Повернутися до новин

Легалізація криптовалюти в Україні

Опубліковано: 21.09.2021
Оновлено: 21.09.2022
Other

Про можливе переведення цифрових активів в правове поле в Україні говорять уже кілька років. І не тільки говорять - в минулому році Міністерство цифрової трансформації взялося за розробку законопроекту щодо легалізації криптовалюти та блокчейна, а тепер вже і Верховна Рада прийняла закон «Про віртуальні активи». Ці впевнені кроки говорять про те, що цифровим грошам все-таки буде надано законний статус, а криптовалютна діяльність в нашій країні буде повністю переведена в правове поле. До цього моменту торгівля криптовалютою в Україні перебувала в сірій правової зоні: дозволялося купувати та обмінювати віртуальну валюту, але компанії, що займаються криптовалютами, перебували під пильним наглядом правоохоронних органів.

Детальніше про Біткоін у нашій країні, огляд прийнятого закону, передбачувані терміни легалізації криптовалюти в Україні, аналіз досвіду інших країн, прогнозовані наслідки узаконення віртуальних активів, оборот криптовалюти в Україні на сьогоднішній день - про це та інше читайте в нашому матеріалі.

Що за закон прийняла Верховна Рада?

vr

Закон «О виртуальных активах» был принят 8 сентября 2021 года и предусматривает регулирование криптоотрасли на территории страны, а также позволяет международным компаниям регистрировать блокчейн-бизнес в Украине. 

Про що цей документ? Новий закон вводить визначення віртуальних активів, переводить цифрові гроші в легальне поле, узаконює криптовалютний ринок, надає його «гравцям» правовий статус, закриває питання прав власності, дозволяє легально обмінювати та декларувати віртуальні кошти.

Що це змінює для криптовкладників? Власники криптовалюти отримають безліч переваг в контексті торговельної діяльності, декларування коштів, розширення можливості їх використання, а головне - безпеки.

Вперше в парламенті Верховної Ради України була зроблена спроба визначити основну термінологію у світі криптовалюти. Так, віртуальні активи, криптогаманці та закриті ключі - це те, що дуже скоро буде закріплено в українському законодавстві.

Крім того, згідно з цим документом, криптовалютні обмінники, біржі та інші спеціалізовані сервіси тепер будуть вести офіційну діяльність - вони повинні будуть зареєструватися, надати дані про структуру власності та звітувати до відповідних органів державної влади.

Однак слід зазначити, що цей закон про криптовалюту не сприяє впровадженню Біткоіа або інших монет в якості форми платежу та не прирівнює їх до гривні, національній валюті країни.

Регулятором ринку, як і передбачалося, стане Міністерство цифрової трансформації, а фінансовий моніторинг криптовалютної галузі буде здійснюватися згідно з усіма рекомендаціями FATF. Влада розраховує, що в результаті легалізації криптовалюти в Україні буде здійснено стрімкий розвиток галузі, будуть залучатися іноземні інвестиції, а також буде проводитися боротьба з «відмиванням» грошей та поповнення державного бюджету за рахунок оподаткування криптодіяльності.

Скільки часу займе легалізація криптовалюти?

Важливий момент полягає у тому, що прийнятий проєкт є рамковим, а це значить, що в ньому не прописані механізми та процедури дій з криптовалютою. Закон тільки визначає їх та легалізує, а сам по собі він не запустить всі ці зміни. Попереду нас чекає було прийняття багато нормативно-правових документів та підзаконних актів, в яких буде позначено практичний аспект.

Крім того, навіть сам закон «Про віртуальні активи» не матиме юридичної сили до тих пір, поки не будуть внесені відповідні зміни до Податкового кодексу. Це означає, що перш за все необхідно вирішити питання врегулювання оподаткування учасників ринку віртуальних активів. І тільки після цього може бути запущений ринок криптовалютних коштів на нових законних умовах.

За прогнозами експертів та самих авторів закону, запрацює вищезгаданий документ не раніше ніж через рік. І це в кращому випадку. Для цього повинні бути внесені зміни в усі необхідні документи, створено реєстр та розроблені підзаконні нормативно-правові акти.

До 2022 року планується запустити ринок криптовалюти для бізнесу та вкладників. Також влада каже про «легальний інноваційний ринок віртуальних активів» в ролі точки продажу інвестицій, та про модернізацію платіжного ринку, щоб Національний банк зміг в майбутньому випускати цифрову валюту.

Так чи інакше, навіть вже на цьому етапі закон є хорошим та впевненим кроком на шляху до розвитку законної криптовалютної діяльності та поданням України у світовій криптоспільноті як однієї з перших країн з повністю легальним статусом криптовалют.

