підозрюєте, що якийсь із активів у вашому портфелі перебуває під загрозою через перераховані вище проблеми, було б доцільно переглянути свої інвестиції. Перспектива делістингу повинна спонукати криптокористувачів бути більш пильними, ніж будь-коли.