У яких країнах Біткоін вже легалізований?

Україна - не перша держава, де влада взялася за переклад віртуальних активів у правове поле та встановлення правил та положень для ринку криптовалюти. І все це лише підтверджує те, що цифрові засоби продовжують впевнено виходити на світовий рівень та Біткоін нікуди не дінеться.

Міністерство цифрової трансформації України займається врегулюванням ринку, спираючись на передовий досвід європейських держав. Країни, які легалізують криптовалюту, роблять це по-різному. Одні визнають її фінансовим активом або інвестиційним інструментом, інші товаром або платіжним засобом. Не виключено, що це розмаїття стратегій та підходів, дасть можливість розробити універсальну міжнародну позицію з питання регулювання та функціонування галузі. У тому чи іншому вигляді цифрові валюти легалізовані в таких країнах:

  • США;

  • Японія;

  • Великобританія;

  • Канада;

  • Естонія;

  • Австралія;

  • Швейцарія;

  • Сингапур;

  • Німеччина;

  • Чехія;

  • Данія;

  • Фінляндія;

  • Нідерланди;

  • Швеція;

  • Південна Корея та ін.

А повністю криптовалюти легалізували лише три країни:

  • Німеччина;

  • Люксембург;

  • Сингапур.

Тепер до списку країн, які включили Біткоін в національне законодавство, приєдналася і Україна. А Сальвадор став першою в світі країною, яка узаконила Біткоін в якості платіжного засобу.

Як ми бачимо, все більше урядів визнають стійкість криптовалюти. І ця тенденція тільки набирає обертів. А держави, в яких криптовалюта сьогодні дозволена на офіційному рівні, мають всі шанси очолити процес токенізаціі глобальної економіки.

Наслідки легалізації у майбутньому

Легалізація криптовалюти в Україні вплине абсолютно на всі аспекти діяльності з віртуальними активами.

vr

Залучення інвестицій

Держави, у яких віртуальні гроші дозволені та регулюються на законодавчому рівні, отримують ряд переваг в залученні стартапів, які займаються виробництвом товарів на технології блокчейн. Крім того, передбачається, що це може дозволити країні перетворитися у глобальний фінансовий центр та залучати великі світові інвестиції в економіку.

Оподаткування та безпека

Легалізація криптовалюти - це вивід її з сірої правової зони. Тепер учасники ринку зможуть розраховувати на представлення своїх інтересів у судовому порядку. Закон забезпечить гарантію прав власності, а також у ньому прописані певні заходи захисту від шахрайства для власників монетами. А оподаткування криптотранзакцій не тільки поповнить бюджет держави, але також вирішить ряд проблем кримінального характеру.

Упрощення роботи з криптовалютами

Оборот цифрових засобів буде здійснюватися через сервіси, які будуть узаконені та отримають державну ліцензію на надання криптопослуг. Міжнародні біржі зможуть заходити в Україну. Вітчизняні та іноземні компанії, які працюють з криптовалютами, зможуть офіційно реєструватися в Україні. І, якщо раніше інвестори не могли відкривати рахунки у вітчизняних банках для криптооперацій, то з новим законом це стає можливим. Фінансові установи також зможуть відкривати рахунки для криптокомпаній.

Все це говорить про те, що будуть створені такі умови, при яких до бюджету будуть надходити податки, а користувачі будуть відчувати себе у максимальній безпеці.

Який в Україні оборот криптовалюти?

Восени минулого року Україна була лідером за світовими показниками застосування криптовалют, а також входила в першу трійку держав за розміром блокчейн-спільноти. Такі масштаби, власне, і привели до розмов про необхідність легалізації віртуальних активів.

На сьогоднішній день, добовий оборот криптовалюти в Україні в 50 разів перевищує ринок акцій. Оборот цифрових активів становить 1 млрд грн на добу. Загальний обсяг капіталізації ринку криптовалюти в Україні експерти оцінюють в суму близько 2 млрд доларів.

Наша країна знаходиться на 4-му місці у світі по використанню віртуальних грошей. А за підсумками минулого року Україна входить в десятку держав з найвищими заробітками на криптовалюті.

В Україні функціонують понад 100 компаній, що спеціалізуються на кріптовалютній діяльності. За прогнозами експертів, прийняття закону «Про віртуальні активи» призведе до того, що Україна буде визнана одним з найпопулярніших світових криптонаправлень.

Якщо ви замислюєтеся про те, як купити Біткоін в Україні вигідно та безпечно, скористайтеся сервісом Changeit. Наш онлайн обмінник пропонує завжди вигідний курс та найкращі умови для операцій з цифровими активами.